Raskrinkavanje.ba

Novosti → "Vašington tajms" tvrdi: "Antifa mesecima planirala pobunu, sve je bilo spremno još prošle godine"

04.06.2020
Tekst članka

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u SAD počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms".

Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.

Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a "Antifom" - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.

 Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.

"Postupci ''Antife'' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih politickih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta", kaže jedan analitičar.

Drugi sagovornik "Vašington tajmsa" tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po "nihilističke ciljeve" ''Antife'', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.

I sam Tramp je "Antifu" označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O''Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

Sa druge strane, ranije danas objavljeno je da kancelarija FBI u Vašingtonu ne raspolaže obaveštajnim podacima koji ukazuju na umešanost ili prisustvo pokreta Antifa u nasilje tokom protesta.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi