AMERI STVORILI SUPERKORONU, SMRTNOST ČAK 80 ODSTO! Opasan eksperiment u laboratoriji u SAD! LJUDI, NA ČEMU STE VI, AMAN!

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Manipulativno izvještavanje o rezultatima kontroverzne studije u kojoj je “napravljen novi soj” koronavirusa

Američki istraživači sa Univerziteta u Bostonu stvorili su u laboratoriji novi soj koronavirusa, smrtonosniji i zarazniji od svih prethodnih. Oni su ukrstili originalni soj korone, nastao u kineskom Vuhanu, sa "omikron" varijantom te opake zaraze, nakon čega su dobili mutaciju čija je smrtnost čak 80 odsto

Poređenja radi, dosadašnji tipovi korone imali su stopu smrtnosti uglavnom ne veću od dva odsto...

Čačkaju đavola

Kako su objavili autori ovog rizičnog eksperimenta, najopasniji soj korone dobijen je kada je "spajk protein" sa "omikron" varijante dodat originalnom virusu, otkrivenom u decembru 2019. godine u Kini. Istraživači kažu da je na taj način dobijena mutacija koja se dramatično razlikuje od prethodnih, jer je otpornija na vakcine, lakše se i brže širi, a izaziva težak oblik bolesti koji ubija čak osam od deset zaraženih osoba.

- Dok običan "omikron" soj izaziva blagu infekciju, koja je samo u retkim slučajevima fatalna, mutant varijanta koju smo stvorili i koju smo testirali na miševima dovodi do teške bolesti i smrtnog ishoda u čak 80 odsto slučajeva - saopštio je vođa naučnog tima sa bostonskog univerziteta.

Takođe, nova mutacija je pet puta zaraznija od "omikrona", koji je inače važio za varijantu koja se najbrže i najlakše širi i koja je u prethodnih godinu dana postala najdominantniji soj u svetu.

Nakon što su se našli na udaru javnosti zbog eksperimenta koji bi potencijalno mogao da zbriše ljudski rod sa planete Zemlje, bostonski naučnici pokušali su da smanje paniku navodima da "novi soj ne mora biti toliko opasan za ljude koliko je za miševe". Međutim, kritičari tvrde da takve tvrdnje nisu potkrepljene naučnim dokazima, te da će superkorona, ukoliko "pobegne" iz laboratorije, sigurno predstavljati ogroman rizik za javno zdravlje.

Bajden predložio plan za suzbijanje pandemija

Američki predsednik Džo Bajden, slučajno ili ne, predložio je juče plan za suzbijanje bioloških pretnji i pripremu za sledeću pandemiju, sa ciljem da se "spreče epidemije i biološki incidenti pre nego što se dogode, bilo da se javljaju prirodno, namerno ili slučajno". Memorandum koji je potpisao Bajden uspostavlja strukturu za koordinaciju politike za odbranu od napada biološkim oružjem među vladinim agencijama pod nadzorom Bele kuće. On takođe usmerava američku obaveštajnu zajednicu da nadgleda pretnje i obezbedi da se Sjedinjene Države "kontinuirano prilagođavaju ovom evolutivnom okruženju pretnji" održavanjem godišnjih vežbi.

Kontroverzni eksperiment je, inače, sproveden u laboratoriji za nove zarazne bolesti Univerziteta Boston, jednoj od 13 laboratorija četvrtog, najvišeg nivoa biološke bezbednosti u Sjedinjenim Državama. Kako navode mediji, takve laboratorije jedine su ovlašćene da se bave istraživanjem najopasnijih patogena na svetu, poput ebole, marburg virusa, goveđe kuge i sličnih smrtonosnih zaraza.

Optuživali Kinu

Podsetimo, upravo su američke vlasti svojevremeno optuživale Kinu da je ugrozila bezbednost čitave planete jer je u laboratoriji u Vuhanu veštački napravila koronavirus, koji je zatim, navodno, ljudskom greškom "pobegao" iz istraživačkog centra i nezadrživo počeo da se širi svetom.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp čak je optužio vlasti u Pekingu da su namerno pustile koronu iz laboratorije kako bi uništile svetsku ekonomiju. Kineski zvaničnici su, međutim, odbacili te optužbe kao netačne, a nijedna od mnogih istraga Svetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih organizacija nije uspela da dokaže da je Peking odgovoran za pandemiju.

Korona ubila 6,6 miliona ljudi

Od decembra 2019. godine do danas koronavirusom se u svetu zarazilo više od 630 miliona ljudi, od čega je gotovo 100 miliona slučajeva zabeleženo u Sjedinjenim Američkim Državama. Od opake zaraze u svetu je umrlo ukupno 6.654.000 ljudi. 

Članak indeksiran 14. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me