Švicarsko obavještajno izvješće: Al-Qaida stvorena je da uništi Ruse i Srbe

Izvor/medij: Srbin
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Švicarska obavještajna služba za Raskrikavanje.rs: “Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti”

Rat u Jugoslaviji devedesetih imao je za cilj uspostavu nove ravnoteže snaga u jugoistočnoj Europi nakon završetka hladnog rata

RAT u Jugoslaviji 1990-ih imao je za cilj uspostavu nove ravnoteže snaga u jugoistočnoj Europi nakon završetka hladnog rata. U tu svrhu SAD su koristile iste milicije, tj. Paravojne snage, uz pomoć kojih su se prethodno u Afganistanu borile sa Sovjetskim Savezom, koje će kasnije nositi naziv islamističke terorističke grupe al-Qaede. Ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, poput Islamske države, kasnije su se razvile na istoj osnovi.

© CC BY 2.0 / Vojska SAD-a

To se, između ostalog, nalazi u materijalu švicarske Savezne obavještajne službe koji je tek izašao na vidjelo. Navodi se da je u međuvremenu politička i medijska propaganda, kao okvir za planirani raspad Jugoslavije, u međuvremenu dobro istražena. Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku je činjenica da su brojne medijske kuće i komentatori do danas nastojali obraniti tadašnju službenu verziju okolnosti pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

- Svakako, razlika je u tome što su posljedice ovog rata na Balkanu za Europu bile posebno velike i značajne - kaže doyen njemačke vanjske politike Will Wimmer, član Kršćansko-demokratske unije (CDU). - Iz današnje perspektive, gotovo je trivijalni zaključak da je većina zapadnih medija tijekom rata podržavala NATO, ali tada je zajedničko mjesto bila izjava da su "mediji propali". Odlučujuće medijske strukture, kao i njihove strategije i veze sa stranim čimbenicima, još nisu bile široko poznate.

Materijal na koji Wimmer ističe je popis primjera propagande, koje su mediji stvorili okvir za rat u Jugoslaviji i koji su tako duboko utjecali na javno mnijenje suštine i karaktera sukoba.

"Trnopolje srpskog logora smrti" (1992.) jedan je od najpoznatijih primjera. Pored ovog logora u Bosni, Švicarski navode „Markale“ u Sarajevu (1991. - 1995.) I „Genocid u Srebrenici“ (1995.) kao „najtužniji vrhunac rata u Bosni“.

Šef američke propagandne agencije, koja je mnogo godina kasnije aktivno širila lažne informacije o navodnom logoru smrti u Trnopolju, u intervjuu je komentirao: "Mi smo profesionalci. Imali smo angažman i ponašali smo se kao dogovoreno, dobili smo posao. Nismo plaćeni da budemo moralni. "

Što se tiče Markala, švicarska obavještajna služba, koja potpisuje ovo izvješće, podsjeća da su "i u ovom slučaju, i u nekim kasnijim slučajevima, službenici misije UN-a zaključili da su masakr najvjerojatnije izvele bosanske vojne snage nad vlastitim stanovništvom". Švicarci, nadalje, ističu da se u ratnoj strategiji ova operacija naziva "lažni napad zastave".

Wimmer podsjeća da je dva desetljeća kasnije ponovljen masakr na Markali ponovljen plinskim napadom u sirijskom ratu, koji je postavljen radi moćnih ciljeva.

Što se tiče Srebrenice, čak se i Philip Corwin, najviši civilni predstavnik UN-a u Bosni tijekom rata, kasnije usprotivio službenoj verziji događaja. Američki politolog Edward Herman i bivši službenik CIA-e Robert Berr, koji je u to vrijeme "držao" jugoslavenski teritorij, govorili su o Srebrenici kao prevara, podsjeća Wimmer.

Švicarski portal prenosi obavještajne podatke

OBJAVLJENA DOKUMENTACIJA

Švicarsko izvještajno izvješće navodi dosad objavljenu dokumentaciju o ključnim, kako se ističe, "medijskim manevrima" koji su poslužili za opravdavanje kvalifikacija iz inozemstva. Motiv je, kako se ističe, mijenjati situaciju na terenu bivše Jugoslavije, u smjeru koji je prvenstveno prikladan Sjedinjenim Državama.

Članak indeksiran 30. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me