Raskrinkavanje.ba

Standard → Вашингтон тајмс: „Антифа” месецима планирала побуну

05.06.2020
Tekst članka

Побуна је широм земље требало да буде подстакнута још у новембру, у време када је кампања за овогодишње председничке изборе у САД заиста почела, пише лист

Припадници екстремно левичарског покрета „Антифа” у Сједињеним Америчким Државама почели су да планирају побуну против тамошњих власти пре више месеци, наводи Вашингтон тајмс.
Побуна је широм земље требало да буде подстакнута још у новембру, у време када је кампања за овогодишње председничке изборе у САД заиста почела, пише лист у ексклузивном извештају, позивајући се на тврдње једног званичника органа реда који има приступ обавештајним подацима о тој тајанственој групацији.
После смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, широм САД су се догодиле насилне демонстрације и пљачке, а „Антифом” – чији активисти су се раширили међу демонстрантима – сада се интензивно баве истражитељи, наводи лист. Коментаришући тврдње неименованог званичника, аналитичари истичу да би такав потез „Антифе” био потпуно у складу са њеним карактером.
„Поступци ‘Антифе’ представљају оштар раскид са дугом традицијом мирољубивих политичких процеса у САД, а њена марксистичка идеологија настоји не само да краткорочно утиче на изборе, већ и да уништи коришћење избора као одређујућег фактора политичког легитимитета”, каже један аналитичар.
Други саговорник Вашингтон тајмса тврди да избор Доналда Трампа за председника и ревитализација САД представљају претњу по „нихилистичке циљеве” ‘Антифе’, која, по његовим речима, подстиче насиље како би створила хаос и очајање и довела до Трамповог пораза на председничким изборима.
И сам Трамп је „Антифу” означио као једну од групација које стоје иза насилних протеста, а саветник Беле куће за националну безбедност Роберт О’Брајен је изјавио да амерички званичници захтевају више обавештајних података о активностима те групе у светлу догађаја који су се одиграли протеклих дана, наводи лист, преноси Танјуг.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi