Raskrinkavanje.ba

Republika.rs → ANTIFA PLANIRALA POBUNU MESECIMA UNAZAD: Nove informacije bacaju novo svetlo na nerede u SAD

04.06.2020
Tekst članka

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms".

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms".
SHARE:
FacebookTwitterPinterestViber
youtube.com/SkyNewsAustralia/printscreen
Foto: Ilustracija
Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.
(VIDEO) ATMOSFERA U SAD PRED PUCANJEM: Na ulicama Vašingtona vojska bez obeležja, panika raste!
Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a "Antifom" - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.
Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.
Tanjug/AP
- Postupci ''Antife'' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih politickih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta - kaže jedan analitičar.

Drugi sagovornik "Vašington tajmsa" tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po "nihilističke ciljeve" ''Antife'', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.
I sam Tramp je "Antifu" označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O''Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 14.01.2021.

Ocijenjeno u analizi