Raskrinkavanje.ba

Bill Gates ne planira novu pandemiju koja cilja djecu

Simulacija vježbe koja je trebala da doprinese kvalitetnijem odgovoru na hipotetsku pandemiju poslužila je kao “dokaz” za netačne tvrdnje da Bill Gates sprema novu pandemiju koja će biti usmjerena na djecu.

FotoCentar za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins

Na portalu Nulta tačka 6.3.2023. godine objavljen je članak pod naslovom: 

Sledeća velika pandemija Bila Gejtsa će ciljati decu

U članku se navodi da je The People’s Voice objavio izvještaj o simulaciji pandemije koju je “uradio Bil Gejts” i koja je “posebno usmerena na decu”.

Simulacija, nazvana Katastrofalna zaraza, bila je vežba za okruglim stolom u oktobru 2022. koju su organizovale Svetska zdravstvena organizacija i Fondacija Bila i Melinde Gejts, a koja je simulirala oslobađanje smrtonosnog „Enterovirusa“ koji je posebno usmeren na decu.

Dalje je navedeno da Gates “cilja nevinu djecu” dok ih stotine širom svijeta umire zbog vakcina protiv Covid-19. 

Bil Gejts cilja na nevinu decu u svojoj novoj vežbi Katastrofalne zaraze u kojoj je 15 miliona dece širom sveta ubijeno od respiratornog virusa. U međuvremenu, stotine dece sada iznenada umire širom sveta zbog smrtonosnih vakcina protiv Covid-a koje je Bil Gejts nametnuo celoj populaciji, uključujući i decu kojoj nikada nije bila potrebna.
Hoće li ovo biti masovno zataškavanje za milione dece i mladih koji su već primili toksične Covid vakcine? Ili će ovo biti još jedan virus kreiran u laboratoriji koji je pušten u svet koji cilja posebno decu i mlade ljude?

U članku se navodi i da je virus koji uzrokuje Covid-19 nastao u laboratoriji i da je pandemija  ove bolesti bila planirana. 

Dokazi, podaci, dokumenti i svedočenja jasno pokazuju bez sumnje da je pandemija Covid-19 bila planirana globalna prevara celog sveta. Dvogodišnja istraga dokazuje da Bil Gejts, Klaus Švab i drugi koriste pandemije, ratove i haos da bi ispunili svoju agendu depopulacije i totalne kontrole sveta.

Dr Peter McCullough daje svedočanstvo pod zakletvom o tome kako Pfizer mRNA vakcine ubijaju nevinu decu. Kanada doživljava neviđeno veliki porast iznenadne smrti među decom. Osiguravajuće kompanije prijavljuju najveću stopu smrtnosti u istoriji svog poslovanja nakon uvođenja vakcine.

Šta su činjenice?

Članak Nulte tačke prevod je članka na engleskom jeziku koji je objavljen 5.3.2023. godine na portalu Infowars, poznatom po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere. 

Pojavu i širenje bolesti Covid-19 pratile su brojne dezinformacije o namjernom puštanju virusa u populaciju. U “zavjerološkim” krugovima tvrdilo se da “elite” imaju skrivene namjere koje realizuju uz pomoć “planirane” pandemije. U okviru ovog narativa širene su tvrdnje da je pandemija dio takozvane agende o depopulaciji, koju navodno provode “elite”. 

Ove tvrdnje ustvari su dio teorije zavjere poznate kao “Veliki reset”, koju su na osnovu stvarne inicijative koju je sačinio Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine, a koja se odnosi na plan za prevazilaženje posljedica pandemije, preuzeli/e teoretičari/ke zavjere, koji/e su mu pripisali/e potpuno drugačije značenje.

Bill Gates, osnivač Microsofta i filantrop, često je inspiracija ovakvih “zavjeroloških” narativa. O tome je u brojnim analizama Raskrinkavanje već pisalo (1, 2, 3, 4, 5). Naime, Gates je u govoru iz 2015. naveo da najveći rizik za čovječanstvo nije nuklearni rat, već zarazni virus koji bi mogao ugroziti živote miliona ljudi. Nakon izbijanja pandemije Covid-19 2020. godine, videosnimak ovog govora ponovo je postao popularan. Gates je postao stalna meta teoretičara/ki zavjere koji/e su ovaj govor koristili/e kao dokaz da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu planirao da iskoristi pandemiju kako bi preuzeo kontrolu nad globalnim zdravstvenim sistemom. O ovome je pisao i New York Times u članku iz aprila 2020. godine

Djeca ne umiru od vakcina

Priča da djeca širom svijeta umiru zbog vakcina protiv Covid-19 također se odavno širi u “zavjerološkim” krugovima. Na portalu Nulta tačka kao “dokaz” za ove tvrdnje navedeno je da je doktor Peter McCullough “pod zakletvom” naveo da “Pfizer mRNA vakcine ubijaju nevinu decu” te da “Kanada doživljava neviđeno veliki porast iznenadne smrti među decom”. 

Raskrinkavanje se ovom temom bavilo u analizi iz septembra 2022. godine, kada su portali i korisnici/e društvenih mreža navodili/e da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale porast mortaliteta među djecom otkako je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila vakcinu protiv Covid-19 za djecu od 12 do 15 godina u maju 2021, manipulišući podacima platforme za prikupljanje podataka o mortalitetu EuroMOMO.  

Dmitrij Jdanov, koji vodi laboratoriju za demografske podatke na njemačkom Institutu za demografska istraživanja “Max Planck”, rekao je tada za portal ABC News da je “impresivna” promjena procenta samo posljedica toga što je “smrtnost u ovoj starosnoj grupi relativno niska”. Osim toga, stručnjaci su se složili da je broj smrtnih slučajeva u tom periodu bio veći nego što bi se obično očekivalo, ali da uzrok nije Covid-19 ili vakcine protiv te bolesti. Navedeno je i da ponovno pojavljivanje respiratornih infekcija, kao što su gripa i upala pluća, nakon izolacije može imati ulogu u povećanju broja smrtnosti u mlađim grupama. 

