Raskrinkavanje.ba

BiH news → Američki naučnici stvorili novu smrtonosnu varijantu Covida

18.10.2022
Tekst članka

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu tvrde da su stvorili novu varijantu Covid-19 sa stopom smrtnosti od 80 posto, kombinacijom visoko prenosive Omicron varijante koronavirusa s originalnim sojem. Istraživanje je izazvalo bijes, jer do jučer je smatrano da Covid virus nije mogo biti stvoren i laboratoriju.

U istraživačkom radu objavljenom prošle sedmice, naučnici su objasnili da su izolovali šiljasti protein varijante Omicron i kombinovali ga sa “kičmom“ originalnog soja koji je cirkulisao početkom 2020. Ovo je stvorilo virus koji “robustno izmiče vakcinom izazvanom …imunitet” i nanosi “ozbiljnu bolest” laboratorijskim miševima, od kojih je 80 % umrlo tokom testiranja, navodi list.

Iako je tim priznao da bi njihov mutirani soj vjerovatno bio manje smrtonosan za ljude od miševa, otkrili su da je proizveo pet puta više virusnih čestica u ljudskim plućnim stanicama uzgojenim u laboratoriji u poređenju s varijantom Omicron.
Rad tek treba recenzirati.

Vijest o istraživanju izazvala je ogorčenje na internetu, jer je široko rasprostranjeno vjerovanje da su slična istraživanja ”pojačanja funkcije” – termin koji opisuje promjenu patogena kako bi se poboljšala njegova moć – na Institutu za virusologiju Wuhan u Kini dovela do globalnog Covida -19 pandemija. SAD su financirale takvo istraživanje na Institutu Wuhan, iako je još uvijek nejasno da li je specifični koronavirus koji je izazvao pandemiju nastao u laboratoriji.

“Ovo bi trebalo biti potpuno zabranjeno, igra se vatrom”, rekao je bivši šef Izraelskog instituta za biološka istraživanja Shmuel Shapira o eksperimentima u Bostonu. „Koliko su puta virolozi rekli da ne čine himerične SARS viruse smrtonosnijim? Koliko?” tvitovao je novinar Paul Thaker .

Tim iz Bostona nije jedini naučnik koji se vraća potencijalno opasnim istraživanjima nakon pandemije. EcoHealth Alliance, privatna kompanija odgovorna za veći dio istraživanja o poboljšanju funkcije Instituta Wuhan prije 2020., dobila je grant od 650.000 dolara od strane SAD prošlog mjeseca za proučavanje “potencijala buduće pojave korona virusa slijepih miševa u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu .”

izvor: logicno

Članak indeksiran 14.11.2022. Zadnji put osvježen 14.11.2022.

Ocijenjeno u analizi