Raskrinkavanje.ba

Vijesti → Američki istraživači razvili novi soj COVID-a, stopa smrtnosti 80 posto

18.10.2022
Tekst članka

Istraživači sa Univerziteta u Bostonu kažu da su razvili novi soj COVID-a koji ima stopu smrtnosti od 80 posto, nakon serije sličnih eksperimenata za koje se prvo mislilo da su pokrenuli pandemiju koja je počela u Kini.

Varijanta, kombinacija omikrona i originalnog virusa u Wuhanu, ubila je 80 posto miševa zaraženih njime, saopćio je Univerzitet. Kada su miševi bili izloženi samo omikronu, imali su blage simptome.

Istraživanje je proveo tim naučnika sa Floride i Bostona u školskoj Nacionalnoj laboratoriji za nove zarazne bolesti.

Izvadili su šiljasti protein iz omikrona i povezali ga sa sojem koji je prvi put otkriven na početku pandemije koja je počela u Wuhanu u Kini. Zatim su dokumentovali kako su miševi reagirali na hibridni soj.

- Kod miševa omikron uzrokuje blagu infekciju koja nije smrtonosna, virus koji nosi omikron S uzrokuje tešku bolest sa stopom smrtnosti od 80 posto - napisali su u istraživačkom radu.

Novi soj ima pet puta više infektivnih virusnih čestica od varijante omikron, rekli su istraživači.

Prvi put je otkriveno da je COVID-19 došao sa pijace u Wuhanu, iako mnogi vjeruju da je virus napravljen na Institutu za virusologiju u Wuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija i dalje se suočava s kritikama zbog rješavanja krize u njenim ranim, najvažnijim danima.

Omikron varijanta je visoko prenosiva, čak i kod onih koji su potpuno vakcinisani. Šiljasti protein odgovoran je za stopu infektivnosti, prema istraživačima, dok druge promjene u strukturi virusa određuju njegovu smrtonosnost.

(Vijesti.ba / FENA)

Članak indeksiran 14.11.2022. Zadnji put osvježen 15.11.2022.

Ocijenjeno u analizi