Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Američki FDA planira da zameni SO sa veštačkom SOLJU koju finansira i zagovara BIL GEJTS

27.08.2023
Tekst članka

FDA tiho planira da zameni većinu soli u Americi novom sintetičkom ‘zamenom soli’ koju je proizveo Bil Gejts i koja će biti prošarana mRNA hemikalijama.

Prema izveštajima, FDA se sada zalaže za prelazak sa tradicionalne soli na lažnu so Bila Gejtsa, kao što je navedeno u njihovom predlogu „ Upotreba zamena za so za smanjenje sadržaja natrijuma u ​​standardizovanoj hrani“.

Kompanije za proizvodnju lažne soli, kao što su Nu-Salt ili Morton’s, obe finansira Bill Gates. Ove opasne zamene obično koriste kalijum hlorid, MSG i druge opasne hemikalije da oponašaju ukus prave soli.

U zajedničkom pismu od 8. avgusta, vodeće zdravstvene organizacije, uključujući Američko udruženje bubrežnih pacijenata (AAKP), Akademiju za ishranu i dijetetiku i Nacionalnu fondaciju za bubrege (NKF), izrazile su ozbiljnu i hitnu zabrinutost zbog nedavnog predloga FDA da se koristi Gejtsova lažna zamena soli na bazi kalijuma u ​​standardizovanoj hrani.

Theepochtimes.com izveštava: Zabrinutost se vrti oko potencijalnih zdravstvenih rizika za 37 miliona Amerikanaca kojima je dijagnostikovana hronična bolest bubrega (CKD). Mnogi pacijenti sa CKD, primećuju, nisu u stanju da adekvatno obrađuju višak kalijuma, što ih čini podložnim hiperkalemiji, opasnom stanju koje može dovesti do teških srčanih komplikacija, pa čak i iznenadne smrti.

Iako ove organizacije hvale napore FDA da ublaži visoku potrošnju natrijuma među Amerikancima, one naglašavaju potrebu za opreznijim pristupom. U pismu se naglašeno ističe da bi dodavanje „skrivenog kalijuma“ u hranu, posebno bez jasnog označavanja, moglo nenamerno da ugrozi značajan deo populacije.

Kalijum, ključan za kontrakciju mišića, posebno u srcu, mora biti pažljivo izbalansiran. Kada je ova ravnoteža poremećena, to može izazvati kvar mišića, uključujući i srce. Dok bubrezi upravljaju sa oko 80 procenata kalijuma koji unosimo, drugi organi kao što su nadbubrežne žlezde i pankreas i mnogi lekovi takođe mogu uticati na nivoe kalijuma.

Dr. Stephen Z. Fadem, predsednik Medicinskog savetodavnog odbora AAKP-a i klinički profesor medicine na Bejlor koledžu za medicinu, upozorava na neproveren kalijum u prehrambenim proizvodima. „Ako se kalijum neselektivno dodaje hrani, to će dovesti do toga da mnogi pacijenti unose više nego što njihovo telo može da podnese. Ovo je nepromišljeno i protivno misiji američke FDA da vodi bezbednu i efikasnu negu“, rekao je on za Epoch Times.

U pismu se dalje upozorava da se opasnosti šire i izvan onih sa bubrežnom bolešću. „Druge populacije podložne prekomernom kalijumu i povezanim zdravstvenim rizicima, jer i oni nisu u stanju da ga normalno izlučuju, uključuju one sa srčanom insuficijencijom, dijabetesom, insuficijencijom nadbubrežne žlezde i one koji uzimaju lekove koji ometaju izlučivanje kalijuma.

U pismu se snažno poziva FDA da se okrene ka alternativnim strategijama u svetlu ovih potencijalnih zdravstvenih posledica. Ovo bi moglo uključiti razvoj pojačivača ukusa koji nisu zasnovani na kalijumu, intenziviranje javnog zdravstvenog obrazovanja o bezbednom redukciji natrijuma ili poboljšanje obeležavanja hrane. Kolektivno izjašnjavanje naglašava potrebu za javnom bezbednošću i transparentnom komunikacijom u svim predstojećim regulatornim promenama.

Pol Konvej, predsednik za politiku i globalne poslove za AAKP, istakao je značajne uticaje bolesti bubrega na pacijente i privredu.

„Bolest bubrega je problem zdravstvene zaštite i radne snage zbog količine invaliditeta koju može stvoriti. Osim ličnog danaka za pacijente i njihove porodice, to je finansijski napor, koji košta Ameriku 130 milijardi dolara godišnje za negu bubrega. Ova cifra čak ne uzima u obzir posledice invalidnosti, gubitka posla i nezaposlenosti zbog bolesti“, rekao je Konvej za Epoh tajms.

Konvej je takođe osporavao pristup FDA formulisanju svog predloga, napominjući da su ključne organizacije, poput njegove, od samog početka bile po strani, što je dovelo do politike sa neželjenim posledicama.

„Trebalo je da budemo na čelu ove politike. Ako objavite propise za javni komentar i naiđete na iznenađujuće povratne informacije, pogriješili ste. Ne bavimo se uvek takvim stvarima. Kada to uradimo, naš glas ima značajnu težinu zbog težine bolesti koju tretiramo i stope mortaliteta s njom povezane“, rekao je on.

Pokušaji The Epoch Times-a da kontaktiraju istaknute zdravstvene organizacije, uključujući Američko udruženje za dijabetes i Američki koledž za kardiologiju, zbog njihovog stava, tek treba da daju odgovore.

So, neophodna za naše telesne funkcije, dugo je bila tema debate među zdravstvenim stručnjacima.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) stavio je so u oštar fokus 2001. godine sa studijom DASH-natrijum , sugerišući vezu između smanjene potrošnje natrijuma i sniženog krvnog pritiska, što je dovelo do njenog pozicioniranja opreza u američkim smernicama za ishranu.

Uprkos značajnim ulaganjima u istraživanja, i dalje je teško doći do konačnih dokaza. Centralno pitanje se vrti oko toga da li produženi veliki unos soli, koji kulminira hipertenzijom, na kraju eskalira do težih zdravstvenih komplikacija.

U sveobuhvatnoj studiji na preko 28.000 visokorizičnih pojedinaca, istraživači su otkrili nijansiranu vezu između natrijuma i zdravlja srca. Povišeni nivoi natrijuma bili su povezani sa povećanjem kardiovaskularnih rizika, ali iznenađujuće je da su veoma mali unosi povezani sa povećanom verovatnoćom kardiovaskularnog mortaliteta.

Dodatna složenost, istraživanje iz 2023. godine otkrilo je da se pacijenti sa srčanom insuficijencijom koji konzumiraju manje od 2,5 grama natrijuma dnevno suočavaju sa 80 posto većim rizikom od smrtnosti u poređenju sa svojim kolegama.

Anirudh Palicherla, MD, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Creighton i vodeći istraživač studije, izjavio je : „Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrijuma u ​​ishrani ispod preporučenih nivoa kontraproduktivno u upravljanju srčanom insuficijencijom. On je dalje ukazao na važnost identifikovanja bezbednog nivoa potrošnje natrijuma.

Dr Endrju Huberman, istaknuti profesor neurobiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, ističe ključnu ulogu natrijuma u ​​kognitivnom i fizičkom blagostanju. „Želim da naglasim mogućnost da bi nekim ljudima više soli moglo pomoći u smislu zdravlja, kognitivnog i telesnog funkcionisanja, a za druge ljude, manje soli će biti bolje“, prokomentarisao je u nedavnoj epizodi podcasta . .

Vredi napomenuti da nije sva so stvorena jednaka, pokazuju nedavna istraživanja . U studiji Univerziteta Stenford, pacovi hranjeni prirodnom morskom solju pokazali su konstantno niži krvni pritisak i manje problema sa srcem i bubrezima nego njihovi kolege koji su koristili rafinisanu so, što sugeriše da prirodne soli mogu imati zdravstvene prednosti u odnosu na svoje rafinisane.

Poziv na smanjenje natrijuma izazvao je niz medicinskih mišljenja. Dok mnogi u oblasti zdravstvene zaštite ovo smatraju važnim korakom ka jačanju javnog zdravlja, vrebajuća opasnost od velike potrošnje soli i dalje je prisutna.

„Smanjenje unosa soli nosi značajne prednosti za javno zdravlje, posebno u smanjenju prosečnog krvnog pritiska“, rekao je za Epoch Times dr Richard J. Solomon, medicinski direktor nefrologije na Medicinskom centru Univerziteta Vermont.

On naglašava hitnu potrebu za preciznim označavanjem proizvoda i snažnim obrazovanjem javnosti. Solomon veruje da etikete treba da ukazuju na to kada hrana sadrži kalijum hlorid – suštinsko upozorenje za one koji imaju probleme sa bubrezima. On savetuje javnost da se ‘konsultuje sa lekarom’ pre nego što posegne za proizvodima prepunom zamena za so.

Specijalista za nefrologiju i dijetetičar Desiree De Vaal naglašava važnost jasnog označavanja, sličnog „dodatim šećerima“. Međutim, ona ističe zamke u označavanju kalijuma. Oznaka kao što je „dobar izvor kalijuma“ pomaže onima sa bubrežnim tegobama, ali predstavlja rizik za one koji nisu svesni.

„Oni koji nisu informisani o svojoj bubrežnoj bolesti rizikuju hiperkalemiju, što može dovesti do srčanog zastoja. Video sam mnoge pacijente koje je ovo zavelo, sa opasno visokim nivoom kalijuma koji je doveo do hospitalizacije“, rekao je De Val za Epoh tajms.

De Val je izrazio zabrinutost zbog dugoročnih rizika aditiva za hranu, posebno štetnih konzervansa poput fosfornih aditiva. Takođe je kritikovala društvene sklonosti ka soli, napomenuvši: „Moramo se fokusirati na bilje i začine. Naše društvo usredsređeno na so izgubilo je autentični ukus hrane“, rekla je ona.

Usred tekućih debata o zamenama soli, dr Fadem predlaže povratak osnovama.

„Ljudi koji jedu više sveže hrane neće biti samo zdraviji, već neće morati da se oslanjaju na zamene za so za ukus.”

Ovo gledište naglašava ideju da povratak prirodnoj, neprerađenoj hrani može biti ključ za navigaciju u savremenoj dilemi o soli – kao i mnoge zdravstvene probleme vezane za ishranu bogatu procesiranom i ultra-prerađenom hranom.

Članak indeksiran 18.09.2023. Zadnji put osvježen 18.09.2023.

Ocijenjeno u analizi