Raskrinkavanje.ba

RTRS → Ambasada Ruske Federacije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih Država

27.02.2022
Tekst članka

Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a ne "invaziju" o kojoj "lažu Amerikanci".

- Na stranici ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Instagram objavljen je patetični "dokumentarac" u kojem se navodi da su ruski predstavnici "lagali" o odsustvu namjere da izvrše "invaziju" na Ukrajinu. Ali, kao i obično, lažu sami Amerikanci. Јer nema "invazije" - objavila je ruska Ambasada na svojoj Fejsbuk stranici.

 

Iz ruske Ambasade su istakli da je cilj ruske operacije demilitarizacija, jer su SAD stajale iza naoružavanja Ukrajine, a tim oružjem se varvarski uništavalo civilno stanovništvo Donjecka i Luganska, uključujući djecu.

- Upravo su SAD natrpale Ukrajinu biolaboratorijama, koje su vrlo moguće korištene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou - naveli su iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade su objasnili da je denacifikacija cilj jer su SAD "podsticale neonacističku taktiku i strategiju banderovaca iz Kijeva" te suštinski sprečavale Ukrajinu, kao stranku sporazuma iz Minska da ispuni svoje obaveze.

- SAD su vjerne svojoj licemjernoj politici i u BiH. Upravo Vašington je taj koji ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anahronog spoljnog protektorata koji predstavlja Kancelarija visokog predstavnika. U isto vrijeme on takvu BiH "pažljivo" gura u EU kako bi je poput Kosova iskoristio kao "fitilj" protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU. To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Evrope "prema ukrajinskom slučaju", takva izjava može izgledati pretjerano. Ali, doći će trenutak istine - naveli su iz Ambasade.

Iz ruske Ambasade ističu da "SAD nisu "dokazani prijatelj", već iskusni predator, koji će bez oklijevanja prepustiti svoje saveznike njihovoj sudbini ako mu se prikliješti rep" i da su primjeri u ovom slučaju suvišni".

- Čak i samu skraćenicu USA neki Amerikanci dešifruju kao Unites States of Anxiety - Sjedinjene Države anksioznosti. Upravo je anksioznost, a mi bismo dodali i laž, ono što Sjedinjene Države donose cijelom svijetu - istakli su iz ruske Ambasade u Sarajevu.

Članak indeksiran 09.03.2022. Zadnji put osvježen 09.03.2022.

Ocijenjeno u analizi