Raskrinkavanje.ba

Alo → AMERIKANCI PRAVILI BIOLOŠKO ORUŽJE? Da li je otkriven pravi razlog za početak ruske intervencije

10.03.2022
Tekst članka

U Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, potvrdila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Njuland. Istaknuti američki diplomata, veoma aktivna tokom majdanskog prevrata, na saslušanju u Senatu SAD prekjuče je izrazila zabrinutost „zato što bi ruske trupe mogle da pokušaju da preuzmu kontrolu nad njima“

Njulandova je na kraju dodala da SAD „rade s Ukrajincima na sprečavanju mogućnosti da bilo kakav istraživački materijal padne u ruke ruskih snaga“.

MOŽDA VAS ZANIMA

SVE JE JASNO Ko je kriv za situaciju u Ukrajini?

SVE JE JASNO Ko je kriv za situaciju u Ukrajini?

19:06

Svet0OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE Ruska vojska uništila 90 odsto PVO sistema Ukrajine

OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE Ruska vojska uništila 90 odsto PVO sistema Ukrajine

18:29

Svet0LOV NA PUTINOVU ČELIČNU LEJDI Kijev nudi 100.00 dolara za hvatanje Poklonske, a evo gde je ona i ŠTA RADI

LOV NA PUTINOVU ČELIČNU LEJDI Kijev nudi 100.00 dolara za hvatanje Poklonske, a evo gde je ona i ŠTA RADI

18:12

Svet1ONI SU META NASILJA Komesarka UN upozorila na moguću HUMANITARNU KATASTROFU - pustite civile da odu!

ONI SU META NASILJA Komesarka UN upozorila na moguću HUMANITARNU KATASTROFU - pustite civile da odu!

18:04

Svet0

I Kinezi traže informacije

O laboratorijama u kojima se na teritoriji Ukrajine razvija biološko oružje u ponedeljak se interesovalo i kinesko Ministarstvo inostranih poslova. Od SAD je zatražilo da „hitno pruži sve informacije o svojim biološkim laboratorijama na teritoriji Ukrajine“, a od strana u sukobu da obezbede njihovu bezbednost.

Još u septembru 2020. Renat Kuzmin, bivši zamenik vrhovnog tužioca Ukrajine i deputat aktuelnog saziva Vrhovne rade, izjavio je: „U Ukrajini, u centru Evrope, rade tajne američke bakteriološke laboratorije, čiji je rad zabranjen međunarodnim konvencijama.“ On dalje navodi da „zakonodavstvo SAD ne dopušta rad takvih laboratorija na teritoriji SAD i to je razlog zašto su američki vojni stručnjaci osnovali i organizovali njihov rad na teritoriji Ukrajine i još nekoliko država bivšeg Sovjetskog Saveza“.

Povod za Majdan?

Bivši zamenik vrhovnog tužioca tada je naveo da Pentagonove biolaboratorije u Ukrajini postoje od 2005. i da je „u avgustu 2013. vlada Nikolaja Azarova, shvativši šta se sve tamo dešava, pokušala da raskine ranije potpisane ugovore i obratila se zvaničnim pismom vladi SAD i Pentagonu“. Kuzmin je  tvrdio da je upravo ovaj zahtev mogao da bude jedan od pokretača Majdana i navodi da posle toga „dolazi do predaje suvereniteta ukrajinske države u ruke inostranih tajnih službi i povećanja aktivnosti i eksperimenata u tim laboratorijama.“

Kao osobu koja je rukovodila razvojem Pentagonovih biolaboratorija Kuzmin je označio Ulijanu Suprun, državljanku SAD koja se uoči majdanskog prevrata misteriozno doselila u Ukrajinu. Pune tri godine, od avgusta 2016. do avgusta 2019, Suprunova je bila v. d. ministra zdravlja Ukrajine.

Shutterstock

 

Jedna u rukama Rusa?

 

Ukrajinski mediji spekulisali su da na teritoriji te zemlje postoji petnaestak laboratorija koje za račun Pentagona sprovode ispitivanja zabranjenog biološkog oružja. Jedna od njih, navodno, nalazi se u Hersonu, jedinom regionalnom centru koji je zasad zauzela ruska armija.

Kolera i mišja groznica

Nakon tvrdnji deputata Renata Kuzmina, televizija Ukrajina 112 napravila je istraživanje na temu američkih biolaboratorija u Ukrajini. U Hersonsu su razgovarali sa stanovnicima stambene zgrade u blizini američke laboratorije, koji su tvrdili da su osećali simptome bolesti kojoj lekari ni posle svih mogućih analiza i pretraga nisu ustanovlili dijagnozu. Jedna od anketiranih izjavila je da su joj simptomi prestali kada je otišla u dužu posetu sestri u Kijev.

Tokom poslednjih desetak godina u Ukrajini su zabeležene epidemije opasnih zaraznih bolesti, odavno iskorenjenih u Evropi, poput kolere i mišje groznice.

BONUS VIDEO:

Članak indeksiran 16.03.2022. Zadnji put osvježen 18.03.2022.

Ocijenjeno u analizi