Raskrinkavanje.ba

Avion “Commando Solo” ne može da “kontroliše moždane talase” kako tvrdi Nestorović

Gostujući na Happy televiziji početkom 2020. godine Branimir Nestorović je ponovio svoju staru neistinitu tvrdnju da avion “Commando Solo” može da kontroliše “moždane talase stanovništva”.

Na YouTube kanalu Happy televizije 19.1.2020. godine objavljen je video snimak emisije “Posle ručka”, emitovane na ovoj televiziji dva dana ranije. Pored Branimira Nestorovića, koji je najavljen kao načelnik odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, u emisiji su na temu zagađenja vazduha govorili i Bojana Bogojević, pravnica i edukatorka za klimatske promene; Milenko Jovanović, načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha i Goran Cvijanović, meteorolog. 

Na Facebook stranici Igor D. Jakšić ŽIVI ZID-Narodna Jaka Srbija Predsednik više od godinu dana kasnije, 24.2.2021, objavljen je video snimak  sa dijelovima iz pomenute emisije uz opis:

Dr NESTOROVIĆ: Ako budemo pametni NEĆEMO SVI

 UMRETI

Video koji traje  21 minutu  i 20 sekundi prikazuje samo dijelove intervjua u kojima je govorio Nestorović.


Američki avion zbog koga vojnici “bacaju oružje” i “neće da ratuju”.

Osim zagađenja, koje je i bilo tema emisije, Nestorović na snimku govori o GMO hrani, 5G mreži, te o tome kako se “kotroliše ljudski mozak”. 

Nestorović je, naime, ustvrdio da avion američkog vazduhoplovstva poznat pod imenom  Commando Solo emituje “ultra niske frenkvencije za kontrolu moždanih talasa stanovništva”.

Ako hoćete ljude da pacifikujete ima mnogo jednostavniji način, je li tako? To je preko mobilne telefonije. Mobilna telefonija je generalno način kontrole mozga fantastičan. O tome se vrlo malo priča i nije ni zgodno da se priča pošteno govoreći. Ko želi da se bavi time može da ode na internet i da nađe zvaničnu informaciju američkog vazduhoplovstva o avionu koji se zove Commando Solo i koji emituje ultra niske frekvencije, je li tako, za kontrolu moždanih talasa stanovništva. To je zvaničan projekat američke vlade primenjivan i na nama, između ostalog, na Iraku i tako dalje. Niske frekvencije pasivizuju ljude. Ovo sad što pričam, znači sledeći dan kad poginem da znaš da…

Identične tvrdnje o avionu Commando Solo Nestorović je iznio u emisiji "Dobro jutro Srbijo" koja je, takođe, emitovana na Happy televiziji, a na YouTube kanalu objavljena 16.5.2020. U emisiji je pored Nestorovića gost bio i tadašnji ministar spoljnih poslova i sadašnji predsjednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić. 

Govoreći o Nikoli Tesli, njegovim izumima i njihovoj upotrebi, Dačić je tada rekao:

Od tih 700 patenata, na primer tu je tehnotroničko oružje, odnosno mogućnost kontrole svesti uz pomoć elektromagnetnih talasa koji se emituju na daljinu. To je upotrebljeno od armije američke u Iraku. 

Nestorović se na to nadovezao : 

 I kod nas, odmah da vam kažem, tokom bombardovanja.

Par minuta kasnije Nestorović je nastavio:

Vrlo je lako naći , čak ima na internetu, možete da nađete,  ima taj američki avion za tzv. psihogeno, psihološko ratovanje, zove se Commando Solo, svako može da ukuca to i da vidi. On je korišćen u Bosni, u toku rata u Bosni, korišćen je u toku bombardovanja Srbije. Emituje određene talase kojima se izaziva depresija kod ljudi malodušnost itd. Vojnici bacaju oružje, neće da ratuju i tako dalje. Prema tome, to se radi, korišten je, naravno, i u Iraku, gdje god je neki vojni sukob se koristi. 

Narednih dana su mnogi mediji u Srbiji i regionu nekritički prenijeli dijelove ovog intervjua, a u tim člancima našle su se i tvrdnje o avionu Commando Solo. Među njima su Novosti, Zvornik danas, Nezavisne, Sputnik, Kurir, Republika, Srbijadanas, Happy, Alo, Pravda, Vidovdan, Novi glas, Srpski dnevnik, Web tribune, Intermagazin, te Dnevne(.rs).

S druge strane Nestorivićeve tvrdnje o avionu koji emituje talase zbog kojih “vojnici bacaju oružje”  pojedini mediji su prenijeli uz određeni kritični odmak, iako ih nisu eksplicitno označili kao netačne. Nazivajući ih teorijom zavjere i ukazujući na ranije problematične izjave istog aktera, na ovaj način su o njegovom nastupu izvijestili 24 sata, Svakodnevno,  Blic, Srpskainfo, Faktor, Slobodna Bosna, USK vijesti, Bosniaks, Naši u svetu, Hamdočamo, EspresoDnevni avaz, Krtice i Fresh press.

 

Odakle priča o “avionu koji kontroliše moždane talase”?

 

Priče o uticaju aviona Commando Solo na raspoloženje i depresiju širile su se i van ovih prostora, uglavnom po opskurnim stranicama, poput primjera na ovom i ovom linku. Ove tvrdnje su se takođe više puta pojavljivale i u brojnim medijima u regiji. 

Tako su Republika, Pravda (.rs), Intermagazin, Nedeljnik Afera i Patriot u maju 2020. godine prenijeli tekst lista Srpski Telegraf u kome se na isti način govori o avionu Commando Solo i “kontroli moždanih talasa”, no ove verzije sadrže dodatne detalje.

Manipulišući sa niskofrekventnim radio-talasima stvorili su avion komando solo (ec-130e), koji je dejstvovao i na položaje srpske vojske tokom bombardovanja SRJ 1999. godine.

To je potvrdio i Si En En još pre 21 godinu, kada su govorili da ovi avioni poleću iz tajne baze u Italiji sa ciljem da emitovanjem propagandnih programa Radio Slobodne Evrope i Glasa Amerike direktno utiču na srpsku javnost i tako smanje uticaj tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je, navodno, imao strogu kontrolu nad srpskih medijima. 

Međutim, ovo nije bio jedini zadatak ovih aviona. Naime, pomoću specijalnih antena na repu i trupu aviona emitovani su niskofrekventni radio-talasi sa ciljem da direktno utiču na svet srpskih vojnika na položajima i kod njih izazovu depresiju, apatičnost, bezvoljnost i strah kako bi jednostavno odbacili oružje i napustili položaje. Ali, kako su priznali stariji narednik Merlin Halderman i poručnik Majkl Hekman, "rezultati u ratu protiv Jugoslavije bili su slabi, skoro mizerni i da to ipak nisu očekivali".

U nastavku teksta se prenosi izjava generala Vladimira Lazarevića, koji je u vrijeme NATO intervencije na Kosovu i Metohiji bio komandant prištinskog korpusa. On je navodno potvrdio ove navode.

- Od počeka smo bili svesni da se protiv naše vojske i naroda, osim bombardovanja, vodi i neokortički rat. Prema izveštajima koje sam dobijao sa terena, dešavalo se da avioni nadleću naše položaje, posebno u pograničnom području, ne bacaju bombe, već emituju niskofrekventne radio-talase koji utiču na nervni sistem čoveka. Tokom tih dejstava, među pojedinim vojnicima je primećen poremećaj ponašanja, nekontrolisani pokreti, apatija, bezvoljnost... Sve to traje dok avioni nadleću, čim se vrate u bazu, dejstvo prestaje - ispričao je general Lazarević.

Dalje se navode karakteristike aviona, te daje informacija da je avion dio 193. eskadrile Vazdušne nacionalne garde sa sjedištem  u Pensilvaniji. U članku stoji i da je dio eskadrile bio raspoređen i u Bosni, na aerodromu Tuzla, od avgusta 1997. Na kraju teksta se opet daje svojevrstan pregled navedenih tvrdnji.

Činjenice:

* Komando solo je modifikovani c-130 herkules avion namenjen neokortičkom ratovanju

* Nadleću određeno područje u formacijama i emituju niskofrekventne radio-talase koji utiču na nervni sistem čoveka

* Cilj je izazvati poremećaj ponašanja kod neprijateljskih vojnika apatiju, bezvoljnost, strah kako bi se odbacilo oružje i napustio položaj

* Tim stručnjaka za nebeski medijski rat čine jedan oficir i pet operatora, uz posadu aviona od pet ljudi

* U dodatno tankiranje goriva najduži let trajao je 14 sati.


Šta su činjenice o avionu Commando Solo?

 

Tačno je da se američki avion tipa EC-130, kodnog imena Commando Solo, koristi za “psihološke operacije” u ratnim područjima - no, ne na način na koji to opisuju Nestorović i navedeni portali. Riječ je o posebno modifikovanim avionima koji su pretvoreni u “leteće radio i TV stanice”, koje mogu emitovati vlastiti signal preko AM i FM,  UHF i VHF talasa. Pored toga, mogu i ometati ostale radio i televizijske programe koji se emituju na području gdje avion dejstvuje.

Evo kako su opisane karakteristike ovog aviona na zvaničnom sajtu američkog vazduhoplovstva (U.S. Air Force):

The EC-130J Commando Solo je specijalno modifikovani četvoromotorni transportni avion Herkules koji vrši operacije vojne informacijske potpore [Military Information Support Operations (MISO)] te emitovanje civilnih sadržaja putem radija, televizije i vojnih komunikacijskih kanala.  

Ove misije  se obično izvode noću kako bi se smanjila vjerovatnoća otkrivanja na politički osjetljivim ili neprijateljskim teritorijima.

Avionom upravlja 193. Krilo za specijalne operacije, Pennsylvania Air National Guard.  

Misije radio i televizijskog emitovanja iz vazduhu počele su sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka, korištenjem aviona EC-121 (poznat kao Coronet Solo). Misija je kasnije prešla na EC-130E (1980) i na kraju na EC-130J (2004). Na sajtu U.S. Air Force navedene su i operacije u kojima je korišten ovakav način “psihološkog ratovanja”, među kojima su i područja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina i Kosovo) i Iraka koje Nestorović pominje. 

Pretraga na zvaničnom sajtu američke vlade, na koju je uputio sam Nestorović, daje uglavnom rezultate sa sajta U.S. Air Force. U njima nema pomena o “emitovanju talasa koji izazivaju depresiju i malodušnost”, kako je to naveo Nestorović u intervjuu na televiziji Happy.

Portal Wired je još 2010. godine pisao o,  kako se  u članku navodi, avionu koji “pokušava uticati na mozak ljudi”, no taj uticaj ogleda se emitovanje radijskog i televizijskog programa kojim se šalju poruke vojnicima ili civilima, što je i objašnjeno u članku. 

Commando Solo, takođe, ima ključnu misiju u borbenim zonama. Kako je Danger Room izvijestila 2001. godine, ti su avioni imali presudnu ulogu u operacijama nakon 11. septembra, pojačavajući poruke usmjerene protiv talibana i pomažući uvjeriti Afganistance da su američke namjere dobre. Radio emisije Commando Solo pomogle su popuniti važnu informacijsku prazninu u zemlji u kojoj je velik dio stanovništva bio nepismen i u kojoj televizijski prijem zna biti vrlo nestabilan.  

Informacije o misijama u kojima je  učestvovao i načinu na koji djeluje Commando Solo lako je  pronaći na internetu i kod drugih izvora (1, 2, 3). S druge strane, ne postoje nikakvi kredibilni izvještaji koji bi potvrdili navode o “emitovanju talasa koji izazivaju malodušnost”.