Objašnjeno je i da je prvu polovinu 2021. godine veliki dio Evrope proveo u izolaciji te je u tom periodu smrtnost u dobi od 0 do 14 godina bila niža od osnovnog ili očekivanog nivoa. 

Tvrdnja da Kanada doživljava neviđeno veliki porast iznenadne smrti među djecom, koja se koristi kao dokaz da vakcine ubijaju, potiče s portala NewsPunch koji je poznat po širenju dezinformacija. O tome je pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf u članku od 1.3.2023. godine, navodeći da ne postoje nikakvi dokazi za ovakve tvrdnje.

Teksaški kardiolog Peter McCullough, čija se izjava navodi kao dokaz za tvrdnje da vakcine ubijaju djecu, zapravo je od ranije poznat po širenju lažnih vijesti i dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19. Brojni portali za provjeru činjenica bavili su se provjerom tačnosti njegovih tvrdnji o Covid-19 i vakcinama (1, 2, 3, 4, 5), a i Raskrinkavanje je o tome pisalo (1, 2). 

Početkom 2022. godine McCullough je u intervjuu naveo da studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju miokarditis kod djece. O tome je pisao portal za provjeru činjenica Politifact u članku 15.2.2022. godine. Podaci koje je koristio McCullough izvučeni su iz konteksta, a zdravstveni rizici od vakcina kod djece zanemarivi su u poređenju s rizicima koje nosi infekcija Covid-19.

Simulacija pandemije 

Simulacija pandemije pod nazivom “Katastrofalna zaraza” izvedena je u okviru godišnjeg sastanka kojeg je organizovao Centar za zdravstvenu sigurnost “Johns Hopkins” u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Fondacijom “Bill & Melinda Gates” u Belgiji 23. oktobra 2022. godine.

Izvještaj o ovoj vježbi objavljen je na web stranici Centra za zdravstvenu sigurnost “Johns Hopkins” 1.12.2022. godine. Navedeno je da je u vježbi učestvovalo deset sadašnjih i bivših ministara zdravlja i visokih zvaničnika iz sektora javnog zdravlja iz Senegala, Ruande, Nigerije, Angole, Liberije, Singapura, Indije i Njemačke te Bill Gates.

Vježba je simulirala seriju sastanaka Savjetodavnog odbora SZO-a za hitne situacije koji su se bavili izmišljenom pandemijom koja se događa u bliskoj budućnosti. Učesnici su se uhvatili u koštac s pitanjem kako odgovoriti na epidemiju koja je počela u jednom dijelu svijeta i koja se potom brzo širila postajući pandemija s većom stopom smrtnosti od Covid-19 i koja nesrazmjerno pogađa djecu i mlade ljude.

Učesnici su, kako je navedeno, trebali da na osnovu ograničenih informacija donesu hitne političke odluke kao odgovor na ovu izmišljenu pandemiju, a svaka odluka imala je ozbiljne zdravstvene, ekonomske i socijalne posljedice. 

Tvrdnjama da je ova vježba dokaz da su Bill Gates i SZO najavili kad i gdje će se pojaviti sljedeća pandemija bavio se portal za provjeru činjenica Health Feedback u analizi 10.1.2023. Izvještaj o simulaciji pandemije poslužio je kao inspiracija za navode o novoj pandemiji koju planira Bill Gates, a koja će “ciljati na djecu”. No, kako je navedeno i u članku portala Health Feedback, simulacijske vježbe su normalna komponenta treninga pripravnosti za pandemiju i već su se dešavale u prošlosti bez izbijanja sličnih epidemija u stvarnom svijetu.

Simulacijske vježbe bitan su dio pripravnosti za vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja. One pomažu državnim i globalnim zdravstvenim agencijama da poboljšaju svoj plan odgovora i unaprijede svoju koordinaciju. Stoga su tvrdnje da simulacijske vježbe predviđaju pravu krizu koja će uskoro doći samo zato što se jedna vježba slučajno odigrala nekoliko mjeseci prije prave pandemije jednako neosnovane kao i okrivljavanje vatrogasnih društava za požare samo zato što provode periodične vatrogasne vježbe.

Događaj 201, o kojem je pisalo Raskrinkavanje u analizi iz aprila 2021, slična je simulacija iz 2019. godine i inspirisala je širenje lažnih vijesti da je ovaj događaj osmislila “svjetska elita” i da je “predvidio” pandemiju Covid-19. Nasuprot tadašnjim navodima, među učesnicima ove simulacije nisu bili predstavnici Fondacije “Rockefeller”, CIA-e, Applea i Googlea, Pentagona i američkog Homeland Securityja, niti singapurski ministar finansija.

Događaj 201 ustvari je bio simulacija hipotetičke pandemije, a za svrhe boljeg razumijevanja problema i potencijalne opasnosti i bolje pripreme odgovora kada i ako do naredne pandemije dođe. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da Bill Gates planira pandemiju koja će pogoditi djecu i mlade ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 ubijaju stotine djece širom svijeta te da je pandemija ove bolesti bila prevara čiji je stvarni cilj depopulacija. 

 

(Raskrinkavanje)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.03.2023

Nulta tačka: Sledeća velika pandemija Bila Gejtsa će ciljati decu

Snažan izveštaj koji je objavio The People’s Voice razbija najnoviju simulaciju pandemije koju je uradio Bil Gejts koja je posebno usmerena na decu.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest