Raskrinkavanje.ba

Sputnik → Апели верским вођама света да реагују: Скрнављење Курана у Украјини – манифестација нацизма

18.03.2023
Tekst članka

Шеф Удружења ирачких муслиманских, теолог Калед ел Мула позвао је духовне вође света да заузму „јасан став” по питању инцидента са скрнављењем Курана од стране украјинских војника. Истовремено, експерти се слажу да је скрнављење свете књиге манифестација нацистичке идеологије чији је циљ сејање мржње.

„Овакви призори и вести које виде муслимани широм света изазивају негативну реакцију. Поштовање различитих уверења и религија, идеја и култура људи је важан фактор мирног суживота и прихватања других људи. Сви муслиманске, хришћански и јеврејски теолози треба да заузму чврст, јасан и отворен став против таквих акција које сматрамо неприхватљивим за било које религије и народе који поштују себе и желе да коегзистирају са другима“, рекао је Мула.

 

Како је додао, политички спорови између држава и народа не треба да доведу до вређања верских светиња.

„Ми, као теолози, не желимо верске сукобе међу народима. Религије треба да буду ван сукоба, с обзиром на њихову мирољубиву природу, зато сви ми, муслимани, одбацујемо екстремизам било које врсте“, поручио је теолог.

Паљење Курана – нацистичка идеологија

По речима сиријског политичког аналитичара Осама Дануре, међу непосредним савезницима украјинског режима су „групе које под заставом либерализма и слободе скрнаве свету књигу“.

„То смо већ виђали у Данској, Шведској, а сетимо се и карикатура пророка – све то представља скрнављење исламских симбола. Владе земаља НАТО-а повлађују тим акцијама. Данас подржавају украјинску војску оружјем, а та војска вређа исламску веру и њене симболе. Тим чином украјинска војска представља саму мржњу као идеологију. Непомирљива нацистичка идеологија тих војника лежи у презиру других религија“, рекао је Данура.

 

Украјина, по његовим речима, користи религију када је потребно да подстакне мржњу.

„Користи религију као фактор да оптужи следбенике других религија за мржњу чак и ако обе стране припадају истој вери и цркви, пошто Запад ради на расколу те цркве како би пронашао нови разлог за мржњу и поделу руског и украјинског народа“, закључио је експерт.

Требало би да реагује Савет за људска права

Ирански правник Али Мехрпур Лашкенари каже да је инцидент са скрнављењем Курана са једне стране био провокација, а са друге стране – намерно увредљиво понашање према противничкој страни.

„То је одувек био један од инструмената нацистичке политике – да увреди и понизи противника. Можемо се сетити бројних сличних случајева из нацистичке Немачке и фашистичке Италије које су активно користиле ту тактику. Украјинска војска такође је рачунала на то да ће тај чин или натерати муслимане да одустану од учешћа у специјалној војној операцији или ће их испровоцирати на радикалне насилне акције. Међутим, нису узели у обзир да у условима јасног и организованог руководства оружаних снага током специјалне војне операције такав развој догађаја није могућ“, оценио је Лашкенари.

 

Он је истовремено подсетио да резолуција 1418 Савета за људска права УН осуђује све акције које имају за циљ увреду, дискриминацију и неједнакост на верској основи и позива све државе да се оштро супротставе таквим појавама.

„На основу те резолуције ДАЕШ* је проглашен за терористичку организацију. Сада би требало очекивати исти потез у вези Оружаних снага Украјине, али мало је вероватно да ће политички ангажман и антируска осећања дозволити Савету за људска права и другим институцијама УН да ставе то питање на дневни ред и да га оцене“, закључио је експерт.

 

*терористичка организација забрањена у Русији

Раније је чеченски лидер Рамзан Кадиров објавио видео на Телеграм каналу на коме се украјински војници ругају Курану и спаљују га и обећао да ће их наћи и казнити.

Članak indeksiran 28.03.2023. Zadnji put osvježen 28.03.2023.

Ocijenjeno u analizi