Raskrinkavanje.ba

Ozon plus → ZLOUPOTREBLJAVAJU PROTESTE:Levičari mesecima planirali pobunu

04.06.2020
Tekst članka

Stručnjaci za bezbednost upozorava ju na opasne planove pikreta ANTIFA, dok FBI nema obaveštajne podatke o tome

Aktivistii radikalnog levičarskog pokreta “Antifa” počeli su sa planiranjem pobune širom Amerike još u novembru prošle godine, u vreme zahuktavavanja predsedničke kampanje. Ovu informaciju objavio je danas dnevnik “Vašington tajms”, navodeći da je planirani bunt bio uperen protiv ovdašnje vlasti.

Prema tvrdnjama američkih službenika za sprovođenje zakona i  stručnjaka za bezbednost, ovaj ekstremno levičarski pokret pojavio se kao ključno žarište istražitelja, nakon nasilnih protesta i pljačke širom zemlje zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu. Postoje ozbiljne indicije da su se aktivisti “ANTIFE” uvukli i rasporedili među demonstrante raspirujući već dovoljno usijanu atmosferu.

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez “Antife” bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.

Postupci ”Antife” predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih politickih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”, kaže jedan američki analitičar.

Drugi sagovornik “Vašington tajmsa” tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po “nihilističke ciljeve” ”Antife”, koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.

I sam Donald Tramp je “Antifu” označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O”Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

Sa druge strane, ranije danas objavljeno je da kancelarija FBI u Vašingtonu ne raspolaže obaveštajnim podacima koji ukazuju na umešanost ili prisustvo pokreta Antifa u nasilje tokom protesta.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi