Raskrinkavanje.ba

Neutemeljene tvrdnje o antifa planovima za “pobunu” u Americi

Portali u regiji su prenijeli članak Washington Timesa u kojem se tvrdi da je antifa u Americi “unaprijed planirala” nerede koji su se desili ove godine na protestima protiv rasne nejednakosti u toj zemlji. Osim izjava neimenovanih i nekredibilnih izvora, nisu ponuđeni nikakvi izvori, niti dokazi koji bi podržali takvu tvrdnju.

Novinska agencija Tanjug je 4. juna 2020. godine objavila članak o protestima protiv rasne nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se održavaju u nekoliko gradova u toj zemlji ove godine. Članak je opremljen naslovom:

Vašington tajms: "Antifa" mesecima planirala pobunu

Članak predstavlja djelimični prevod članka originalno objavljenog na portalu Washington Times 3. juna 2020 godine. U Tanjugovom članku se navodi kako je “Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru”:

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi „Vašington tajms”.

Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.

Neimenovani analitičari, koji komentarišu također neimenovanog “zvaničnika organa reda”, u članku objašnjavaju “prirodu” antifa djelovanja, te navode da “njena marksistička ideologija nastoji da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”.

Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a „Antifom” - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez „Antife” bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.

„Postupci 'Antife' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih političkih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”, kaže jedan analitičar.

Članak zavšava komentarom još jednog neimenovanog sagovornika, koji navodi da Antifa “podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima”.

Drugi sagovornik „Vašington tajmsa” tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po „nihilističke ciljeve” 'Antife', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.

I sam Tramp je „Antifu” označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

Tvrdnju o “planiranoj antifa pobuni” su prenijeli brojni portali, uključujući Politiku, Novosti, Blic i Sputnik.

Ko su neimenovani analitičari?

Tanjugov članak ne navodi imena analitičara koji su izvori za tvrdnje u članku, iako su dva od tri sagovornika imenovana u članku Washington Timesa. Jedan od njih je Rich Higgins, bivši član američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost, savjetodavnog tijela ureda američkog predsjednika. On je za Washington Times rekao da “postupci Antife predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih političkih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”. No, osim što je naveo da je Higgins bivši član Nacionalnog vijeća za sigurnost, Times ne daje više detalja o njemu. 

Naime, Higgins je razriješen dužnosti u julu 2017. godine, dva mjeseca nakon što je imenovan u Nacionalno vijeće za sigurnost, navodi se u članku objavljenom na portalu The Atlantic u augustu 2017. Higgins je došao u sukob sa pretpostavljenima nakon što je samostalno napisao interni izvještaj, kojeg je podijelio osobama povezanim sa Trumpovom izbornom kampanjom, a u kojem je tvrdio da protiv Trumpa rade islamisti, globalisti, bankari, kulturološki marksisti i “duboka država”, što je ocijenjeno kao teorija zavjere. 

Drugi analitičar iz Timesovog članka, koji nije imenovan u članku koji je objavio Tanjug, je Joe Myers, za kojeg Times kaže da je bivši zvaničnik američke vojne obavještajne agencije. Internet pretragom nismo uspjeli utvrditi relevantnost tog izvora.

Ko je anonimni “zvaničnik organa reda”?

U člancima na Tanjugu i na Washington Timesu, osnovna tvrdnja dolazi od neimenovanog izvora iz “organa reda” koji tvrdi da je antifa planirala nerede u Americi još prošle godine. Prema istim navodima, neimenovani izvor ima pristup “obavještajnim podacima” o antifa, ali ne nudi se više detalja o tome. Na toj tvrdnji je baziran cijeli članak, ali osim anonimnosti izvora, članak ne nudi ni “obavještajne podatke” na osnovu kojih su navode o planiranim neredima komentarisali analitičari. 

Je li Washington Times kredibilan izvor?

Pri tome, Washington Times, koji je objavio članak sa tvrdnjama o “planiranim neredima”, nije medij koji uživa ugled kredibilnog izvora za prenošenje vijesti. Ranije smo pisali o korištenju anonimnih “obavještajnih izvora” za sumnjive tvrdnje u Washington Timesu.

Washington Times je konzervativni dnevni list sa sjedištem u glavnom gradu SAD-a. List je 1982. godine osnovao Sun Myung Moon, osnivač Crkve ujedinjenja i samoprozvani mesija korejskog porijekla. Njegova vjerska organizacija je proglašena kultom u Americi sedamdesetih godina prošlog vijeka, a Moon - koji je ujedno bio i poduzetnik - je osuđen za izbjegavanje plaćanja poreza 1982. godine. 

Čitaoci nekad zamijene Washington Times za Washington Post, ugledni dnevni list koji također ima sjedište u glavnom gradu SAD-a. Tako su ove godine teoretičari zavjere našli potvrdu za svoje tvrdnje u činjenici da je Washington Times objavio članak o “osmišljenoj pandemiji”, misleći da se radi o uglednom Washington Postu, iako se zapravo radilo o lažnoj vijesti. Više o tome pročitajte u fact-check analizi portala Open na ovom linku.

Američka organizacija za prava manjina, The Southern Poverty Law Center, za Washington Times navodi da je sklon pristrasnom izvještavanju, te da rijetko ispravlja činjenične greške u člancima. 

Šta je antifa?

U Tanjugovom članku se antifa opisuje kao “pokret” i “tajanstvena grupacija”. No, antifa - skraćeno od “antifašizam” - nije ni organizacija, ni grupacija sa hijerarhijom i vođstvom. 

Kako smo pisali u ranijoj analizi, zajednička stvar grupama i pojedincima koji se nazivaju antifa je da se na neki način aktivno protive fašizmu. Riječ antifa ima korijen u njemačkom jeziku, od riječi “antifaschistisch”, koja se pojavila 1932. godine u Njemačkoj, kad je pod okriljem Njemačke komunističke partije osnovana grupa pod nazivom “Antifašistička akcija” (njem. Antifaschistische Aktion), čiji cilj je bio borba protiv rastućeg nacizma u toj zemlji.

Antifa podrazumijeva labavo povezane organizacije, grupe i pojedince/ke koji/e dijele životnu filozofiju i taktike djelovanja, navodi se u članku o tom fenomenu koji je objavljen na portalu The New York Times 2. juna 2020. godine.

Nemoguće je znati koliko ljudi sebe ubrajaju u članove. Simpatizeri priznaju da je pokret tajnovit, da nema zvanične vođe i da je organizovan kroz samostalne lokalne ćelije. To je, također, tek jedan aktivistički pokret u konstelaciji takvih pokreta koji su se u proteklih nekoliko godina udružili kako bi se suprotstavili radikalnoj desnici.

Članovi/ce antifa se bore protiv aktivnosti koje doživljavaju kao autoritarne, homofobične, rasističke i ksenofobične. Iako antifa nije povezana sa drugim ljevičarskom pokretima  - i ponekad drugi/e aktivisti/ce smatraju da oni odvlače pažnju [od ciljeva pokreta] - njeni članovi nekad rade sa drugim lokalnim aktivističkim mrežama koje se okupljaju oko istih problema, kao što je pokret Occupy, ili Black Lives Matter.

Tanjugov članak također navodi kako su se antifa “aktivisti raširili među demonstrantima”, čime se implicitno govori da postoji organizacija koja ih je “poslala” među demonstrante. U članku se navodi i da “postupci” antife treba da “unište” izbore u Americi, kao sredstvo ostvarivanja političkog legitimiteta. Ni za jednu od ovih tvrdnji nije ponuđen nikakav dokaz.

O pozadini odnosa američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali i njegove administracije, prema antifa tokom ovogodišnjih protesta protiv rasne nejednakosti u Americi, Washington Post je naveo sljedeće u članku od 9. juna:

Predsjednik Trump radikalnu ljevičarsku mrežu poznatu kao antifa okrivljuje za pljačku i nerede nastale tokom protesta protiv policije i brutalnosti u gradovima širom zemlje. Trump je rekao da će mrežu označiti terorističkom organizacijom, iako to pravno ne može, a glavni tužitelj William P. Barr rekao je da postoje dokazi da antifa i druge slične radikalne grupe podstiču nasilje.

Stručnjaci koji su proučavali antifa kažu kako nema dokaza da ova rubna, amorfna grupa pokreće proteste širom zemlje, a Trump nije konkretno naveo primjere za ove optužbe. Neki stručnjaci su zabrinuti da Trump miješa antifa s mirnim demonstrantima na način koji je opasan po demokratiju.

No, iako su protesti posljednjih dana bili izuzetno mirni, Trump i Barr su uložili zajednički napor da impliciraju umiješanost antifa u proteste. Trump je u utorak objavio tweet o neutemeljenoj teoriji zavjere da je 75-godišnji muškarac kojeg je policija u Buffalu pretukla i ozlijedila zapravo lažirao dio svog pada, jer je antifa, dok je stvarni razlog bio taj što je muškarac držao telefon dok se obraćao policiji.

Na pitanje Fox televizije u ponedjeljak zašto nijedna evidencija o hapšenju do sada ne govori o antifa, Barr je rekao da Ministarstvo pravosuđa istražuje "određene osobe" i njihove veze sa antifa.

Predsjednik Trump je 31. maja podijelio tweet u kojem je rekao da će “SAD označiti antifa kao terorističku organizaciju”. No kako smo ranije pisali, Trump nema mehanizme da ostvari tu namjeru, jer ne postoji zakon po kojem se domaća organizacija u Americi može proglasiti terorističkom, a i zbog činjenice da antifa nije organizacija i nema strukturu i vođstvo. 

The New York Times je ranije izvještavao o Trumpovoj namjeri da proglasi antifa “terorističkom organizacijom” jer vidi sljedbenike tog svjetonazora odgovornim za nasilje na protestima protiv rasne nejednakosti u SAD-u.  

Je li antifa pod istragom istražnih organa?

Američko ministarstvo pravde je do 9. juna podiglo 51 optužnicu za nerede tokom protesta protiv rasne nejednakosti ove godine, navodi se u članku na portalu National Public Radio (NPR), no ni u jednoj se ne spominju veze optuženih sa antifa. NPR navodi kako se u samo jednom slučaju spominju veze sa ekstremističkom organizacijom, ali tu se radi o krajnje desnoj organizaciji - trojica muškarace iz Nevade, povezani sa organizacijom koja zagovara građanski rat u Americi, su optuženi za poticanje nasilja na protestu u Las Vegasu.

Američki glavni tužitelj William Barr je u više navrata krivio antifašističke aktiviste za nasilje koje je izbilo tokom demonstracija zbog smrti Georga Floyda, ali dokumenti federalnih sudova dosad ne pokazuju nikakve veze takozvane antifa sa slučajevima koje je otvorilo ministarstvo pravde. 

NPR je imao uvid u sudske dokumente 51 osobe koji se terete po saveznim optužnicama vezanim za nerede. Do utorka ujutro, za nijednu od tih osoba se ne tvrdi da ima veze sa antifa pokretom.

U članku The New York Timesa od 11. juna se kaže da ne postoje konkretne optužbe za nasilje na protestima vezane za antifa aktiviste/ice.

Ali uprkos vapajima predsjednika Trumpa i drugih u njegovoj administraciji, niko od onih koji su tokom nemira na saveznom nivou optuženi za ozbiljne zločine, do sada nije povezan sa labavo uvezanim kolektivom antifašističkih aktivista/ica, poznatim kao antifa.

Uvid u hapšenja desetina osoba na osnovu saveznih optužnica ne pokazuje da je antifa poduzela bilo kakve koordinisane nasilne aktivnosti. Neke krivične prijave navode da kod osumnjičenih postoje nedefinirana politička naginjanja protiv vlasti, ali savezni tužioci su većinu nasilnih djela koja su se desila na protestima pripisali pojedincima koji ne pripadaju ni jednoj posebnoj grupi.

Tvrdnja da su aktivisti/ce antifa planirali proteste u SAD-u mjesecima unaprijed, koju su portali na našem govornom području preuzeli od Washington Timesa, zasniva se na neimenovanom izvoru i komentarima dva nekredibilna izvora i nema konkretnog dokaza koji bi podržao takve navode, te joj dajemo ocjenu teorija zavjere.  

Tvrdnje iz navedenih članaka ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje, iz razloga što je kao njihov izvor korišten nekredibilan i evidentno pristrasan izvor - Washington Times - ali i zato što su autori/ce ignorisali poznate činjenice koje ne odgovaraju narativu koji antifu opisuje kao terorističku organizaciju. 

Napomena

Portal Republika je 17.03. 2021. u članak ocijenjen u ovoj analizi dodao tačne inforamcije, pa sukladno tome istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.06.2020

Tanjug: Vašington tajms: "Antifa" mesecima planirala pobunu

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više mese...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 05.06.2020

Istok rs: Vašington tajms: „Antifa” mjesecima planirala pobunu

VAŠINGTON – Pripadnici ekstremno ljevičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Politika: Vašington tajms: „Antifa” mesecima planirala pobunu

VAŠINGTON - Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti p...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

B 92: "Antifa mesecima planirala pobunu"

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u SAD počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Novosti: "Vašington tajms" tvrdi: "Antifa mesecima planirala pobunu, sve je bilo spremno još prošle godine"

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Blic: Konzervativni "Vašington tajms" tvrdi da je pobuna protiv vlasti PLANIRANA MESECIMA

Iako su rasni neredi koji traju već 10 dana širom Amerike izazvani ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, konzervativni list "Vašington tajms" objavi...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 05.06.2020

Standard: Вашингтон тајмс: „Антифа” месецима планирала побуну

Побуна је широм земље требало да буде подстакнута још у новембру, у време када је кампања за овогодишње председничке изборе у САД заиста почела, пише...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Ekspres vesti: "Antifa mesecima planirala pobunu"

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u SAD počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Sputnik: Vašington tajms: Antifa mesecima planirala pobunu

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta Antifa u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Srbija naša zemlja: Antifa MESECIMA PLANIRALA POBUNU protiv vlasti u SAD

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta Antifa u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Republika.rs: ANTIFA PLANIRALA POBUNU MESECIMA UNAZAD: Nove informacije bacaju novo svetlo na nerede u SAD

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više mese...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 05.06.2020

IN4S: „Вашингтон тајмс“: Антифа мјесецима планирала побуну; подстичу насиље и хаос у покушају да смијене Трампа

Аналитичари истичу да би такав потез "Антифе" био потпуно у складу са њеним карактером

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Pravda: ČEKALI SU SAMO DA SE NEŠTO DESI I DA ZA SVE OKRIVE TRAMPA: Soroševa udarna pesnica već mesecima planirala pobunu protiv vlasti u SAD!

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta Antifa u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 04.06.2020

Ozon plus: ZLOUPOTREBLJAVAJU PROTESTE:Levičari mesecima planirali pobunu

Stručnjaci za bezbednost upozorava ju na opasne planove pikreta ANTIFA, dok FBI nema obaveštajne podatke o tome

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje