Pčele u Ukrajini nije ubila 5G mreža, već pesticidi

Fotografija koja prikazuje pomor pčela uzrokovan zaprašivanjem polja pesticidima, na društvenim mrežama u regionu se dijeli uz netačnu tvrdnju da je ovo masovno umiranje pčela uzrokovala 5G mreža. Ova lažna vijest zabilježila je preko 20.000 interakcija na Facebooku.

Facebook stranica pod nazivom Српска ЧАСТ + Srpska CAST 5. maja je objavila fotografiju koja prikazuje pomor pčela na neimenovanom poljoprivrednom gazdinstvu. Fotografija je objavljena bez informacija o tome gdje je napravljena, uz sljedeće navode:

Priroda trpi udare 5G tehnologije .<

PODELI SLIKU na svoj profil i u sto vise grupa, hvala.

Braco i Sestre zar nam je ovo potrebno.

Fotografija je od tada s ove stranice podijeljena preko 9,5 hiljada puta, a po komentarima Facebook korisnika/ca može se vidjeti da je mnogo njih koji su pretpostavili da je slikana u Srbiji.

Stvarni izvor ove fotografije je ukrajinski portal Censor, gdje je objavljena 11.5.2020, kao ilustracija članka koji govori o pomoru pčela u okrugu Veselivskyi u blizini ukrajinskog grada Zaporizhzhia, koji je uzrokovan zaprašivanjem pesticidima.

U članku se navodi da su ova i druge fotografije pomora pčela preuzete sa Facebook profila zamjenika regionalnog vijeća ove regije, Dmitrija Maistroa. Maistro je, također 11. maja, na svom profilu objavio niz fotografija uginulih pčela, uz sljedeće navode:

Hemijski napadi na pčele u regiji Zaporozhyje se nastavljaju: Ko će odgovarati?

Slobodan dan i meni ujutro zvoni "crveni" telefon… Pčelari mi prijavljuju masovno umiranje pčela u selima Zeleni Gaj i Čkalove u okrugu Veselivskyi.

Razlog je trovanje hemikalijama kojima su farmeri u noći s nedjelje na ponedjeljak zaprašivali polja s usjevima. Datum i vrijeme zaprašivanja nisu bili najavljeni.

Pčelarima je oduzeta prilika da sačuvaju pčele od trovanja.

Rezultat - masovni pomor pčela, gubitak cijelih pčelinjih zajednica… Gubici pčelara su ogromni.

Istu situaciju nedavno smo imali i u Novomikolajskom okrugu. Nažalost ovakvi slučajevi se sistematski ponavljaju iz godine u godinu. Pomor pčela nije samo finansijski gubitak za pčelare i ne znači samo manji izvoz meda, već predstavlja stvarnu ekološku prijetnju. 

Kako se može vidjeti iz ove objave, pomor pčela u Ukrajini je izazvalo neprijavljeno zaprašivanje polja pesticidima, a ne “5G mreža” kako je to navedeno u objavi na Facebook stranici Српска ЧАСТ + Srpska CAST. Ova stranica je na račun lažne vijesti o pčelama i 5G mreži zabilježila skoro 14.000 interakcija na Facebooku. Pretraga putem alata CrowdTangle, dodatno, pokazuje da je ista slika uz isti opis zabilježila čak 20,638 interakcija na ovoj društvenoj mreži.

Podsjećamo, na istoj Facebook stranici je u martu 2020. objavljena i fotografija za koju su administratori ove stranice tvrdili da se radi o “zapaljenom predajniku 5G mreže u Nepalu”. Analizom smo utvrdili da ni ovi navodi nisu tačni.

Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 04.04.2020

Neutemeljene priče o navodnom štetnom djelovanju 5G mreže na zdravlje ljudi i životinja kruže internetom već mjesecima, ali su posebno učestale nakon proglašenja pandemije COVID-19.

O netačnim tvrdnjama da 5G mreža izaziva pomore u životinjskom svijetu, Raskrinkavanje je pisalo i ranije - u ovo vrijeme prošle godine smo se, tako, bavili netačnim navodima da je 5G mreža "izazvala pomor ptica" u Nizozemskoj.

Dezinformacija
Pomor ptica u Nizozemskoj nije izazvao 5G

Dok portali tvrde da je smrt više od 300 ptica u nizozemskom gradu Hagu uzr...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 31.05.2019

Shodno utvrđenim činjenicama, Facebook objave koje sugerišu da je pomor pčela na fotografiji izazvala 5G mreža dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 21. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me