Ne, 5G mreža u Kruševcu nije ubila “mnogo vrabaca”

Na društvenoj mreži Facebook, a potom i u člancima nekoliko portala je objavljen video snimak iz Kruševca koji prikazuje mrtve vrapce, uz tvrdnju da je “5G mreža ubila mnogo vrabaca”. Uginule životinje na snimku nije ubila 5G mreža, s obzirom da ova tehnologija ne postoji u Kruševcu.

Na Facebook stranici Српска ЧАСТ + Srpska CAST je 3. jula 2020. godine objavljen video snimak sa sljedećim opisom:

PODELI GDE GOD MOŽEŠ
I stvarno ,evo više nisam pametna...šta je još potrebno da se dokumentuje da nas STOKA UBIJA 5G MREŽOM?!Ptice nebeske padaju mrtve..ej Srbine....šta je to sa nama????😭😭😭
PODELI

Na video snimku koji traje 1:28 minuta, ženska neimenovana osoba tvrdi da se nalazi u Kruševcu u Srbiji. Na snimku se prikazuju kadrovi zgrade sa antenama, koje osoba na snimku naziva “5G mrežom”. Na kraju se prikazuju i mrtvi vrapci, za koje osoba sa snimka tvrdi da ih je ubila 5G mreža.

E ovako, moram da vam pokažem. Znači eno je 5G mreža, ovo je Kruševac gde su nakačili. A moram da vam pokažem mrtve vrapce. Evo. Znači to je, to je neverovatno kol’ko ih ima. Evo, znači samo da vam pokažem. Blizu, blizu mreže. Evo to su sve mrtvi vrapci. Evo. Neverovatno. To je masa, masa ptica okolo. To je genocid. Moram da vam pokažem, evo i ovde. Znači i posle neko neka samo kaže da 5G mreža ne ubija. Evo, to je neverovatno koliko ima vrabaca. Evo, tu su sve mrtvi vrapci, blizu 5G mreže a šta se dešava da sa decom, to tek treba da znate. To je to znači neverovatno koliko ima mrvtih vrabaca. Ptice na sve strane. Ono je strašno. Evo i gore. Neverovatno Evo pogledajte. Pogledajte. E tako će i deca, tako će i ljudi umirati. Pogledajte koliko su nakačili antena, gore, za ceo Kruševac. Eto samo to sam htela da vam pokažem.

 

Video na Facebook stranici Српска ЧАСТ + Srpska CAST je do trenutka objavljivanja ove analize ostvario 1.1 milion pregleda, te je imao hiljadu komentara i 21.000 dijeljenja.

Video snimak su potom objavile i Facebook stranice Verujem u Boga i srpstvoUpoznavanje Balkan druženje, Naše Svinje su najprljavije u Selu, Stop 5G Mreze u Srbiji, Mihajlo, Zona Sumraka, te YouTube kanali LokiOdisej i чс-Q.

Video snimak se učestalo dijeli i na društvenoj mreži Twitter.

Nakon društvenih mreža, snimak se našao i u nekoliko članaka na različitim portalima. Prvi koji je snimak objavio u formi medijskog izvještaja je portal Borba, koji je članak objavio 4. jula ove godine pod naslovom:

U Kruševcu snimljena gomila mrtvih vrabaca ispod 5G antena – ŠTA JE U PITANJU? – ŠOK VIDEO

U članku se između ostalog navodi:

Uvođenje 5G mreže u celom svetu prati niz kontroverzi, od tvrdnji da je opasna po zdravlje ljudi, tako da je niz zemalja u Evropi zabranilo njegovo uvođenje do zabrana na socijalnim mrežama da se o tome bilo šta priča kao deo teorije zavere.
Snimak koji je pred vama potiče iz Kruševca i žena koja je snimila video pokazuje antene za koje tvrdi da su 5G antene kao i gomilu mrtvih vrabaca nedaleko odatle.

Iz samog članka je očito da autor/ca nije provjeravao/la tačnost navedenih tvrdnji iz snimka.

O snimku nemamo nikakve podatke, pa vas molimo da ukoliko neko nešto zna o ovom slučaju iznese u komentarima.
Da li je ta gomila mrtvih vrabaca u blizini antena uginula od nečeg drugog ili je uzrok baš zračenje nije za sada poznato.

Prema podacima CrowdTangle alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, ovaj članak je na Facebooku ostvario 15.000 interakcija do objavljivanja analize, a podijeljen je na više od 30 različitih Facebook stranica.

Nakon portala Borba, članak su potom objavili i portali Vestinet, Tpk news, Webtribune, Vesti online, Srpski dnevnik, Srbin uz neznatne izmjene u naslovu.

Šta su činjenice:

Tvrdnjama iz video snimka se bavio portal za provjeru medijskih činjenica FakeNews Tragač iz Srbije u analizi objavljenoj 6. jula 2020. godine.

Kako je naveo FakeNews Tragač, bazne stanice za 5G mrežu u Kruševcu ne postoje.

Antene koje se mogu uočiti na viralnom video-snimku iz Kruševca nisu bazne stanice 5G mreže, već antene provajdera postavljene zbog održavanja kvalitetnog telefonskog i internet signala.
FakeNews Tragač je pre četiri dana pisao o tome da u Novom Pazaru nema 5G mreže, a tom prilikom nam je predstavnica Službe za odnose sa javnošću Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Katarina Marković rekla da u Srbiji postoji samo jedna 5G bazna stranica, u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, koja služi za testiranje i koja je po završenim testovima isključena.
Montažer anteskih sistema Ljubomir Mićanović postavljao je u Kruševcu nove antene za sva tri telefonska operatera i za Tragač kaže da su one nameštene zbog boljeg signala, jer je došlo do povećanja broja uređaja koje poseduju Kruševljani. „Svi hoće da koriste mobilne i internet, neko nosi i po dva mobilna telefona, a neće da se montiraju antene. Ne ide to tako”, rekao je on za Tragač.

FakeNews Tragač je kontaktirao i Nikolu Stojnića, načelnika Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je naveo da je mogući uzrok uginuća vrabaca otrovano sjeme ili neka vrsta zaraze. 

Portal Borba u svom naslovu navodi da je „u Kruševcu snimljena gomila mrtvih vrabaca ispod 5G antena”, iako – kako smo naveli – u tom gradu nema 5G antena. Pitali smo načelnika Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikolu Stojnića koji su potencijalni uzroci uginuća vrabaca. „Moguće da je reč o otrovanom semenu, a manja je verovatnoća da je reč i o nekoj zarazi”, konstatovao je Stojnić.

O mogućem uzroku uginuća ptica pisao je i portal Jefimija u članku objavljenom 6.7.2020. U tekstu se citira Snežana Radojković, direktorica javnog komunalnog preduzeća (JKP) Kruševac, dok u članku postoji u snimak njene izjave. Radojković je izjavila da je uzrok uginuća ptica nevrijeme koje je noć prije objave snimka zadesilo Kruševac. Ona vjeruje da je zbog izvaljivanja stabala visokih preko 25 metara došlo i do ispadanja ptičijih gnijezda.  

Sagovornica je takođe napomenula da je Kruševac i prošle godine zadesilo jako nevrijeme nakon kojeg su pronalazili leševe uginulih ptica.

Prethodnog dana smo mi na terenu, na javim zelenim površinama, pre svega parkovima imali leševe ptica uginulih, ne samo vrabaca. Znači bile su tu i vrane i svrake i poneki golub. Prosto u pitanju je jednostavno jedna posledica nevremena koja se desila. Mi smo imali prilikom tog nevremena izvaljivanje preko 15 ogromnih stabala visine između 25 i 35 metara koja su na sebi imala i po desetak gnezda ptičijih, različitih vrsta tako da ta slika o kojoj vi pričate a ono u čemu sam ja merodavna da mogu da kažem se događala u Pionirskom parku, u parku Bagdala,  Arehološkom parku, znači tamo gde smo imali izvaline stabala. Mi nismo imali prijave i pritužbe sugrađana naših da su te ptice na trotoarima, na kolovozima, na stepeništima. Znači nismo imali uginuća ptica na saobraćajnicama tako da ne bih mogla da se saglasim da je u pitanju nešto drugo sem nevreme a takođe ako se setimo i vratimo unazad prošle godine i nevremena koje se dogodilo za svetog Iliju i kada je najviše stradao park Bagdala takođe smo imali veliku količinu i veliki broj uginulih ptica, povređenih ptica, tako da evo mi sada intenzivno ovih dana radimo na uklanjaju ostataka  ptica, odnosno leševa ptica i posle toga, znači takođe moram da kažem da posle nevremena mi više nismo imali pojavu uginuća ili da nalazimo, znači, ove uginule ptice na zelenim površinama sem ono što je ostalo kao posledica onog nevremena koje se dogodilo pre nekoliko dana.

Snimke nevremena iz Kruševca objavila je i N1, 3.7. ove godine u članku koji je dostupan na ovom linku.

Tvrdnjama da je 5G mreža uzročnik smrti ptica i pčela, Raskrinkavanje se bavilo u ranijim analizama koje možete pročitati u nastavku.  U  jednoj od analiza smo se bavili tvrdnjom da su ptice  umrle “zbog 5G mreže” u Nizozemskoj i Hrvatskoj, no riječ je bilo o pticama uginulim u Italiji nakon nevremena. 

Lažna vijest
Ptice nisu umrle zbog 5G mreže ni u Nizozemskoj, ni u Hrvatskoj

Tvrdnje da je u Hrvatskoj i Nizozemskoj došlo do pomora ptica nakon testira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt 05.06.2020

U drugoj analizi, bavili smo se tvrdnjom da je 5G mreža “ubila” pčele u Ukrajini. Činjenica je da je pomor pčela izazvalo neprijavljeno zaprašivanje polja pesticidima, a ne 5G mreža.

Lažna vijest
Pčele u Ukrajini nije ubila 5G mreža, već pesticidi

Fotografija koja prikazuje pomor pčela uzrokovan zaprašivanjem polja pestic...

Lažna vijest Teorija zavjere 21.05.2020

Podsjećamo da je na istoj Facebook stranici  (Српска ЧАСТ + Srpska CAST) u martu 2020. objavljena i fotografija za koju su administratori ove stranice tvrdili da se radi o “zapaljenom predajniku 5G mreže u Nepalu”. Činjenice su pokazale da niti se radi o fotografiji 5G predajnika, niti je fotografija nastala u Nepalu, niti je Nepal uopšte počeo sa uvođenjem 5G mreže.

Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 04.04.2020

U članku se o 5G mreži navodi da je “niz zemalja u Evropi zabranilo njegovo uvođenje “. U istom tonu je navedeno i da je uvođenje 5G mreže dovelo “do zabrana na socijalnim mrežama da se o tome bilo šta priča”.

Sajt 5G Observatory, kojeg podržava Evropska komisija, specijalizovan je za monitoring dešavanja na tržištu u kontekstu razvoja 5G mreže u EU, ali i van nje. Na tom sajtu je dostupan pregled 10 zemalja u EU te još 14 drugih, koje su u martu ove godine imale 5G mrežu koja se koristi u komercijalne svrhe.

Pretragom nismo pronašli informacije o tome da je neka zemlja u Evropi uvela zabranu 5G mreže. 

Dodatno, na sajtu 5G Observatory, ali i na zvaničnoj stranici Evropske unije, navedeno je da će do kraja 2020. 5G mreža biti dostupna u svim zemljama EU. 

Netačna tvrdnja o zabrani da se “na socijalnim mrežama o tome priča” je potpuno neutemeljena i nije ni na koji način dokazana.

Iz navedenog je jasno da 5G mreža nije ubila vrapce, jer 5G mreža ne postoji u Kruševcu.  

Video objavu na Facebook stranici  Српска ЧАСТ + Srpska CAST ocjenjujemo kao lažnu vijest budući da pomor ptica u Kruševcu nije izazvala 5G mreža, niti je tačno da je niz zemalja u Evropo zabranio njeno uvođenje.

Članak na portalu Boba takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Svim tvrdnjama dodjeljujemo i ocjenu teorija zavjere budući da se bez ikakvog utemeljenja u činjenicama smrt životinja povezuje sa 5G mrežom.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 08. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me