Raskrinkavanje.ba

Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sterilitet i nisu štetne za trudnice i dojilje

Lažne vijesti o tome da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet, kao i navodi da se ne preporučuju trudnicama i dojiljama, prisutne su skoro od kako je odobrena prva vakcina za ovu bolest. Uprkos upornom ponavljaju takvih tvrdnji u medijskim izvještajima, za njih nema naučnih dokaza. Naprotiv, svi dostupni podaci pokazuju da ove vakcine ne izazivaju sterilitet, a najnovije preporuke ističu da nisu opasne za trudnice ili dojilje.

Tvrdnje o tome da vakcine protiv Covid-19 utječu na sterilitet prisutne su mjesecima u domaćem javnom prostoru. Krajem prošle godine, preciznije 11.12.2020, Lidija Gajski bila je gošća emisije “Face to Face” na Face televiziji. Emisija je dostupna na YouTube kanalu ove televizijske kuće, sa naslovom:

Dr. Gajski: Nisam protiv vakcine, ali neprovjerena vakcina izaziva sterilitet i skraćuje život!

U ovom intervju, specijalistkinja interne medicine iz Hrvatske, čije je netačne tvrdnje Raskrinkavanje analiziralo u tri navrata (link, link, link), između ostalog je, govoreći o vakcinama protiv Covid-19, istakla da se radi o vakcinama nakon čijeg primanja osoba postaje “genetički modificiran organizam”, te da “genom” iz vakcine može izazvati oboljenje, ali i sterilitet.

(..) Naime, u vakcini, to je jedna nova tehnologija, kojom je ova vakcina provedena, ona se sastoji u tome da se u naše tijelo unosi genetički materijal, dakle, RNK, za koji se smatra da je RNK virusa za koji nije isključeno da se može ugraditi u genom primatelja. Time, ustvari, primatelj cjepiva postaje na neki način genetički modificiran organizam. Taj genom može sadržavati u principu različita svojstva, različite funkcije, za razbolijevanje, sterilizaciju, skraćivanje života, dakle, sve je moguće i treba biti otvoren prema svim tim mogućnostima i sve uzeti u obzir. To je još jedna dodatna opasnost koja je vezana za te vakcine. (...)

Na portalu Face objavljen je i članak identičnog naslova, u formi citata iz intervjua i sa snimkom cijelog gostovanja. Članak sa videom je preuzeo i portal Extremno.

Navodima da su vakcine protiv Covid-19 “genska terapija”, te da mogu mijenjati ljudski DNK, Raskrinkavanje se bavilo u nekoliko analiza sa istim zaključkom - dokaza za takve tvrdnje nema. Vakcine su prošle niz testiranja, neophodne provjere i ne mogu da mijenjaju ljudski DNK.

Detaljnije o tim netačnim tvrdnjama, koje je iznosila Mila Alekčković, jedna od “prominentijih” teoretičarki zavjere, ali i Vernon Coleman i Judy Mikovits, te Steven Hotze, poznati “zavjerolozi”,  čitajte u analizama na linkovima ispod.

Istog dana, dakle, 11.12.2020, i doktor Branimir Nestorović, pulmolog iz Srbije, gostujući u jutarnjem programu TV Prve, govorio je o vakcinama protiv Covid-19, navodeći “neispitanost uticaja na trudnoću” i “nezavršenost studija na miševima”

Raskrinkavanje je ove navode analiziralo u tekstu objavljenom 9.2.2021, gdje smo istakli da je ostalo nejasno zašto je Nestorović “šokiran” činjenicom da ove vakcine tada nisu bile testirane na trudnicama. 

Bilo koja vakcina ili lijek se prvobitno testira na zdravim punoljetnim osobama, a tek nakon toga na trudnicama i djeci. Zbog toga nije “jezivo” pročitati takvu rečenicu - to je uobičajena procedura testiranja svakog lijeka.

