Raskrinkavanje.ba

Alo → ANA GLIGIĆ ZA ALO Vlasnici mačaka su u prednosti kada je u pitanju oboljevanje od korone!

11.09.2020
Tekst članka

Nučnici su otkrili da zaražena osoba koja je došla u goste u kuću u kojoj živi i mačka gotovo nikoga nije zarazila“, dr Ana Gligić, virusolog

Izgleda da se ipak ne kaže za džabe da mačke imaju devet života, budući da najnovije naučne studije pokazuju da nas upravo ove domaće životinje mogu zaštiti i od koronavirusa. Kako za „Alo!“ objašnjava čuveni virusolog dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije u Institutu „Torlak“ u vreme epidemije velikih boginja, sve je više dokaza da su mačke imune na kovid-19, pa od ove smrtonosne zaraze štite i svoje vlasnike.

Kako dr Gligić objašnjava, u nekoliko naučnih radova navodi se da među obolelima od koronovirusa nema vlasnika mačaka.

- Proučavajući kontakte osoba koje su obolele od koronavirusa, naučnici su otkrili da zaražena osoba koja je došla u goste u kuću u kojoj živi i mačka gotovo nikoga nije zarazila. Sada bi bilo najbolje kada bi se napravila velika studija u kojoj bismo mogli da ispitamo sve životinje sa kojima dolazimo u kontakt, pa da utvrdimo koje vrste koronavirusa one u sebi nose i šta mogu da urade čoveku - navodi dr Gligić.

Mačka mačke kućni ljubimac

Mačka mačke kućni ljubimac, Foto: Shutterstock

Naša sagovornica objašnjava da ovo otkriće nije iznenađujuće jer mnoge životinje, među kojima su i mačke, imaju određenu vrstu koronavirusa. A zna se, kako Gligićeva navodi, da koronavirus funkcioniše kao „drvo na kome grane kao različite vrste ove zaraze ipak imaju nešto zajedničko sa stablom“. Upravo zbog ovih odlika koronavriusa, prema rečima dr Gilgić, stvoreni imunitet na jednu vrstu koronavirusa na neki način štiti organizam od zaražavanja i od ostalih tipova ove infekcije.

- Ovaj virus jeste dosta drugačiji od ostalih iz svoje vrste jer, za razliku od njih, preživljava i na temperaturama većim od 56 stepeni. Ipak, sigurno je da ima i neka zajednička svojstva, na koja bi naučnici trebalo da se fokusiraju - objašnjava dr Gligić.

Međutim, prema njenim rečima, gotovo svi naučnici su saglasni da je kovid-19 nemoguće potpuno iskoreniti, zbog čega naučnici moraju naći način da ga spuste na nivo sezonske infekcije, kao što je grip.

 

- Sada je već sigurno da je ovaj virus potekao iz prirodnog žarišta, koje je nemoguće ugasiti. Samo nam vakcina može pomoći da ga suzbijemo. Naučnici ovoj vrsti virusa nikada dovoljno pažnje nisu poklanjali. Inače, iz prirode čoveka vreba preko 600 virusa i sa njima nikada nismo načisto, što je pokazala i trenutna infekcija koja hara svetom - kaže dr Glgić. 


Dr Gligić: Za pravu vakcinu potrebne su tri godine

Dr Ana Gligić navodi da su za izradu vakcine potrebne minimum tri godine predanog rada, zbog čega je skeptična kada je reč o trenutnoj registraciji vakcina koje su razvijene za svega nekoliko meseci.

- Čini mi se da smo i dalje daleko od prave vakcine. Međutim, ako se kojim slučajem one i pojave, biće neophodno da prođu detaljnu kontrolu u našoj zemlji, za koju je potrebno barem dva-tri meseca - kaže dr Gligić.

Članak indeksiran 18.09.2020. Zadnji put osvježen 18.09.2020.

Ocijenjeno u analizi