O dejstvovanju ovoga aviona na Kosovu, moguće je pronaći informacije u izvještajima američkih medija iz toga perioda. Ovako je o tome izvještavao CNN 28.4.1999. godine:

Avion poznat kao “Commando Solo” emituje vijesti i propagandu direktno srpskom narodu. Propagandne programe producira Vojna grupa za psihološke operacije. Avion takođe prenosi ili reemituje programe Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike.

To je pokušaj da se zaobiđe stroga kontrola nad medijima koju je u zemlji uspostavio jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević.  

Dalje se u članku navodi da Commando Solo  leti iz “neidentifikovane baze u Italiji”. 

Ni u ovom tekstu, na koji se vrlo vjerojatno poziva Srpski telegraf, nema informacija o “emitovanju niskofrekventnih radio-talasa koji utiču na nervni sistem čoveka”.

Takvih tvrdnji nema ni u tekstu Miroslava Lazanskog, objavljenom 28.4.2019. godine na portalu Politika, a čiji su se dijelovi - manipulativno preneseni - našli u tekstu Srpskog telegrafa. Naime, Lazanski u tom tekstu govori samo o propagandnom emitovanju radio i televizijskog programa, a ne o djelovanju na “moždane talase”.

Za vreme tih 78 dana bombardovanja avioni EC-130E sa karakterističnim antenama na repu letelica, poput aparata za „Rat zvezda“ pokušavali su da propagandno-psihološki dejstvuju protiv Jugoslavije, forsirajući specijalne radio-emisije, ali i TV program.

Stariji narednik Merlin Halderman i poručnik Majkl Hekman kasnije su u izjavama američkoj vojnoj štampi priznali da su im rezultati u ratu protiv Jugoslavije bili slabi, skoro mizerni, i da to ipak nisu očekivali.

– Šta ćete, ni mi nismo svemogući – dodao je stariji narednik Tim Grajner iz iste jedinice.


Kompilacija netačnih tvrdnji o 5G mreži

 

Nestorović je u emisiji Posle ručka iznio niz tvrdnji o štetnosti  5G mreži koje su se, takođe, našle  u dvadesetominutnom videu. Sve su od ranije prisutne na društvenim mrežama i u više navrata ocijenjene natačnim od strane regionalnih i stranih fact-checking platformi. 

Nestorović je, tako, ustvrdio da je 5G mreža uzrokovala  “pomor pčela u Evropi” a u istom  kontekstu spominje i umiranje ptica.

Jer znamo 5 G da je izazvao pomor pčela u Evropi, je li tako? Jer znamo da životinje umiru oko toranja (sic!) i ptice.

O netačnim tvrdnjama da je 5G mreža izazvala pomore u životinjskom svijetu, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko navrata. U analizi objavljenoj 21.5.2020. godine tvrdnje da je za masovno umiranje pčela u Ukrajini kriva 5G mreža ocijenili smo netačnim, budući da je pomor pčela bio uzrokovan zaprašivanjem polja pesticidima. Utvrđeno je, takođe, da nema nikakvih dokaza da je 5G mreža "izazvala pomor ptica" u Nizozemskoj. 

Za pomor vrabaca u Kruševcu na društvenim mrežama takođe je bila okrivljena 5G mreža - iako ova tehnologija uopšte ne postoji u tom srbijanskom gradu.

Nakon tvrdnji o štetnosti 5G mreže po životinjski svijet, Nestorović  je ustvrdio da su “te frekvencije” štetne i za ljudski organizam. U svom izlaganju on je korištenje mobilnih telefona doveo u uzročno-posljedičnu vezu sa većom učestalošću tumora mozga.

Jesu to frekvencije koje su štetne za naš organizam? Jesu. Mislim tu uopšte ne treba glumiti oko toga. Ja sam, ja ne mogu da se pomirim sa tim, mislim ta priča o tome kako je to bezopasno. Znači, kako?  Kako neko može da mi objasni. Evo nek mi objasni bilo koji onkolog, nek mi bilo koji biolog, da mi objasne zašto je glioblastom, maligni tumor, dvadeset peti  zvanično u učestalosti pre 20 godina sad četvrti. Šta se to dogodilo?

To je  tumor čega?

Tumor mozga. Znači to je tumor mozga vrlo gadan, vrlo invazivan, nema, ne može da se leči i tako dalje. Kako se to desilo? Tumori mozga recimo kod dece su bili ekstra retki, ja sam u dvadesetoj godini mislim svoje karijere prvi put video takav jedan tumor. Sad imamo mesečno po jedan. Nek mi neko objasni od čega. Mislim, ja  prihvatam da nisam u pravu. Možda sam ja potpuno, nisam u pravu, ali odmah da vam kažem da mislim da sam u pravu.

Tvrdnjama o štetnosti 5G mreže bavile su se brojne fact-checking platforme, među kojima je i Raskrinkavanje, i to u više navrata (1, 2).

U ranijim analizama pozvali smo se na zvanični stav Svjetske zdravstvene organizacije  (World Health Organisation, WHO) i Američke agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA). Ni jedna ni druga ne navode na svojim web stranicama podatke o štetnosti 5G mreže.

Do danas, i nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. Zaključci vezani za zdravlje se izvlače iz studija koje su rađene na čitavom radio spektru, ali dosad je samo nekoliko studija izvedeno na frekvencijama koje će koristiti 5G. Zagrijavanje tkiva je glavni mehanizam interakcije između polja radio-frekvencije i ljudskog tijela. Izlaganje radio-frekvencijama sadašnjih tehnologija rezultira u zanemarivom podizanju temperature ljudskog tijela. Kako se frekvencija povećava, prodiranje u tjelesna tkiva se smanjuje i upijanje energije se više zadržava na površini tijela (koža i oko). Ukoliko izloženost ostaje ispod međunarodnih standarda, ne očekuju se posljedice po javno zdravlje. (SZO)

Do danas nema dosljednih ili vjerodostojnih naučnih dokaza o zdravstvenim problemima uzrokovanim izlaganjem radiofrekvencijskoj energiji koju emitiraju mobiteli. (FDA)

Organizacija Cancer Research UK ističe da za sada nema dokaza koji bi upućivali da upotreba mobilnih telefona povećava rizik od tumora. Kad je riječ o 4G i 5G mrežama, navode da one koriste talase više frekvencije, koji i dalje nemaju dovoljno energije da oštete DNK i izazovu rak.

Na sajtu Američke agencije za hranu i lijekove navode se, pak, podaci koji pobijaju tvrdnje o mogućoj povezanosti korištenja mobilnih telefona sa učestalosti tumora mozga.

Pozivajući se na bazu podataka Programa za nadzor, epidemiologiju i krajnje rezultate (SEER), koji pruža statistiku oboljelih od karcinoma,  FDA navodi da se stopa tumora mozga u Sjedinjenim Državama ne povećava usprkos značajnom povećanju broja korisnika mobitela.

Kao vrlo relevantan primjer, podaci iz baze podataka SEER za stopu incidencije tumora mozga i ostalih tumora nervnog sistema, pokazuju da je od 2000. do 2016. stopa takvih karcinoma pala sa 6,9 na 100 000 (intervali pouzdanosti 6,7 - 7,0) u 2000. godini na stopu od 5,9 slučajeva na 100 000 (interval pouzdanosti 5,8 do 6,1) u 2016. NCI također procjenjuje da od 1987. do 2016. stopa takvih tumora opada za približno 0,2% godišnje.

Podaci NCI-a jasno pokazuju da nije bilo raširenog porasta tumora mozga i ostalih tumora nervnog sistema u posljednje (gotovo) tri decenije uprkos ogromnom porastu korištenja mobilnih telefona u tom razdoblju.

 FDA navodi i da je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) 2013. godine objavila monografiju koja je radiofrekvencijska polja klasifikovala kao moguće kancerogena za ljude (klasa 2B). Faktograf u analizi objavljenoj 20.7.2020. godine navodi da ih Svjetska zdravstvena organizacija  klasifikuje na isti način, te objašnjava da se ne radi ni o kakvoj alarmantnoj klasifikaciji:

Zanimljivo je da je korištenje mobitela svrstano u istu kategoriju kao i konzumiranje ukiseljenog povrća i korištenje pudera od talka. Alkoholna pića i prerađeno meso su u višoj kategoriji kancerogenosti jer su dokazi da ove tvari pogoduju razvoju raka jači nego u slučaju 5G mreže, navodi BBC.

