Raskrinkavanje.ba

Epoha → Američka FDA planira zamijeniti sol s umjetnom soli koju financira i zagovara Bill Gates

27.08.2023
Tekst članka

FDA potajno planira zamijeniti većinu američke soli novom sintetičkom ‘nadomjestkom soli’ koju proizvodi Bill Gates koja će biti prožeta mRNA kemikalijama.

Prema izvješćima, FDA se sada zalaže za prelazak s tradicionalne soli na lažnu sol Billa Gatesa, kao što je navedeno u njihovom prijedlogu “Korištenje zamjena za sol za smanjenje natrija u standardiziranoj hrani”.

Lažne tvrtke za sol, kao što su Nu-Salt ili Morton’s, obje financira Bill Gates. Ovi opasni nadomjesci obično koriste kalijev klorid, MSG i druge opasne kemikalije kako bi oponašali okus prave soli.

U zajedničkom pismu od 8. kolovoza, vodeće zdravstvene organizacije, uključujući Američku udrugu bubrežnih bolesnika (AAKP), Akademiju za prehranu i dijetetiku i Nacionalnu zakladu za bubrege (NKF), izrazile su ozbiljnu i hitnu zabrinutost zbog nedavnog prijedloga FDA da se Gatesova lažna zamjena soli na bazi kalija u standardiziranoj hrani.

Zabrinutost se vrti oko mogućih zdravstvenih rizika za 37 milijuna Amerikanaca kojima je dijagnosticirana kronična bubrežna bolest (CKD). Mnogi pacijenti s kroničnom bubrežnom bolesti, primjećuju, ne mogu adekvatno preraditi višak kalija, što ih čini podložnima hiperkalemiji, opasnom stanju koje može dovesti do ozbiljnih srčanih komplikacija, pa čak i iznenadne smrti.

Dok te organizacije hvale napore FDA-e da ublaži visoku potrošnju natrija među Amerikancima, naglašavaju potrebu za opreznijim pristupom. U pismu se izrazito ističe da bi dodavanje “skrivenog kalija” u hranu, osobito bez jasnog označavanja, moglo nenamjerno ugroziti značajan dio stanovništva.

Kalij, ključan za kontrakciju mišića, posebno u srcu, mora biti pažljivo uravnotežen. Kada se ta ravnoteža poremeti, može doći do otkazivanja mišića, uključujući i srce. Dok bubrezi upravljaju s oko 80 posto našeg unosa kalija, drugi organi kao što su nadbubrežne žlijezde i gušterača te mnogi lijekovi također mogu utjecati na razinu kalija.

dr. Stephen Z. Fadem, predsjednik medicinskog savjetodavnog odbora AAKP-a i klinički profesor medicine na Medicinskom fakultetu Baylor, upozorava na netestirani kalij u prehrambenim proizvodima. “Ako se kalij neselektivno dodaje u hranu, to će dovesti do toga da mnogi pacijenti uzimaju više nego što njihovo tijelo može podnijeti. To je nepromišljeno i protivno misiji američke FDA da vodi sigurnu i učinkovitu skrb,” rekao je za Epoch Times.

Pismo dalje upozorava da se opasnosti protežu izvan onih s bolestima bubrega. “Druge populacije osjetljive na višak kalija i povezane zdravstvene rizike jer ga ni one ne mogu normalno izlučiti uključuju one sa zatajenjem srca, dijabetesom, insuficijencijom nadbubrežne žlijezde i one koji uzimaju lijekove koji ometaju izlučivanje kalija.

Pismo snažno potiče FDA da se okrene alternativnim strategijama u svjetlu ovih potencijalnih zdravstvenih posljedica. To bi moglo uključivati ​​razvoj pojačivača okusa koji se ne temelje na kaliju, intenziviranje javnog zdravstvenog obrazovanja o sigurnom smanjenju natrija ili poboljšanje označavanja hrane. Zajednička izjava naglašava potrebu javne sigurnosti i transparentne komunikacije u svim nadolazećim regulatornim promjenama.

Paul Conway, predsjednik politike i globalnih poslova za AAKP, istaknuo je značajne utjecaje bolesti bubrega na pacijente i gospodarstvo.

„Bubrežna bolest je zdravstveni problem i problem radne snage zbog količine invaliditeta koju može stvoriti. Osim osobnih troškova za pacijente i njihove obitelji, to je financijski napor, koji košta Ameriku 130 milijardi dolara godišnje u skrbi za bubrege. Ova brojka čak ne uzima u obzir učinke invaliditeta, gubitka posla i nezaposlenosti zbog bolesti”, rekao je Conway za The Epoch Times.

Conway se također osvrnuo na FDA-in pristup formuliranju svog prijedloga, napominjući da su ključne organizacije poput njegove bile po strani od samog početka, što je dovelo do politike s neželjenim posljedicama.

“Trebali smo biti na čelu ove politike. Ako objavite propise za javni komentar i dobijete iznenađujuće povratne informacije, niste u pravu. Ne bavimo se uvijek takvim stvarima. Kada to činimo, naš glas ima značajnu težinu zbog ozbiljnosti bolesti koju liječimo i stope smrtnosti povezane s njom”, rekao je.

Pokušaji The Epoch Timesa da kontaktira istaknute zdravstvene organizacije, uključujući American Diabetes Association i American College of Cardiology, za njihov stav tek treba odgovoriti.

So, neophodna za naše telesne funkcije, dugo je bila tema debate među zdravstvenim stručnjacima.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) stavili su sol u fokus 2001. godine sa studijom DASH-Sodium, ukazujući na vezu između smanjene konzumacije natrija i sniženog krvnog tlaka, što je dovelo do njezinog opreznog pozicioniranja u američkim smjernicama o prehrani.

Uprkos značajnim ulaganjima u istraživanja, i dalje je teško doći do konačnih dokaza. Centralno pitanje se vrti oko toga da li produženi veliki unos soli, koji kulminira hipertenzijom, na kraju eskalira do težih zdravstvenih komplikacija.

U opsežnoj studiji na više od 28 000 visokorizičnih pojedinaca, istraživači su otkrili nijansiran odnos između natrija i zdravlja srca. Povišene razine natrija bile su povezane s povećanim kardiovaskularnim rizicima, ali iznenađujuće, vrlo niski unos bio je povezan s povećanom vjerojatnošću kardiovaskularne smrtnosti.

Dodavanje složenosti, studija iz 2023. pokazala je da su pacijenti sa zatajenjem srca koji su konzumirali manje od 2,5 grama natrija dnevno bili suočeni s 80 posto većim rizikom od smrti u usporedbi s njihovim kolegama.

Anirudh Palicherla, dr. med., s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Creighton i glavni istraživač studije, rekla je: “Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrija u prehrani ispod preporučenih razina kontraproduktivno u liječenju zatajenja srca. Zatim je ukazao na važnost utvrđivanja sigurne razine konzumacije natrija.

Dr. Andrew Huberman, ugledni profesor neurobiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, naglašava ključnu ulogu natrija u kognitivnom i fizičkom blagostanju. “Želim istaknuti mogućnost da nekim ljudima više soli može pomoći u smislu zdravlja, kognitivnog i tjelesnog funkcioniranja, a drugim ljudima će manje soli biti bolje”, komentirao je nedavnu epizodu podcasta. .

Vrijedno je napomenuti da nije sva sol jednaka, pokazuju nedavna istraživanja. U studiji Sveučilišta Stanford, štakori hranjeni prirodnom morskom soli pokazali su dosljedno niži krvni tlak i manje problema sa srcem i bubrezima nego njihovi parnjaci koji su konzumirali rafiniranu sol, što sugerira da prirodne soli mogu imati zdravstvene prednosti u odnosu na rafinirane soli.

Poziv na smanjenje natrija izazvao je niz medicinskih mišljenja. Dok mnogi u području zdravstvene zaštite ovo vide kao važan korak prema jačanju javnog zdravlja, vrebajuća opasnost od velike konzumacije soli ostaje.

“Smanjenje unosa soli ima značajne dobrobiti za javno zdravlje, posebice u snižavanju prosječnog krvnog tlaka”, rekao je za Epoch Times dr. Richard J. Solomon, medicinski direktor nefrologije na Medicinskom centru Sveučilišta u Vermontu.

Naglašava hitnu potrebu za točnim označavanjem proizvoda i snažnim obrazovanjem javnosti. Solomon vjeruje da bi naljepnice trebale označavati kada hrana sadrži kalijev klorid – bitno upozorenje za one koji imaju problema s bubrezima. On savjetuje javnosti da se ‘posavjetuju s liječnikom’ prije nego što posegnu za proizvodima prepunim zamjena za sol.

Specijalist nefrologije i dijetetičar Desiree De Vaal naglašava važnost jasnog označavanja, slično “dodanim šećerima”. Međutim, ona ukazuje na zamke u označavanju kalija. Oznaka poput “dobar izvor kalija” pomaže onima koji imaju problema s bubrezima, ali predstavlja rizik za one koji toga nisu svjesni.

“Oni koji nisu informirani o svojoj bubrežnoj bolesti riskiraju hiperkalemiju, koja može dovesti do srčanog zastoja. “Vidio sam mnoge pacijente koje je ovo zavelo, s opasno visokim razinama kalija koje su dovele do hospitalizacije”, rekao je De Waal za Epoch Times.

De Val je izrazio zabrinutost zbog dugoročnih rizika aditiva u hrani, posebno štetnih konzervansa poput fosfornih aditiva. Također je kritizirala preferencije soli u društvu, napomenuvši: “Moramo se usredotočiti na bilje i začine. “Naše društvo usredotočeno na sol izgubilo je autentičan okus hrane”, rekla je.

Usred tekućih debata o zamenama soli, dr Fadem predlaže povratak osnovama.

„Ljudi koji jedu više sveže hrane neće biti samo zdraviji, već neće morati da se oslanjaju na zamene za so za ukus.”

Ovo stajalište naglašava ideju da bi povratak prirodnoj, neprerađenoj hrani mogao biti ključ za rješavanje moderne dileme soli – kao i mnogih zdravstvenih problema povezanih s prehranom bogatom prerađenom i ultra-prerađenom hranom.

Članak indeksiran 18.09.2023. Zadnji put osvježen 18.09.2023.

Ocijenjeno u analizi