Амерички обавештајци признали: Москва у Украјини реаговала на егзистенцијалну претњу

Izvor/medij: RT Balkan
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Američko priznanje da je invazija u Ukrajini bila odgovor na “prijetnju” ne postoji

Руски лидери су до сада избегавали да предузму акције које би прошириле украјински сукоб ван граница те земље, али је ризик од ескалације и даље значајан, наводи се у Годишњем извештају о процени опасности за текућу годину

Амерички обавештајци верују да Русија не жели директну војну конфронтацију са НАТО-ом, али сматрају да постоји могућност од ескалације сукоба у Украјини, наводи се у новом извештају који су шефови обавештајних служби САД доставили Сенату у среду.

"Руски лидери су до сада избегавали да предузму акције које би прошириле украјински сукоб ван граница те земље, али је ризик од ескалације и даље значајан", наводи се у Годишњем извештају о процени опасности за 2023. годину.

Извештај је израђен током претходног месеца, а објављен је у среду на годишњем саслушању обавештајног одбора Сената о глобалним претњама. 

Директорка Националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс описала је Кину као "приоритет без премца" за америчке шпијуне. На саслушању су сведочили и директори ЦИА, ФБИ, НСА и Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА).

Како амерички обавештајци виде сукоб у Украјини

У документу од 40 страна, четири стране су посвећене Русији, и односе се на сукоб у Украјини, али и улогу Москве у Централној Азији, Африци и Латинској Америци.

Иако се Русија у извештају оптужује за "неиспровоцирану агресију" у Украјини, у неколико пасуса се признаје да је Москва деловала зато што је уочила "егзистенцијалну претњу у свом суседству" која би могла "угрозити руску националну безбедност".

Сукоб у Украјини је описан као "тектонски догађај који је преобликовао односе Русије са Западом, Кином, и шире на начине који се и даље одвијају и остају веома неизвесни."

Наредних неколико година биће "критичне за одређивање ко ће и како обликовати наратив" у стратешком надметању САД и њихових савезника са Русијом и Кином, наводи се у извештају.

Пријатељство Русије и Афричких земаља ће наставити да буја

Амерички обавештајци су такође оценили да ће Москва наставити да јача своје везе у Африци, на Блиском Истоку и у Латинској Америци и покушати да "подрије вођство САД" у тим деловима света.  Ту се наводи и стратешки однос са Кином, који је, како се наводи, "вођен њиховим заједничким перцепцијама претње" о САД.

Руски званичници су "дуго су веровали да Сједињене Државе покушавају да поткопају Русију, ослабе председника Владимира Путина и доведу на власт режиме наклоњене Западу у постсовјетским државама и другде", каже се у извештају, иако се не наводи да су амерички званичници јавно коментарисали та питања у више наврата.

Ефекат делимичне мобилизације видеће се ове године

Осим тога, у извештају америчких обавештајних служби оцењује се да би пун ефекат делимичне мобилизације спроведене у Русији прошле јесени могао да се осети на пролеће и лето ове године.

Директорка националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс је данас пред Сенатом изнела претпоставку да би без успостављања испорука муниције из иностранства и мобилизације, Русија могла да одустане од офанзивних операција у Украјини и да пређе на одбрану освојених територија.

Такође је ставила до знања да не очекује да ће Русија у текућој години имати могућности да заузме "велику територију". Председник Русије Владимир Путин објавио је 21. септембра делимичну мобилизацију. Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, мобилизација је потребна за контролу контакт-линије дуге хиљаду километара и ослобођених територија у Украјини.

Руски нуклеарни арсенал – најмоћнији на свету

У извештају је посвећена пажња и руском нуклеарном арсеналу који је назван најмоћнијим на свету. Према проценама обавештајних служби САД, Русија модернизује нуклеарне ракете дугог домета и подморничке "системе испоруке", проширује и усавршава "опсежну, разнолику и модерну линију нестратешких система", способних да носе како нуклеарне, тако и конвенционалне бојеве главе.

"Москва сматра да јој ти системи омогућавају да обузда непријатеље, контролише ескалацију потенцијалних борбених дејстава и супротстави се конвенционалним снагама САД и савезника", наводи се у извештају.

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини објавио да Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

Он је, такође, упозорио да Москва поседује информацију да неки људи у Вашингтону разматрају могућност тестирања нуклеарног оружја и указао да се то дешава када се у САД прави нова нуклеарна муниција. У вези са тим, наложио је Министарству одбране и корпорацији "Росатом" да буду спремни за тестирање нуклеарног оружја, уколико Америка то прва уради.

Članak indeksiran 14. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me