 Prema FDA, ova klasifikacija temelji se na ograničenim dokazima na ljudima koji su proizašli iz nekoliko epidemioloških studija kontrole slučaja. Navodi se da je odbor IARC-a priznao da su te studije podložne određenim ograničenjima, kao što su potencijalne pogreške u prisjećanjima sudionika/ca, ili kriteriji odabira osoba za sudjelovanje. Klasifikacija se, takođe, temeljila na nekoliko studija na životinjama koje su imale samo slabe mehanističke dokaze relevantne za kancerogeno djelovanje.  

Govoreći o štetnosti mobilne telefonije, Nestorović je iznio još  jednu netačnu tvrdnju koja se tiče prodiranja mikrotalasa kroz tkivo i oštećenja strukture ćelije.

Pre dva meseca je bila konferencija 15 najvećih eksperata za mobilnu telefoniju u Americi koji su predstavili svoj izveštaj, koji su… to je američka vlada poručila od njih... u kome su zaključili na osnovu 1.700 ogleda na životinjama i ljudima da  mobilna telefonija ima katastrofalan efekat na ljudski mozak, ima i na ljudsko zdravlje. Muškarci koji nose mobilni telefon u džepu imaju 50% spermatozoida u odnosu na one koji ne nose. Prema tome, vi emitujete frekvence, pa šta je mikrotalasna pećnica, to je isto to, ultra mikro(?) talasi [nerazumljivo] i to prodire kroz tkiva, oštećuje DNK našu, to oštećuje strukturu ćelija, to je potpuno, potpuno... cela priča. Da li su mobilni telefoni štetni?  Naravno da su štetni. 

Frekvencija koju koristi 5G mreža ne spada u spektar elektromagnetskog zračenja sposobnog za probijanje ćelijski membrana, izmjenu strukture ćelije i slično, o čemu je pisao Faktograf u analizi objavljenoj 16.3.2020.

Povodom sličnih tvrdnji Raskrinkavanje je ranije kontaktiralo Aleksandra Mastilovića, stručnog savjetnika Generalnog direktora RAK BiH, koji je rekao:

Svaki bežični signal, koji koristimo u komunikacijama od WiFi kod kuće do Bluetooth, pa do mobilnih mreža svake od generacija, bez razlike i 5G, u svojoj prirodi je elektromagnetni talasi. U elektromagnetne talase spada i svjetlost koja nas zrači 300.000-700.000 GHz zavisno od nijanse boje, i znači život, a ne opasnost. Tek iznad 700.000 GHz počinju UV zračenja, koja spadaju u joniozujuća i mogu razbiti DNK živog tkiva, pa zbog toga se trebamo više plašiti nezaštićenog boravka 1 sat vremena na ljetnom suncu nego svih nejonizujućih zračenja do danas. Uvijek se može napraviti opasan elektromagnetni talas laserskog usmjernog tipa u jednu tačku, ali to nije slučaj u telekomunikacijama, i sve navedene tvrdnje u proširenim teorijama zavjere nemaju vjerodostojne potvrde u vodećim naučnim bazama.

Američki avion tipa EC-130, kodnog imena Commando Solo koristi se za “psihološke operacije” u ratnim područjima na način što emituje vlastiti signal preko AM i FM,  UHF i VHF talasa, te  može ometati ostale radio i televizijske programe koji se emituju na podrčju gde avion dejstvuje. Na taj način se šalju poruke lokalnom stanovništvu ili nastoje demoralisati neprijateljske snage.

S obzirom da se radi o staroj dezinformaciji čije je prvo pojavljivanje teško utvrditi, tvrdnje Branimira Nestorovića da ovaj avion emituje “niske frekvencije za kontrolu moždanih talasa” dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Budući da nema nikakvih dokaza da je 5G mreža izazvala “pomor pčela” ili “ptica” u Evropi, ovim tvrdnjama, od ranije prisutnim na društvenim mrežama, dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

Radiofrekvencijska zračenja jesu klasifikovana kao moguće kancerogena, no do sada nema dosljednih ili vjerodostojnih naučnih dokaza o zdravstvenim problemima uzrokovanim izlaganjem radiofrekvencijskoj energiji koju emituju mobiteli. Dostupni podaci pokazuju da nije bilo raširenog porasta tumora mozga i ostalih tumora nervnog sistema uprkos ogromnom porastu korištenja mobilnih tehnologija.  

Stoga tvrdnje u kojima se  korištenje mobilnih telefona dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa učestalošću tumora mozga, a za mobilne telefone i 5G mrežu navodi da je štetna za zdravlje, ocjenjujemo kao pseudonauku.

Budući da telekomunikacijske tehnologije koriste nejonizirajuća zračenja, koja nemaju dovoljno energije da bi izazvali oštećenje DNK i prouzročili oštećenje ćelija, Nestorovićeve tvrdnje da talasi koje koriste mobilni telefoni  “prodiru kroz tkiva”  i “oštećuju DNK” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

16.4.2021. Članak portala Srbija danas je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.6.2021. Portal Kurir je u međuvremenu izmijenio članak i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.11. 2022. Alo je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

5.10.2023. Članak portala Intermagazin koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Novosti: Zraci smrti su upotrebljeni tokom BOMBARDOVANJA 1999.: Dr Nestorović i Dačić o tome kako je upotrebljeno TESLINO ORUŽJE (VIDEO)

Tesla je napravio tehnotroničko oružje koje ima mogućnost kontrole svesti uz pomoć elektromagnetih talasa

 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.01.2020

YouTube kanal Happy TV: POSLE RUCKA - Zagadjenje vazduha u Srbiji nekontrolisano raste - Alarmantno ili ne? - 17.1.2020.

#poslerucka​ #happytv​ DANAS U EMISIJI "POSLE RUČKA" ISTRAŽUJEMO: Da li je vazduh zaista toliko zagađen u Srbiji? Ima li mesta paniici? Kome verovati...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 24.02.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Igor D. Jakšić ŽIVI ZID-Narodna Jaka Srbija Predsednik

Dr NESTOROVIĆ: Ako budemo pametni NEĆEMO SVI UMRETI

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Zvornik Danas: Doktor Nestorović: Američki avioni u bombardovanju SRJ i Srba u Bosni koristili Tesline zrake smrti

Gostujući u jednoj od emisija „TV Hepi“, član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, prof. dr Branimir Nestorović je iznio tvrdnje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Nezavisne: Nestorović: U bombardovanju SRJ i Srba u Bosni koristili Tesline zrake smrti

Gostujući u jednoj od emisija TV Hepi, član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv virusa korona, prof. dr Branimir Nestorović je iznio tvrdnje d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Sputnik: Doktor Nestorović: Američki avioni u bombardovanju SRJ i Srba u Bosni koristili Tesline zrake smrti

Gostujući u jednoj od emisija "TV Hepi", član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, prof. dr Branimir Nestorović je izneo tvrdnje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Kurir: "ZRACIMA SMRTI" BOMBARDOVALI SRJ: Dačić i Nestorović šokirali, Teslinim oružjem na Srbe - tajna veza TESLE I NOVAKA!

Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Republika.rs: (VIDEO) Dačić i Nestorović otkrili: Teslini zraci smrti su upotrebljeni protiv Srba

Tesla je napravio tehnotroničko oružje koje ima mogućnost kontrole svesti uz pomoć elektromagnetih talasa

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Srbija danas (.com): DAČIĆ I NESTOROVIĆ ŠOKIRALI NACIJU! Teslin "ZRAK SMRTI" je korišćen tokom BOMBARDOVANJA SRBIJE

Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Happy TV: PALA MISTERIJA! Nestorović i Dačić: NATO je Teslinim tajnim "zracima smrti" pogađao Srbiju (VIDEO)

Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Alo: Nestorović i Dačić otkrili u Jutarnjem programu: Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

Sagovornici Jovane Jeremić podvukli su da je tokom svoje karijere Nikola Tesla napravio i veliki broj izuma koji se mogu koristiti i u vojne svrhe.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Pravda: DAČIĆ I NESTOROVIĆ ŠOKIRALI NACIJU! Teslin "Zrak smrti" je korišćen tokom bombardovanja Srbije!

Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Vidovdan: Doktor Nestorović: Američki zrakoplovi koristili su Tesline zrake smrti u bombardiranju SRJ i Srba u Bosni

Gost u jednoj od emisija "TV Happy", član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv virusa korone, prof. Dr. Branimir Nestorović tvrdio je da su ameri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Novi Glas: Nestorović: “U bombardovanju Republike Srpske korišteni Teslinini zraci smrti!”

Gostujući u jednoj od emisija TV Hepi, član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv virusa korona, prof. dr Branimir Nestorović je iznio tvrdnje d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.05.2020

Srpski dnevnik: DR NESTOROVIĆ: BOMBARDOVALI SU NAS TESLINIM „ZRACIMA SMRTI“ (VIDEO)

Ovo su u „Dobro jutro Srbijo“ sa Jovanom Jeremić otkrili gosti u studiju Happy TV – prof. dr Branimir Nestorović i ministar spoljnih poslova Srbije Iv...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.05.2020

Web-Tribune (com): DR NESTOROVIĆ: BOMBARDOVALI SU NAS TESLINIM „ZRACIMA SMRTI“ (VIDEO)

Ovo su u „Dobro jutro Srbijo“ sa Jovanom Jeremić otkrili gosti u studiju Happy TV – prof. dr Branimir Nestorović i ministar spoljnih poslova Srbije Iv...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Dnevne: DAČIĆ I NESTOROVIĆ: Teslin “ZRAK SMRTI” je korišćen tokom BOMBARDOVANJA SRBIJE

– Tesla je napravio tehnotroničko oružje koje ima mogućnost kontrole svesti uz pomoć elektromagnetih talasa. Naravno, ti talasi se emituju na daljinu....

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.05.2020

Intermagazin: ŠOKANTNO OTKRIĆE ZA SRBE: Teslin „ZRAK SMRTI“ je korišćen tokom BOMBARDOVANJA SRBIJE

Oružje Nikole Tesle upotrebljeno je protiv njegovih Srba!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

Republika.rs: Otkrivena dugo skrivena tajna: Srpski vojnici dobili mentalni rat protiv NATO

Nije tajna da su brojni dokumenti i nacrti Nikole Tesle posle njegove smrti 7. januara 1943. završili u rukama FBI. Dostignuća čuvenog srpskog naučnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

Pravda: OTKRIVENA DUGO SKRIVANA TAJNA: Srpski vojnici dobili mentalni rat protiv NATO

Nije tajna da su brojni dokumenti i nacrti Nikole Tesle posle njegove smrti 7. januara 1943. završili u rukama FBI. Dostignuća čuvenog srpskog naučnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

Intermagazin: OTKRIVENA DUGO SKRIVANA TAJNA: Srpski vojnici dobili mentalni rat protiv NATO

Nije tajna da su brojni dokumenti i nacrti Nikole Tesle posle njegove smrti 7. januara 1943. završili u rukama FBI. Dostignuća čuvenog srpskog naučnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

Nedeljnik Afera: OTKRIVENA DUGO SKRIVANA TAJNA: Srpski vojnici dobili mentalni rat protiv NATO!

Nije tajna da su brojni dokumenti i nacrti Nikole Tesle posle njegove smrti 7. januara 1943. završili u rukama FBI. Dostignuća čuvenog srpskog naučnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

YouTube kanal Jutarnji Program TV HAPPY: UDARNO - Misteriozna veza Tesle i Novaka Djokovica! - Ivica Dacic i Branimir Nestorovic!

Gosti: Ivica Dačić - Ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik stranke Socijalistička partija Srbije Prof dr...

 • Prenošenje lažnih vijesti