Raskrinkavanje.ba

Mondo → Anketiranje u Hrvatskoj: Vakcinisanje će odbiti skoro polovina doktora i 40 odsto medicinskih sestara

15.12.2020
Tekst članka

Podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju koje od prošle sedmice traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava vakcinisati. Konačni rezultati trebali bi biti poznati danas.

"Jutarnji list" piše da se u KBC-u Zagreb manje od polovine doktora izjasnilo za vakcinisanje, ali je zato više od 60 odsto medicinskih sestara dalo svoj potpis. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je ljekara sklono vakcinisanju.

U KBC-u Sestre milosrdica situacija je takva da bi se vakcinisalo polovina zaposlenih. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo smatraju da će se te brojke kad vakcine stignu ipak povećati, mada optimizam ne ulijeva svakogodišnje vakcinisanje protiv gripe za koje je odziv zdravstvenih radnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su "šaroliki". Tako je odaziv na vakcinisanje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 odsto, a zaposlenih 29 odsto.

U Šibensko-kninskoj županiji vakcinisalo bi se samo 13 odsto zaposlenih, a u Istarskoj njih 25 odsto. Najviše zaposlenih u domovima vakcinisalo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 odsto.

"Jutarnji list" navodi da se čini da je raspoloženje zdravstvenih radnika prema vakcinisanju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama. Naime u Velikoj Britaniji je u toku vakcinisanje Pfizerovom i BioNTechovom vakcinom, a slične ankete pokazale su da bi se vakcinisalo 4 do 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga je u svijetu sve više rasprava da li bi ipak trebalo biti obvezno vakcinisanje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima, navodi hrvatski list.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi