Raskrinkavanje.ba

Novi → "Alžirski genije" osuđen na smrt zbog hakovanja izraelskih web stranica i nuđenja novca Palestini

02.09.2015
Tekst članka

Vijest o pogubljenju alžirskog hakera, Hamze Bendeladja, od strane američkih vlasti izazvala je veliku kontroverzu na društvenim mrežama. 

Aktivisti su pokrenuli kampanju podrške i solidarnosti pod nazivom "We are all Hamza" kojom pozivaju vlasti da posreduju u spašavanju života "alžirskog genija" koji je zapanjio svijet kad je "prohakovao" web stranice izraelske banke i ponudio novac palestincima.

Interpol je tragao za njim pune tri godine i bio svrstan u 10 najopasnijih hakera u svijetu, te je uhapšen 2013. godine. Trenutno je u zatvoru u Americi a alžirska Liga za odbranu ljudskih prava pisala je američkoj ambasadi u Alžiru i zatražila pojašnjenje o pravnom statusu Hamze Bendeladja.

Vijest o njegovom pogubljenju uzburkala je alžirsku mladež koja njegov čin smatra plemenitim zbog toga što je htio dati 4 milijarde dolara u humanitarne svrhe za Palestinu i afričke zemlje nakon što je hakovao preko 8000 francuskih web stranica. 

Ali Kahlan, ekspert za tehnologiju i medije, izjavio je da ne očekuje da će smrtna kazna biti primjenjena na Hamzi jer on nije ubica, ali smatra da bi mogao biti osuđen na čak 100 godina zatvora zbog hakovanja Pentagona i izraelskih web stranica. 

hamza

Članak indeksiran 19.12.2018. Zadnji put osvježen 19.12.2018.

Ocijenjeno u analizi