Raskrinkavanje.ba

IN4S → „Вашингтон тајмс“: Антифа мјесецима планирала побуну; подстичу насиље и хаос у покушају да смијене Трампа

05.06.2020
Tekst članka

Аналитичари истичу да би такав потез "Антифе" био потпуно у складу са њеним карактером

Припадници екстремно љевичарског покрета „Антифа“ у САД почели су да планирају побуну против тамошњих власти прије више мјесеци, наводи „Вашингтон тајмс“.
Побуна је широм земље требало да буде подстакнута још у новембру, у вријеме када је кампања за овогодишње предсједничке изборе у САД заиста почела, пише лист у ексклузивном извјештају, позивајући се на тврдње једног званичника органа реда који има приступ обавјештајним подацима о тој тајанственој групацији.
После смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, широм САД су се догодиле насилне демонстрације и пљачке, а „Антифом“ – чији активисти су се раширили међу демонстрантима – сада се интензивно баве истражитељи, наводи лист.
Коментаришући тврдње неименованог званичника, аналитичари истичу да би такав потез „Антифе“ био потпуно у складу са њеним карактером.
„Поступци ‘Антифе’ представљају оштар раскид са дугом традицијом мирољубивих политичких процеса у САД, а њена марксистичка идеологија настоји не само да краткорочно утиче на изборе, већ и да уништи коришћење избора као одређујућег фактора политичког легитимитета“, каже један аналитичар.
Други саговорник „Вашингтон тајмса“ тврди да избор Доналда Трампа за предсједника и ревитализација САД представљају пријетњу по „нихилистичке циљеве ‘Антифе“, која, по његовим ријечима, подстиче насиље како би створила хаос и очајање и довела до Трамповог пораза на предсједничким изборима.

Доналд Трамп
И сам Трамп је „Антифу“ означио као једну од групација које стоје иза насилних протеста, а савјетник Бијеле куће за националну безбједност Роберт О“Брајен је изјавио да амерички званичници захтијевају више обавјештајних података о активностима те групе у свјетлу догађаја који су се одиграли протеклих дана, наводи лист.
Са друге стране, раније данас објављено је да канцеларија ФБИ у Вашингтону не располаже обавјештајним подацима који указују на умијешаност или присуство покрета Антифа у насиљу током протеста, преноси Б92.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi