Raskrinkavanje.ba

Politika → Vašington tajms: „Antifa” mesecima planirala pobunu

04.06.2020
Tekst članka

VAŠINGTON - Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi „Vašington tajms”.

VAŠINGTON - Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta „Antifa” u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi „Vašington tajms”.
Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.
Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a „Antifom” - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.
Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez „Antife” bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.
„Postupci 'Antife' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih političkih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta”, kaže jedan analitičar.
Drugi sagovornik „Vašington tajmsa” tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po „nihilističke ciljeve” 'Antife', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.
I sam Tramp je „Antifu” označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list, prenosi Tanjug.

Članak indeksiran 29.06.2020. Zadnji put osvježen 29.06.2020.

Ocijenjeno u analizi