AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: ‘Europska unija planira uvesti sankcije Dodiku, videosnimke su šokirale svijet’

Izvor/medij: Net hr
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: Američki “obavještajni izvori”, Evropska unija i sankcije Dodiku

Razlog zbog kojeg bi se Dodik nakon američkih sankcija mogao naći i pod sankcijama EU jest brutalna represija vlasti i policije Republike Srpske prema aktivistima iz skupine ‘Pravda za Davida’, piše američki portal US Intelligence News pozivajući se na podatke dužnosnika američkih obavještajnih službi

Europska unija namjerava uvesti sankcije protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, članova njegove obitelji i kruga ljudi oko njega, javljaju bosanskohercegovački mediji pozivajući se na pisanje američkog portala US Intelligence News koji se, pak, poziva na podatke američkih obavještajnih dužnosnika.

Sankcije protiv Dodika već je uvelo američko Ministarstvo financija obrazlažući ih time da je “aktivno opstruirao napore za provedbu Dejtonskog sporazuma iz 1995. koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini”. Sankcije koje je protiv njega uvelo Minsitarstvo dinancija omogućavaju američkim vlastima da Dodiku blokiraju pristup bilo kojoj njegovoj imovini ili imovini pod jurisdikcijom SAD-a.

DODIK BIJESAN ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA: ‘Ti isfrustrirani likovi kreirali su monstruma neuspješnog da preživi’

Sankcije zbog represije nad prosvjednicima

 

Razlog zbog kojeg bi se Dodik sada mogao naći i pod sankcijama EU ponašanje je vlasti i policije Republike Srpske prema aktivistima iz skupine “Pravda za Davida” koji od proljeća prošle godine prosvjeduju u Banjoj Luci zbog neriješenog ubojstva mladića Davida Dragičevića za koje, skupa s njegovim roditeljima, prozivaju i optužuju vlasti Republike Srpske i Dodika.

Sankcije EU mogle bi uključivati daljnja ograničenja Republici Srpskoj, uz napomenu da su nasilna represija i brutalna policijska akcija protiv pokreta “Pravda za Davida” šokirale svijet. Stoga se “zahtijeva puna istraga o užasnom napadu 25. prosinca 2018. na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je policija samovoljno privodila mirne prosvjednike, uključujući starije ljude i djecu”, piše US Intelligence News.

 

“Videosnimke uhićenja Davidovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, koji traže pravdu za svoga pokojnog sina, izazivaju snažne emocije i šokiraju svijet. Davor Dragičević pokrenuo je protestni pokret “Pravda za Davida” koji je prerastao u najveću antivladinu demonstraciju u BiH u proteklih nekoliko desetljeća”, ističe američki portal.

KAKO JE OD ‘DAŠKA SVJEŽEG ZRAKA’ POSTAO ‘PREDSJEDNIK KOJI ŽELI RASTURITI SVOJU DRŽAVU’: Američki magazin secirao lik i djelo Milorada Dodika

Članak indeksiran 11. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me