Raskrinkavanje.ba

Istok rs → Vašington tajms: „Antifa” mjesecima planirala pobunu

05.06.2020
Tekst članka

VAŠINGTON – Pripadnici ekstremno ljevičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više mjeseci, navodi „Vašington tajms”.

VAŠINGTON – Pripadnici ekstremno ljevičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više mjeseci, navodi „Vašington tajms”.
Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vrijeme kada je kampanja za ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izvještaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obavještajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.
Poslije smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a „Antifom” – čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima – sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.
Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez „Antife” bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.
„Postupci ‘Antife’ predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih političkih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”, kaže jedan analitičar.
Drugi sagovornik „Vašington tajmsa” tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsjednika i revitalizacija SAD predstavljaju prijetnju po „nihilističke ciljeve” ‘Antife’, koja, po njegovim riječima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsjedničkim izborima.
I sam Tramp je „Antifu” označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtjevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svjetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list, prenosi Tanjug.
politika.rs

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi