Raskrinkavanje.ba

Republika.rs → AMERI SPREMAJU UDAR NA SRBE ZBOG PUTINA I ERDOGANA

31.01.2018
Tekst članka

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno smirene nakon istorijskog sastanka (kako ga je nazvao Izetbegović) turskog predsednika, Vučića i Bakira prekjuče u Istanbulu. A Vašingtonu, kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, mir nikako ne odgovara, njima "igraju" samo stalna nestabilnost i konstantna pretnja od izbijanja etničkih sukoba jer jedino tako NATO može da zagospodari Bosnom kao navodni faktor stabilnosti.

U bezbednosnim krugovima je odmah nakon uspešnog okončanja sastanka u Istanbulu, na kom je Izetbegović od Erdogana dobio jasna uputstva da je krajnji čas da prestane da šuruje sa Amerikancima, što već izvesno vreme čini, prostrujala informacija da je takav ishod razbesneo američke jastrebove.

Na njihovu reakciju, kažu dobro upućeni obaveštajci, neće se dugo čekati. Pitanje je samo šta će izabrati iz širokog repertoara svojih subverzivnih aktivnosti - brutalne ucene i nemire, atentate (poput likvidacije Olivera Ivanovića), raspirivanje međuetničkih sukoba...

SLEDEĆA META

U prilog tome da je Bosna, nakon Kosova, sledeća meta Amerike ide i nedavno upozorenje Stejt departmenta svojim građanima da u narednom periodu ne posećuju upravo ove dve teritorije, ali i više nego zabrinjavajuće predviđanje bivšeg savetnika potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Majkla Karpentera, koji tvrdi da Balkanu preti novi rat i za sve unapred optužuje Srbe i predsednika RS Milorada Dodika.

Galijašević: Bakir je godinama američki čovek za paljenje regiona i SAD ga neće mirno predati drugoj strani

- Sve je to kao bure baruta koje može začas eksplodirati. Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS, šanse za oružani sukob u regionu će rasti - izjavio je Karpenter.

Stručnjak za bezbednost iz BiH Dževad Galijašević uveren je da Amerikanci neće mirno gledati kako Erdogan i Putin zauzdavaju Izetbegovića.

- Bakir je godinama američki čovek za paljenje regiona i SAD se neće mirno predati. Treba im Balkan koji gori da bi njime vladali. Na pakt Erdogana i Putina da održe mir odgovoriće onako kako jedino znaju - stvaranjem haosa i nemira. Mogući su politički atentati nalik na ubistvo Ivanovića na Kosmetu, ali i širi sukobi. Apsolutno nije isključeno ni ubistvo nekog bošnjačkog političara koje bi zatim stavili Srbima na teret - objašnjava Galijašević.

Sve dok Dodik bude vodio ovakvu politiku u RS, šanse za oružani sukob u regionu će rasti

Majkl Karpenter, bivši Bajdenov savetnik

PLAN VEĆ SPREMAN

Pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da se ovakav američki scenario za BiH dugo priprema, a da je pozadina svega prinudno uvlačenje celog regiona u NATO.

- Amerikanci idu na to da izazovu problem u BiH, s tim što sukobi neće biti sutra, već će sve ići postepeno. Moguća je i neka vrsta lokalnog rata, koja je za njih gotovo stvar rutine, a onda će, po starom receptu, biti glavni arbitri i mirotvorci da bi na osnovu toga uvukli Bosnu u NATO - zaključuje Karan.

MOJ STAV 

Anđelko Kozomara

analitičar iz Banjaluke

Ratove na Balkanu i drugom delu sveta ne izazivaju lokalni političari nego SAD i NATO. Tako je počeo i rat u Jugoslaviji. Ni neki novi rat u BiH ili na Balkanu neće početi dok vatru ne upale SAD

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Jovanović: Ohrabrivaće ekscese

Bivši diplomata Vladislav Jovanović uveren je da će najnovija američka igra ići preko Izetbegovića.

- Amerikanci će sasvim izvesno pokušati da zaoštre odnose u BiH tako što će ohrabrivati Izetbegovića na nove ekcese, a u ovom trenutku on mora da igra po pravilima Zapada jer mu je politička karijera u neizvesnosti. Uskoro izlazi iz Predsedništva BiH, nema više prava da se kandiduje i preti mu opasnost da postane marginalna politička ličnost, što će on, prevrtljiv kakav jeste, sigurno pokušati da izbegne - navodi Jovanović za Srpski telegraf.

Tanjug/AP

Pomirenje Erdogana i Putina 

- Sredinom 2016. Erdogan se u pismu izvinio Putinu za obaranje ruskog ratnog aviona u blizini granice sa Sirijom 2015.

- Istorijski sastanak pomirenja održan u Sankt Peterburgu u avgustu 2016.

- Putin odmah zatim potpisao dekret kojim se ukidaju sankcije na prodaju turističkih tura i čarter-letova za Tursku

- Potpisan sporazum o izgradnji gasovoda "Turski tok", kojim će se ruski gas pumpati do Turske, a kasnije ka Balkanu i Evropi

- Dogovorena isporuka ruskog raketnog sistema S-400 Turskoj

- Erdogan vidno zahladneo odnose sa Vašingtonom nakon što je pokušan vojni puč protiv njega, a Amerika nije isporučila Fetulaha Gulena, kog je on označio kao organizatora

- U više navrata Putin i Erdogan u četiri oka razgovarali o okončanju sirijskog sukoba, a dve države podržavale međusobno akcije u toj zemlji

Članak indeksiran 12.02.2018. Zadnji put osvježen 12.02.2018.

Ocijenjeno u analizi