Zvanični sažetak opisa svojstava Comirnaty vakcine, koju su razvili Pfizer i BioNTech, u odjeljku 4.6, “Plodnost, trudnoća i dojenje”, (str. 4),  govori o utjecaju vakcine na trudnice, gdje se navodi da je ovakva primjena ograničena, ali i da su istraživanja na životinjama pokazala da vakcina nema štetan utjecaj na trudnoću.

Detalje o svim netačnim tvrdnjama koje je Nestorović iznio u programu TV Prve u cijelosti možete pročitati na linku ispod.

O Nestoroviću, koji uživa veliku popularnost na društvenim mrežama, uprkos tome što konstantno obmanjuje svoje “fanove” besmislicama koje nemaju veze sa naukom i medicinom, Raskrinkavanje je nešto opširnije pisalo i u analizi objavljenoj 2.4.2021, koja je dostupna na linku ispod.

Još jedan ljekar, Srećko Sladoljev, hrvatski imunolog sklon negiranju konsenzusa sopstvene struke, o kojem smo pisali kada je Covid-19 uporedio sa “uobičajeno neopasnom gripom”, krajem decembra 2020. naveo je da postoji “opasnost” da će vakcine protiv Covid-19 izazvati neplodnost kod žena.

U decembru 2020. godine je i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovio navode o sterilitetu koji će vakcine navodno izazvati. Dodik je, tvrdeći da će primiti rusku vakcinu, izjavio za Radio televiziju Republike Srpske kako “svakakvih tu špekulacija ima – da će vakcine sa Zapada čak utjecati na sterilitet stanovništva”. 

Detaljnije o ovoj neutemeljenoj izjavi pisao je 14.12.2020. Istinomjer, naš partnerski portal, koji provjerava istinitost izjava političara/ki u BiH. Analizu Istinomjera u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Navodi o tome da vakcine mogu izazvati sterilitet širili su se i u 2021. 

Na društvenoj mreži Twitter česte su diskusije u kojima brojni korisnici/ce ove mreže navode kako su “čuli” ili “dobili savjet” da je bolje da se ne vakcinišu protiv Covid-19 jer bi vakcine navodno mogle da utiču na plodnost.

 

Osim navoda o tome da vakcine protiv Covid-19 izazivaju sterilitet, na istoj društvenoj mreži prisutna su i uvjerenja da one mogu biti štetne za trudnice i dojilje.

Pretragom na Facebooku, uz sva ograničenja, kao što su opcije brisanja objava, te mijenjanja postavki privatnosti, nismo pronašli skorašnje primjere sa navodima o tome da vakcine protiv Covid-19 izazivaju sterilitet i/ili da se one navodno ne preporučuju trudnicama i dojiljama.

Šta su činjenice?

Uprkos navodima Lidije Gajski, Branimira Nestorovića, Srećka Sladoljeva, Milorada Dodika i drugih, vakcine protiv Covid-19 ne uzrokuju sterilitet ni kod žena ni kod muškaraca. 

Za tvrdnje o tome da vakcine izazivaju sterilitet nema dokaza, kako se navodi u analizi našeg partnerskog portala iz Hrvatske Faktografa, objavljenoj 23.12.2020. Faktograf je analizirao Facebook status Srećka Sladoljeva, u kojem je on naveo da bi mRNA cjepiva mogla izazvati neplodnost kod žena. 

U ovom statusu, Sladoljev je netačno naveo kako će žene, nakon vakcinacije, doživjeti autoimunu reakciju koja može izazvati neplodnost. Prema njegovom mišljenju, spike protein (koji se “napada” vakcinom) strukturom odgovara sinektinu koji je važan za formiranje placente i to je bila njegova osnova za tvrdnje o neplodnosti. 

Kako je Faktograf naveo, brojni svjetski naučnici/ce su ovakvu tezu opovrgli.

O tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 izazivaju sterilitet detaljnije je pisala Jelena Kalinić, naučna novinarka, u autorskom članku za Glas Amerike, koji je objavljen 2.4.2021. Pozivajući se na nedavno objavljenu studiju efikasnosti Pfizer i Moderna vakcina na grupi trudnica, Kalinić navodi da nema podataka o izazivanju steriliteta.

(...) Nedavno objavljena studija efikasnosti Pfizer i Moderna vakcina na grupi trudnica nije pokazala da dolazi do uništavanja posteljice i neplodnosti. A još prije ove studije, bilo je zapaženo da su žene koje su primile ove vakcine u toku kliničkih studija u fazama 1, 2 i 3 ostajale trudne te da one, koje su u trenutku kada su bile uključene u studije nisu znale da su trudne, nisu imale problema. Uskoro se očekuju i rezultati ovih studija na većem skupu trudnih žena te rezultati i za druge vakcine, poput AstraZeneca. (...) 

Takođe, kako je Kalinić navela u istom članku, Britansko društvo za plodnost i Udruženje reproduktivnih i kliničkih naučnika/ca je napravilo dokument u kojem se navodi da lica u reproduktivnoj fazi mogu da prime vakcinu protiv Covid-19 bez ikakve bojazni da će to utjecati na njihove planove o potomstvu. Smjernice iz dokumenta važe i za žene i muškarce podjednako.

(...) Britansko društvo za plodnost i Udruženje reproduktivnih i kliničkih znanstvenika je stvorilo dokument u kojem odgovara na najčešća pitanja vezana za plodnost i COVID-19 imunizaciju. U tom dokumentu, oni naglašavaju da osobe u reproduktivnoj fazi mogu i trebaju bez bojazni da se odazovu na vakcinaciju, da ove vakcine ne utječu na plodnost, da se ova vakcinacija može obaviti i ako je neko uključen u terapiju plodnosti, poput zamrzavanja jajnih stanica, in vitro oplodnje (IVF), indukcije ovulacije, transfera embrija, korištenja doniranih gameta (spolne stanice), te da se ove terapije, kao ni trudnoća, ne trebaju odgađati zbog primanja COVID-19 vakcina. Također, ovo znači da osobe koje su nedavno otkrile da su trudne ne trebaju odgađati vakcinaciju i da nikako ne bi trebale prekinuti trudnoću ako su primile vakcinu. (...)

Vakcine su sigurne kako za one koji planiraju djecu, tako i za trudnice i dojilje. Podaci o tome dostupni su u studiji o vakcinama protiv Covid-19 i trudnoći, koju su sproveli naučnici/ce sa Harvarda, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Opšte bolnice Massachusetts (MGH), te još nekoliko institucija. 

Studija je objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology 25.3.2021. O toj studiji je također pisala Kalinić, u članku pod naslovom “Trudnoća, dojenje i vakcinacija protiv COVID-19” koji je objavljen za Glas Amerike 1.4.2021.

(...) U dosad najvećoj studiji o COVID-19 vakcinama i trudnoći, naučnici s Harvarda, Massachusetts Institute of technology (MIT), Opšte bolnice Massachusetts (MGH), te još nekoliko institucija izvještavaju o svojim nalazima u American Journal of Obstetrics and Gynecology.
U studiju je bila uključena 131 žena u SAD koja je primila vakcine Pfizer/ BioNTech ili Moderna protiv COVID-19, od kojih je 84 bilo trudno, 31 je dojila i 16 nije bilo trudno.
Ovo nije velika grupa ispitanica, ali rezultati su obećavajući i nude dokaze da RNK vakcine nisu rizične u trudnoći u toku dojenja. Kod trudnica i dojilja pronađeni su jednaki nivoi antitijela nastalih usljed vakcine kao kod žena koje nisu trudne. Antitijela generirana ovim vakcinama bila su prisutna i u krvi iz pupkovine, što ukazuje na to da se prenose na fetus. Antitijela su pronađena i u uzorcima majčinog mlijeka, što ukazuje da se prenose i u toku dojenja, te pružaju pasivni imunitet bebama. (...)

Kad je riječ o dojenju, u studiji se navodi da RNK iz vakcina nije pronađena u mlijeku, ali zaštitna antitijela jesu.

(...) Nije pronađena RNK iz vakcina u izdojenom mlijeku, što ukazuje na to da se aktivna tvar vakcine ne izlučuje u mlijeku, ali se izlučuju zaštitna antitijela, što ukazuje na to da vakcinacija u trudnoći ima i bonus efekat zaštite bebe.
Podaci također nisu pokazali značajne razlike u nuspojavama nakon vakcinacije kod trudnica u odnosu na žene koje nisu trudne, što znači da su ove vakcine sigurne za primanje tokom trudnoće. (...) 

Kalinić u istom članku podsjeća i da u početku jeste savjetovano da trudnice i dojilje ne primaju vakcine, u prvom redu Pfizer i Moderna. Razlog za takav savjet leži u činjenici da u tom trenutku nije bilo dostupnih podataka iz kliničkih studija za te dvije grupe, a bez egzaktnih podataka naučnici/ce su savjetovali oprez.

(...) Ispočetka, postojao je savjet da trudnice i dojilje ne bi trebale primiti ove vakcine, a to se prvenstveno odnosilo na Pfizer i Moderna vakcine, ali ne zbog toga što su bazirane na novoj tehnologiji RNK, nego prosto zato što su ovo bile prve vakcine koje su se pojavile, pa se svemu pristupalo s oprezom. Niti jedna od vakcina protiv COVID-19 nije u prvim kliničkim studijama testirana na ovim grupama, tako da su podaci o utjecaju ovih vakcina na ove kategorije bili ograničeni.
Kada naučnici nemaju egzaktnih podataka o tačnom djelovanju nečega na neku grupu, onda savjetuju oprez do rezultata studija koje će potvrditi ili opovrgnuti neku pretpostavku. (...)

Iz navedenog je jasno da nikad nije postojala sumnja, bazirana na činjenicama utemeljenim u nauci, da vakcine izazivaju sterilitet kod muškaraca ili kod žena. 

U vezi preporuka da se ne vakcinišu trudnice i dojilje, koja jeste bila važeća nakon prvih odobrenih vakcina protiv Covid-19, riječ je o tome da za te dvije grupe u tom trenutku nije bilo egzaktnih podataka. Nakon najnovijih provedenih studija, dokazano je da vakcine mogu da prime i trudnice i dojilje.

Tokom istraživanja o tome gdje su se sve navedene tvrdnje objavljivale, uočili smo da, u ovom slučaju, novijih medijskih objava sa netačnim navodima da vakcine protiv Covid-19 nisu preporučene za trudnice i dojilje, kao i da izazivaju sterilitet, nema. 

Pretraga ključnih pojmova kao što su “vakcine”, “Covid-19” i “trudnice” zapravo daje niz medijskih članaka sa tačnim i preciznim informacijama, što je najbolja medijska praksa provjerenog tačnog izvještavanja u interesu javnosti. S druge strane, društvene mreže, kao Facebook ili Twitter, pokazale su se kao plodno tlo za širenje neutemeljenih tvrdnji. 

Objave u medijima i na društvenim mrežama za koje smatrate da su netačne, možete nam prijaviti putem naše zvanične Facebook stranice (link) ili na našem sajtu, koristeći opciju “Prijavite članak” (link).

Zbog svih navedenih činjenica, tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 izazivaju sterilitet, ili da mogu izazvati sterilitet kod muškaraca i žena, dajemo ocjenu lažna vijest. Pošto svi dostupni naučni podaci pokazuju da ove vakcine ne izazivaju sterilitet ni kod žena ni kod muškaraca, ove tvrdnje ocjenjujemo i kao pseudonauku.

Tvrdnje da ove vakcine nisu preporučljive za trudnice i dojilje ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Takva preporuka jeste bila aktuelna jedno vrijeme, a najnoviji podaci pokazuju da i ove grupe mogu da prime vakcinu bez problema.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 11.12.2020

FACE TV: Dr. Gajski: Nisam protiv vakcine, ali neprovjerena vakcina izaziva sterilitet i skraćuje život!

Nisam protiv vakcina, to je podvala, uobičajna metoda eliminacije neistomišljenika, etiketa koja mi se lijepi! Tako vas sistem eliminiše kao nerelevan...

  • Lažna vijest