Raskrinkavanje.ba

FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu i lijekove planira da “tiho” zamijeni kuhinjsku so vještačkom, koja sadrži “mRNA hemikalije” i koju finansira Bill Gates.

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 27.8.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Američki FDA planira da zameni SO sa veštačkom SOLJU koju finansira i zagovara BIL GEJTS

U članku se navodi da FDA (američka Uprava za hranu i lijekove) “tiho” planira zamijeniti običnu so vještačkom, što je navodno predloženo u FDA-ovom dokumentu “Upotreba zamjena za so za smanjenje sadržaja natrija u standardizovanoj hrani”. Nulta tačka također je navela da “vještačku” so u kojoj ima “mRNA hemikalija” proizvodi Bill Gates. 

FDA tiho planira da zameni većinu soli u Americi novom sintetičkom ‘zamenom soli’ koju je proizveo Bil Gejts i koja će biti prošarana mRNA hemikalijama.

Prema izveštajima, FDA se sada zalaže za prelazak sa tradicionalne soli na lažnu so Bila Gejtsa, kao što je navedeno u njihovom predlogu „ Upotreba zamena za so za smanjenje sadržaja natrijuma u ​​standardizovanoj hrani“.

Kompanije za proizvodnju lažne soli, kao što su Nu-Salt ili Morton’s, obe finansira Bill Gates. Ove opasne zamene obično koriste kalijum hlorid, MSG i druge opasne hemikalije da oponašaju ukus prave soli.

Portal Epoha također je objavio članak u kojem se tvrdi da FDA “tiho” planira zamijeniti so vještačkom solju koja sadrži “mRNA hemikalije” i koju finansira Bill Gates, a ova se tvrdnja dijelila i na društvenim mrežama X i Facebook (1, 2, 3).

Šta su činjenice?

Članak koji je objavila Nulta tačka prevod je članka koji je na engleskom jeziku objavio The People’s Voice 26.8.2023. godine. Ovaj je portal poznat po širenju teorija zavjere. 

U članku Nulte tačke govori se o prijedlogu FDA koji je objavljen 10.4.2023. godine na stranici američkog Federalnog registra (zvanični registar izmjena propisa Vlade SAD-a) pod nazivom “Upotreba zamjena za so radi smanjenja sadržaja natrija u standardizovanoj hrani”. FDA (The Food and Drug Administration) je tijelo američke vlade zaduženo za zaštitu javnog zdravlja i sigurnost ljudskih i životinjskih lijekova, bioloških proizvoda, medicinskih uređaja i slično.  

Cilj je prijedloga da se izmijene propisi američkog Standarda identiteta. Standard identiteta (SOI) je detaljan opis obaveznih i neobaveznih sastojaka u standardizovanoj hrani. Propisi za sadržaj soli u standardizovanoj hrani, prema prijedlogu, bili bi izmijenjeni kako bi se omogućilo korištenje zamjena za so i time smanjila količina natrija u hrani. 

U prijedlogu je navedeno:

Smanjenje natrija može pomoći da se smanji rizik od visokog krvnog pritiska, vodećeg uzroka srčanih bolesti i moždanog udara. Ako bude usvojeno, predloženo pravilo pomoglo bi u proizvodnji zdravije hrane, pružajući fleksibilnost da se olakšaju industrijske inovacije u proizvodnji standardizovane hrane s manje natrija, a da se zadrže osnovne i najbitnije karakteristike hrane.

Tvrdnjama da FDA planira zamijeniti so vještačkom solju, koja sadrži “mRNA hemikalije” i koju proizvodi Bill Gates, bavila se i američka fact-checking platforma Lead Stories u članku objavljenom 1.9.2023. godine. U izjavi FDA glasnogovornika za Lead Stories navodi se da proizvođači ne bi bili obavezni da zamijene kuhinjsku so te da bi novo pravilo podrazumijevalo samo veću fleksibilnost.

Odluka bi bila na proizvođaču da li će zamijeniti so i koliko bi natrijevog hlorida (soli) bilo zamijenjeno sigurnim i prikladnim sastojcima. Mjera do koje se so može zamijeniti zavisi od toga koliko zamjena za so može nadomjestiti funkcije soli u hrani bez ugrožavanja bezbjednosti ili kvalitete hrane. 

U FDA-ovom prijedlogu naglašeno je da zamjene za so i aditivi u hrani moraju biti odobreni i sigurni. U dokumentu je također naglašeno da će svaka zamjena ili dodatak u hrani biti jasno označena na pakovanjima. 

U članku Nulte tačke pominju se mRNA hemikalije koju “vještačka” so sadrži u sebi te kompanije Nu Salt i Morton koje “finansira Bill Gates”. U FDA-ovom prijedlogu nisu spomenute ove kompanije niti “mRNA hemikalije”. Također je nejasno šta bi bile takve “hemikalije”. 

Nu Salt je proizvod kompanije Cumberland Packing Corp. iz Brooklyna u New Yorku. Zamjena je za kuhinjsku so te u sebi sadrži kalij hlorid, tartar-kremu, silikon dioksid i prirodnu aromu. Morton Salt je kompanija koja pravi različite vrste soli, uključujući i zamjenu za običnu so. Morton zamjena za so sadrži kalij hlorid, fumarnu kiselinu, monokalcij fosfat i silikon dioksid. Sadržaj ovih proizvoda ne spominje ništa što bi se moglo protumačiti kao “mRNA hemikalije”. 

Bill Gates je česta meta raznih teorija zavjere. O tome je Raskrinkavanje već pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). 

Dakle, FDA ne planira da zamjeni so sintetičkom solju, koja je “prošarana mRNA hemikalijama”. Prema FDA prijedlogu, zamjena soli u standardizovanoj hrani ne bi bila obavezna i proizvođači bi odlučivali da li će koristiti zamjenu za so. 

Shodno činjenicama navedenim u analizi, tvrdnju iz članka Nulte tačke da FDA planira zamijeniti so vještačkom solju koja ima “mRNA hemikalije” i koju proizvodi Bill Gates ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.08.2023

Nulta tačka: Američki FDA planira da zameni SO sa veštačkom SOLJU koju finansira i zagovara BIL GEJTS

FDA tiho planira da zameni većinu soli u Americi novom sintetičkom ‘zamenom soli’ koju je proizveo Bil Gejts i koja će biti prošarana mRNA hemikalijam...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 27.08.2023

Epoha: Američka FDA planira zamijeniti sol s umjetnom soli koju financira i zagovara Bill Gates

FDA potajno planira zamijeniti većinu američke soli novom sintetičkom ‘nadomjestkom soli’ koju proizvodi Bill Gates koja će biti prožeta mRNA kemikali...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti