Raskrinkavanje.ba

Videosnimci ukrajinskih vojnika koji skrnave Kur'an nisu autentični

Videosnimci na kojima vojnici skrnave Kur'an objavljeni su u medijima na našem govornom području uz tvrdnje da prikazuju ukrajinske vojnike. Riječi koje koriste, ipak, sugerišu da se radi o ruskim govornicima.

Foto: Shutterstock

Na portalu Borba 15.3.2023. objavljen je članak pod naslovom: 

Ukrajinski vojnici skrnave svetu muslimansku knjigu: Na Kuranu režu slaninu i njegovim stranicama potpaljuju vatru! (VIDEO)

U članku je navedeno: 

Na društvenim mrežama pojavili su snimci na kojima ukrajinski vojnici skrnave svetu muslimansku knjigu Kuran.
Izlive islamofobije potkrepljuju dva snimka koje je nemoguće vidjeti na zapadnim medijima.
Na jednom snimku ukrajinski vojnici iscijepanim stranicama Kurana potpaljuju vatru, dok drugi snimak pokazuje kako borci za „univerzalne vrijednosti“ Zapada na Kuranu režu slaninu.

U članku su objavljena i dva videosnimka. U prvom je prikazan vojnik koji cijepa stranice iz Kur'ana i potpaljuje vatru, dok u drugom vojnik siječe slaninu na ovoj knjizi. 

Tvrdnje da su ukrajinski vojnici skrnavili Kur'an u ovom su članku iskorištene da bi se potcrtalo da islamske države ne podržavaju Ukrajinu, ali i da bi se iznijela optužba u vidu zaključka da muslimani na Balkanu “pružaju bezrezervnu podršku ukrajinskom režimu”. U tom kontekstu navedeno je da se to najvjerovatnije neće promijeniti ni nakon “sramnih islamofobnih ispada ukrajinskih vojnika”.

Videosnimak koji prikazuje skrnavljenje Kur'ana, uz sličan opis, objavljen je 16.3.2023. godine na Facebook stranici ruske ambasade u BiH:

Na videu ukrajinski vojnici prvo sjeku svinjsku mast na Svetu knjigu, a zatim zapale vatru sa prethodno pocepanim stranicama Kurana, ismijavajući islamsku vjeru. Smatraju li pristalice Ukrajine u Bosni i Hercegovini takav odnos prema Svetoj knjizi humanijim od spaljivanja Kurana u Evropi? 

Zvuk na snimku u ovoj objavi je utišan, kako je navedeno, zbog “vulgarnih psovki”.

Videosnimci koji prikazuju skrnavljenje Kur'ana dijeljeni su i na drugim Facebook i Twitter profilima uz tvrdnje da se radi o ukrajinskim vojnicima. 

Na portalu Sputnik 18.3.2023. objavljen je članak u kojem je navedeno da predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov obećava nagradu za likvidaciju “ukrajinskog vojnika” koji skrnavi Kur'an u videosnimcima. Kadirov je, kako se navodi u članku, obećao “nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara) za likvidaciju i 10 miliona ukoliko bude uhvaćen živ”. U članku je dalje navedeno:

Prethodno je čečenski lider objavio video na njegovom Telegram kanalu na kome se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu i spaljuju ga i obećao da će ih naći i kazniti.

Sputnikov članak prenijeli su IN4S, Pravda (.rs), Dan, Novosti (.rs), Alo, Informer, Srbija Danas, Radio Titograd, B92, Istok i Cafe.

Istoga dana na portalu Tanjug objavljena je reakcija poslanika vladajuće turske Partije pravde i razvoja Ibrahima Ajdina koji je kazao da videosnimke smatra “provokacijom i napadom na islam” iako nije siguran u njihovu autentičnost zbog nepoverenja u društvene mreže.

U članku je dalje navedeno:

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je prethodno na Telegramu snimak na kojem se vidi kako se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu, a zatim spaljuju svetu knjigu i obećao da će ih pronaći i kazniti.

Članak Tanjuga prenio je portal Krstarica

Portal Sputnik je 18.3.2023. godine je članku objavio apel iranskog teologa Khaleda Al-Mulle “verskim vođama sveta da reaguju”, navodeći u naslovu da je “skrnavljenje Kurana u Ukrajini manifestacija nacizma”. 

U članku je navedeno: 

Šef Udruženja iračkih muslimanskih, teolog Kaled el Mula pozvao je duhovne vođe sveta da zauzmu „jasan stav” po pitanju incidenta sa skrnavljenjem Kurana od strane ukrajinskih vojnika. 
(...)
Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov objavio video na Telegram kanalu na kome se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu i spaljuju ga i obećao da će ih naći i kazniti.

U izjavi teolog navodi da “ovakvi prizori i vesti koje vide muslimani širom sveta izazivaju negativnu reakciju”, te da je poštovanje “različitih uverenja i religija, ideja i kultura ljudi važan faktor mirnog suživota”. On navodi da muslimanski, hrišćanski i jevrejski teolozi treba da “zauzmu čvrst, jasan i otvoren stav protiv takvih akcija koje smatraju neprihvatljivim”.

Ovaj članak je prenio i portal RT Balkan.

Jesu li na snimcima ukrajinski vojnici? 

Videosnimci koji navodno prikazuju ukrajinske vojnike koji skrnave Kur'an dijeljeni su ranije na ukrajinskom i ruskom govornom području. Čečenski lider Ramzan Kadirov je 17. marta na svom Telegram kanalu objavio da nudi nagradu za ubistvo ukrajinskog vojnika na snimcima. 

Tvrdnjama da su na videosnimcima ukrajinski vojnici bavio se i ukrajinski portal za provjeru činjenica StopFake u analizi 17.3.2023. godine. Naveli su da vojnici u videosnimcima netačno izgovaraju ukrajinske riječi, odnosno da je jasno da im to nije maternji jezik.

Na snimku sa spaljivanjem Kurana odmah upada u oči činjenica da ljudima koji se pretvaraju da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine ukrajinski jezik očigledno nije maternji jezik. 

Navedeno je i da koriste ruske riječi s ukrajinskim akcentom. 

Takođe, "vojnici Oružanih snaga Ukrajine" nazivaju Kuran "čurbanskom knjigom". „Čurban“, „čurbanski“ u smislu „uvredljivog pogrdnog naziva za stanovnike Azije ili Kavkaza“ ili „nespretan, zbunjen, glup“, riječ je koja je svojstvena ruskom jeziku, a ne ukrajinskom. 

Videosnimke su, kako stoji u istom članku StopFakea, dijelili izvori Kremlja te brojni/e korisnici/e društvenih mreža. U opisu objava videosnimaka navedeno je da su na ovaj način

Oružane snage Ukrajine “uvrijedile čast svih muslimana svijeta” te ih se poziva da odgovore na takvu “uvredu svete knjige”. Ukrajinci su u opisima videosnimaka, navodi StopFake, nazivani “satanistima”. 

Na jednom od videosnimaka koji prikazuje vojnika koji siječe slaninu na Kur'anu vidi se naziv TikTok kanala na kojem je objavljen – @partic55. Iako u vrijeme pisanja videosnimak nije bio dostupan na ovom kanalu, novinari StopFakea uspjeli su sačuvati snimke ekrana na kojima je zabilježeno postojanje snimka na kanalu. TikTok kanal @partic55 na kojem je objavljen snimak nastao je nedavno. Jedna od prvih objava datira od 14. marta, a u članku StopFakea navedeno je da je kanal najvjerovatnije napravljen s ciljem da širi lažne vijesti. 

Iz Ureda za strateške komunikacije Stratcom Oružanih snaga Ukrajine u objavi na Telegramu od 16.3.2023. godine naveli su da je ovo još jedan pokušaj diskreditacije Oružanih snaga Ukrajine na vjerskoj osnovi, kako bi se izazvale negativne reakcije u zemljama čije stanovništvo ispovijeda islam, ali i da se muslimani koji žive u Rusiji motivišu za učešće u ratu. 

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko reagovao je na Twitteru na tvrdnje da se radi o ukrajinskim vojnicima u videosnimcima na kojima se skrnavi Kur'an i ismijava islam i osudio Rusiju zbog postavljanja “lažnog videa”.

I muftija duhovne uprave muslimana Ukrajine UMMA Said Ismagilov u objavi na Facebooku također je osudio Rusiju zbog širenja lažnih vijesti o ukrajinskim vojnicima koji skrnave Kur'an.

Naglasio je da vojnici u videu kažu “čurban knjiga” i da Ukrajinci “nemaju tu riječ”. On je naveo i da je cilj širenja ovakve propagande izazivanje bijesa među muslimanima u Ukrajini. 

Videosnimke nepoznatih vojnika koji skrnave Kur'an promovisali su ruski propagandni kanali uz tvrdnje da se radi o ukrajinskim vojnicima, koji su nazivani i “satanistima”. Nema nikakve potvrde da su na videsonimcima ukrajinski vojnici, a jezik koji koriste ukazuje na to da se ipak radi o ruskim govornicima. 

Ukrajinski zvaničnici osudili su širenje tvrdnji da su na videosnimcima ukrajinski vojnici, navodeći da se radi o pokušaju antagoniziranja muslimana. Ovi su videosnimci na našem govornom području iskorišteni da se optuži ukrajinska vojska za islamofobiju te da se osude muslimani s Balkana koji izražavaju podršku Ukrajini.  

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su na videosnimcima prikazani ukrajinski vojnici koji skrnave Kur'an, objavljenu na portalu Borba, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svim prenošenjima ove tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomene:

3.4.2023: Portal Krstarica je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

31.3.2023: Portali Cafe i Srbija danas su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

30.3.2023: Portali Novosti, Alo i Informer su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

1.9.2023: Portal RT Balkan je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 15.03.2023

Borba: Ukrajinski vojnici skrnave svetu muslimansku knjigu: Na Kuranu režu slaninu i njegovim stranicama potpaljuju vatru! (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavili su snimci na kojima ukrajinski vojnici skrnave svetu muslimansku knjigu Kuran.

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 16.03.2023

Facebook profili i stranice:  Na videu ukrajinski vojnici prvo sjeku svinjsku mast na Svetu knjigu

.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Sputnik: Кадиров објавио награду за ликвидацију украјинског војника који је спалио Куран /видео/

Чеченски лидер Рамзан Кадиров обећао је награду од 5 милиона рубаља (око 65.000 долара ) за ликвидацију украјинског војника који скрнавио Куран и 10 м...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

IN4S: (ВИДЕО) Кадиров објавио награду за ликвидацију украјинског војника који је спалио Куран

Чеченски лидер Рамзан Кадиров обећао је награду од 5 милиона рубаља (око 65.000 долара ) за ликвидацију украјинског војника који скрнавио Куран и 10 м...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Pravda: АКО ГА УХВАТИТЕ ЖИВОГ, ДОБИЈЕТЕ 10 МИЛИОНА РУБАЉА: Кадиров објавио награду за ликвидацију украјинског војника који је спалио Куран

Чеченски лидер Рамзан Кадиров обећао је награду од 5 милиона рубаља (око 65.000 долара ) за ликвидацију украјинског војника који скрнавио Куран и 10 м...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Cafe: Kadirov objavio nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je spalio Kuran (VIDEO)

Čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji skrnavio Kuran i 10...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Dan.co: Kadirov: Nudim nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran

- Kada god da se to dogodi, danas, sjutra, za godinu, novac će čekati, napisao je Kadirov

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Novosti: KADIROV RASPISAO POTERNICU: Pet miliona rubalja za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran (VIDEO)

ČEČENSKI lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji skrnavio Kuran i 10 m...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Alo: AKO GA UHVATITE ŽIVOG, DOBIJETE 10 MILIONA RUBALJA Kadirov objavio nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je spalio Kuran

Čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji skrnavio Kuran i 10...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Srbija danas (.rs): "DANAS, SUTRA, ZA GODINU..." Kadirov obećao nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika (VIDEO)

kadirov je dodao da je svejedno ko će to učiniti - "vod, grupa, pojedinac, drug iz rova".

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Radio Titograd: Kadirov: Nudim nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Informer: KADIROV RASPISAO POTERNICU! Pet miliona za likvidaciju OVOG VOJNIKA, neće mu oprostiti! (FOTO)

Čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran i...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

B 92: Kadirov raspisao poternicu; Obećao: Naći će ih i kazniti

Čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji skrnavio Kuran.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Istok rs: Rat u Ukrajini, 387. dan – U čemu je tajna grupe Vagner? Kadirov raspisao nagradu

Plaćenici grupe Vagner nastavljaju ofanzivu u okolini Bahmuta, a u gradu su zauzeli polovinu stambenih kvartova i uskoro će potpuno preuzeti ostatak.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Tanjug: Turski poslanik: Snimak na kojem ukrajinski vojnici spaljuju Kuran je provokacija

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

Krstarica: Turski poslanik: Snimak na kojem ukrajinski vojnici spaljuju Kuran – provokacija

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.03.2023

RT Balkan: Apeli verskim vođama širom sveta: Skrnavljenje Kurana u Ukrajini je manifestacija nacizma

Svi muslimanski, hrišćanski i jevrejski teolozi treba da zauzmu čvrst stav protiv takvih akcija koje smatramo neprihvatljivim za bilo koje religije i...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno