Raskrinkavanje.ba

Studija iz Švedske nije dokazala da vakcine protiv Covid-19 mijenjaju DNK

U viralnom videosnimku tvrdi se kako je studija iz Švedske dokazala da Pfizer vakcina protiv Covid-19 “ubacuje informacioni RNK u ljudski DNK”. Riječ je o netačnom tumačenju studije.

Foto: spencerbdavis1/Pixabay

Na Twitter profilu Ivana Stojković (@Ivanaedu) 8.7.2022. godine objavljen je niz tvrdnji da Pfizer vakcina protiv Covid-19 “ubacuje informacioni RNK u ljudski DNK”.

Tvrdnje da je to dokazala studija grupe naučnika/ca iz Švedske dodatno su “pojačane” i videosnimkom u trajanju od dva minuta i 18 sekundi. Snimak je dio televizijske emisije u kojoj o studiji iz Švedske govore doktori Peter A. McCullough, Richard Bartlett i Simone Gold.

U prvom dijelu snimka govori se o detaljima studije i navodi se da je dokazala da RNK iz vakcine prenosi i ugrađuje enzim u ljudski DNK. Kratko je spomenuto da je istraživanje rađeno u laboratoriji, a voditeljica je od sagovornika zatražila da kažu nešto više o toj temi.

(...) Hvala što tražite da ovo pojednostavim. Dakle, u suštini, postoji enzim koji može da uzme informacioni RNK iz vakcine i ugradi ga u DNK osobe - u njihov DNK. A rečeno nam je da to ne može da se desi.  Ovo je rađeno u laboratoriji ali…Setite se da je vakcina sa informacionom RNK. A rečeno nam je da informaciona RNK ne može ući u naš DNK ali ovo je dokaz u laboratoriji da može. (...)

U drugom dijelu snimka, odgovarajući na pitanje osobe iz publike, doktor tvrdi da se spike protein iz vakcine protiv Covid-19 neprestano “pojavljuje iz ljudskih ćelija”, što može biti uzrok urođenih mana kod novorođenčadi.

Ako ste trudni i uradili ste to (vakcinisali se), može li to uticati na vašu bebu?
Da, da. I to je uznemirujuće. CDC na svojoj stranici kaže eksplicitno da ovo neće menjati vaš DNK. Rad koji je objavljen u Švedskoj, a biće ih još koji će potvrditi i rade se koraci ka potvrđivanju da je kompletan kod ubačen, a zatim da potvrdimo da je izražen, što znači da se sada spike protein neprestano pojavljuje iz ljudskih ćelija. Ali pošto se lipidne nanočestice prenose svuda, do somatskih ćelija u vašem organizmu, ali i vaših gametocita,-ćelije koje su ustvari sperma i jaje, ako ih prenose to znači da u suštini mogu biti prenete na ćelije deteta. 
A to može biti uzrok urođenih mana kod deteta?
Da.

Šta su činjenice?
 

Na snimku, kako smo i naveli, govore doktori Peter A. McCullough, Richard Bartlett i Simone Gold. Rezultati pretrage za sva tri imena (1, 2, 3) pokazuju da su u američkoj javnosti prepoznati kao osobe koje šire različite dezinformacije o pandemiji Covid-19.


Tvrdnje da je studija iz Švedske dokazala da Pfizer vakcina protiv Covid-19 mijenja ljudski DNK analizirao je Reuters. U analizi koja je objavljena 23.3.2022. godine Reuters navodi da su brojni/e korisnici/e društvenih mreža engleskog govornog područja dijelili/e upravo takve tvrdnje, iako su one netačne

Reuters navodi da je Lund Univerzitet 25.2.2022. godine objavio studiju koja jeste proučavala efekte BNT162b2 vakcina protiv Covid-19 (Pfizer/BioNTech) u laboratorijskim uslovima. Ta studija jeste dokazala da dolazi do promjena DNA, ali u petrijevim zdjelicama, u eksperimentalnim uslovima. Kako se i navodi u samoj studiji, takav proces nije ispitan na ljudima uopšte i stoga su tvrdnje da Pfizer vakcina mijenja ljudski DNK manipulativne.

Reuters se poziva na članak koji su objavili autori studije, kojim se nastoji pojasniti zašto su viralne tvrdnje netačne. Razlog je što se samo ispitivanje odvijalo u laboratorijskim, umjetnim uslovima.

Univerzitet Lund adresirao je pogrešna tumačenja koja kruže na društvenim mrežama (ovdje), uključujući autore studije, vanrednog profesora Yang de Marinisa i profesora Magnusa Rasmussena.
“Ovi nalazi uočeni su u petrijevim zdjelicama u eksperimentalnim uvjetima, ali još ne znamo da li se prepisani DNK integrira u DNK stanica u genomu – i ako da, ima li ikakvih posljedica”, kaže Rasmussen u članku.
Autori su rekli da su odabrali da proučavaju ćelije jetre jer je Pfizer objavio da se oko 18% vakcine nakupilo u jetri za 30 minuta nakon ubrizgavanja u miševe.
“Jedno od ograničenja naše studije je to što ne znamo da li bi se ono što smo primijetili u ovoj ćelijskoj liniji moglo dogoditi i u ćelijama drugih tipova tkiva, i to se mora istražiti u naknadnim studijama”, rekao je de Marinis.
Rasmussen je također rekao da se “ćelijske linije razlikuju od ćelija u živim organizmima i stoga je važno da se slična istraživanja proučavaju i na ljudima”.

O tome da su navodi da Pfizer vakcina protiv Covid-19 mijenja ljudski DNK netačni pisao je i Health Feedbeck u analizi objavljenoj 1.3.2022. godine. I ovom provjerom činjenica ustanovljeno je da su ispitivanja vršena u laboratorijskim uslovima.

U vezi s drugim dijelom snimka i navodom da se spike protein iz vakcina protiv Covid-19 neprestano pojavljuje iz ljudskih ćelija, što može biti uzrok urođenih mana kod djece, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko navrata.

Kako je poznato, različite vakcine protiv Covid-19 koriste različite tehnologije. Vakcine zasnovane na mRNA tehnologiji funkcionišu tako što informaciona RNK (izvorno – messenger ribonucleic acid ili skraćeno mRNA), koja se nalazi u vakcini, pokreće sintezu proteina šiljka. Kada se protein stvori, naš imuni sistem prepoznaje ga kao “uljeza” te počinje proizvodnju antitijela i na taj način stvara otpornost na zarazu i/ili razvijanje teških oblika bolesti koju virus izaziva.

Za tvrdnju da je protein šiljka toksičan nema kredibilnih dokaza. Jedan od netačnih argumenata kojim se ovi navodi nastoje poduprijeti jeste tvrdnja da se nakon vakcinacije protiv Covid-19 protein šiljka kreće tijelom i izaziva niz zdravstvenih problema. U pitanju su navodi bez ikakvog utemeljenja u činjenicama. Kako je AFP naveo u analizi objavljenoj 17.8.2021. godine, spike protein naprosto ne cirkuliše tijelom.

"S protein ne 'cirkuliše' telom. Neka mala količina S proteina se kratko nakon prve doze vakcine može naći u krvi, kao i u različitim tkivima i organima, daleko od mesta injeciranja, dok se daleko najveća količina S proteina nalazi u samom mišiću (gde je ubrizgan - više od 60%) i u obližnjem limfnom čvoru (više od 30 %) i tu podstiče imunski odgovor," kaže doktor Oliver Stojković, genetičar i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Raskrinkavanje je u serijalu od tri analize detaljno objasnilo najčešće netačne navode o šiljku proteina iz vakcina protiv Covid-19. Analize u cijelosti čitajte na linkovima ovdje, ovdje i ovdje.

Ni navod da vakcina protiv Covid-19 utiče na trudnoću nije tačan. Od početka vakcinacije protiv Covid-19 na društvenim mrežama kruže netačne tvrdnje da ove vakcine dovode do povećane stope spontanih pobačaja i drugih problema u trudnoći ili nakon nje. Ove su tvrdnje u suprotnosti s rezultatima naučnih istraživanja, a Raskrinkavanje je u nekoliko navrata detaljno pisalo o tome da sva naučna saznanja pokazuju da su vakcine protiv Covid-19 sigurne kako za trudnice, tako i za one koji/e tek planiraju potomstvo. Analize u cijelosti čitajte na linkovima ovdje, ovdje i ovdje.

Studija Lund Univerziteta bavila se eksperimentima u laboratorijskim, in vitro uslovima. U medicini baziranoj na dokazima ovakve studije predstavljaju najslabiji dokaz i autori/ke studije su to jasno istakli/e u svom radu. Tvrdnje na društvenim mrežama, pak, ne navode da je riječ o laboratorijskim uslovima. I u analiziranom videosnimku taj se detalj usputno navodi iako bi pojašnjenje toga šta znači istraživanje u laboratorijskim uslovima dalo posve preciznu informaciju.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je švedska studija dokazala da Pfizer vakcina protiv Covid-19 “ubacuje informacioni RNK u ljudski DNK” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da je istraživanje rađeno u laboratorijskim uslovima, što su potvrdili i sami/e autori/ce studije i istakli/e da nema dokaza da se to dešava kod ljudi.

Tvrdnju da se spike protein iz vakcina protiv Covid-19 neprestano proizvodi u ljudskim ćelijama zbog izmijenjene DNK i da to može biti uzrok urođenih mana kod djece ocjenjujemo kao lažnu vijest. Spike protein iz vakcina protiv Covid-19 ne cirkuliše u organizmu, što je naučno dokazano i objašnjeno u brojnim analizama. Sva dostupna kredibilna istraživanja pokazuju da vakcine protiv Covid-19 nemaju štetan uticaj na trudnoću, dojenje i uopšte planiranje potomstva.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.07.2022

Twitter profili: Ivana Stojković Vakcina Covid-19

ОДЕ ЈОШ ЈЕДНА ТЕОРИЈА #

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest