Raskrinkavanje.ba

Istok rs → Rat u Ukrajini, 387. dan – U čemu je tajna grupe Vagner? Kadirov raspisao nagradu

18.03.2023
Tekst članka

Plaćenici grupe Vagner nastavljaju ofanzivu u okolini Bahmuta, a u gradu su zauzeli polovinu stambenih kvartova i uskoro će potpuno preuzeti ostatak.

Uprkos tome, ukrajinske snage odlučile su da nastave odbranu grada, prebacujući rezerve u ovom smjeru, što je usporilo, ali još nije zaustavilo napredovanje plaćenika Jevgenija Prigožina.

U isto vrijeme regularna ruska vojska, koja takođe pokušava da napada u nekoliko smjerova u isto vrijeme, protiv slabijih ukrajinskih snaga, ne može da postigne rezultat. Zato se postavlja pitanje: zbog čega je tačno Vagner najuspješnija ruska sila u ovoj fazi rata i kako im se mogu suprotstaviti oružane snage Ukrajine?

Prvu dubinsku analizu o tome objavio je nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz egzila u Rigi u Letoniji. Plaćenička grupa Vagner, koju kontroliše biznismen Jevgenij Prigožin, nije učestvovala u početku ruske invazije na Ukrajinu.

Oni su se u Ukrajini pojavili tek u aprilu 2022. kada su njihovi jurišni odredi prebačeni u grad Popasna u Luganskoj oblasti. Do tada je ruska komanda, pretrpevši poraze kod Kijeva, Harkova i Mikolajeva, pokrenula neuspješne ofanzive u nekoliko smjerova u Donbasu i u tim bitkama jedino je Vagner uspio da istjera oružane snage Ukrajine iz Popasne.

Već se tada vidjelo da je Vagner dobro prilagodio taktiku uslovima koji prevladavaju na frontu. Recimo, u Popasni je snimljen video-zapis bitke u kojoj je jurišna grupa njihovih plaćenika uz podršku izviđačke bespilotne letjelice uspela da osvoji položaj veće grupe oružanih snaga Ukrajine.

Onda je Prigožinova vojska u avgustu dramatično proširila resurse, regrutujući u svoje redove nekoliko desetina hiljada zatvorenika, druge plaćenike, uglavnom bivše vojnike na ugovore, i penzionisano vojno osoblje.

Dok su se prošle jeseni ruske oružane snage povlačile iz sjevernog Donbasa, Vagner je nastavio ofanzivu i s južne strane lagano napredovao prema Bahmutu.

U oktobru je Vagner toliko ojačao da je dobio veliki dio fronta od sjevernog dijela Gorlovke do Soledara, gdje su tada bile i redovne ruske trupe, koje su, međutim, od jeseni imale pomoćnu ulogu.

Zbog svega toga ispada da je napredovanje odreda Vagnera metodično, ali vrlo sporo, a to oružanim snagama daje mogućnost prebacivanja pojačanja na mjesto glavnog napada plaćenika. Od jula 2022. do sredine marta 2023. odredi Vagnera u bilo kom smjeru nisu napredovali dalje od 30 kilometara od Popasne, gdje su počeli svoje učestvovanje u ratu.

Osim toga, takvom taktikom Vagner trpi velike gubitke u ljudstvu i troši mnogo municije. Prigožin je nedavno objavio da mu treba 10.000 tona municije svaki mjesec, što znači da je Vagneru potrebno više od 6.500 granata na dan. To je više nego što ukrajinske oružane snage dnevno ispale na svih 900 kilometara fronta.

Još uvijek ima puno tajni vezanih uz Vagner.

Jedno je očigledno – liderstvo Vagnera pokazuje veliku fleksibilnost, neuobičajenu za oružane snage Ruske Federacije. Tokom dosadašnje bitke za Bahmut Vagner je mnogo puta korigovao smjer glavnih napada. U novembru se činilo da plaćenici namjeravaju da zaobiđu Bahmut s juga, da bi početkom decembra Vagner neočekivano zamjenio lokalne proruske grupe na sjeveru u blizini Soledara.

Ruske snage spriječile su pokušaje nekoliko ukrajinskih vodova da napuste Bahmut.

Kako je rekao lider DNR Denis Pušilin, ruske jedinice napreduju ka centru grada, istiskujući protivnika ka sjevernom i južnom pravcu.

  • Ukrajinski vojni analitičari objavljuju opšti rezime:

▪️ „Opšta situacija: sve je takođe veoma teško i blizu kritičnog. Zbog prodora Rusa na autoputeve, logistika OSU je maksimalno otežana.“

▪️ Borbe se nastavljaju u zoni raskrsnica ulica Jubilejna-Čajkovski i Korsunski-Čajkovski. Tu u suštini nema linije fronta.

▪️Snage PMC-a probile su se u privatni sektor, a OSU se nalaze u višespratnici. Borba za, kao i za stambena naselja na zapadu grada, odrediće dalju lokaciju linije fronta na ovom području.

▪️Žestoke borbe u gradu — na području Trgova, Budenovke, Aviona (mig-17), Sobačevke i Vodokanala, juriš na ulice Korsunski, Komunalna, Poljarna, Geolozi i Ivana Ivkina.

▪️Na području pogona AZOM Vagnerovi napadaju u dva pravca, juče su OSU više puta pokušali da izvedu kontranapad.

▪️Vagner napreduje, paklene borbe se nastavljaju u pravcu Hromova, jurišnici Vagnera približili su se naselju sa istoka.

▪️Stalni napadi sjeveroistočno i istočno od dionice autoputa O0506 preko sela Hromovo. Neki položaji su prelazili pod kontrolu iz ruke u ruku i do 5 puta dnevno.

▪️ Sjeverno od Bahmuta i Soledara skoro nepromijenjeno.

Прегледач видео записа

 

 

00:00

01:17

 

 

Ruski snimak zauzetih položaja kod Ugledara

  • Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Na dijelu fronta oko Donjecka likvidrano je 135 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila, sistem „grad“, haubica D-30, skladište municije 53. mehanizovane brigade.

– U pravcu ka južnom Donjecku i Zaporožju snage Kijeva su u posljednja 24 sata izgubile 65 vojnika, dva oklopna vozila i drugu tehniku.

– Na hersonskom dijelu fronta likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, 10 vozila, dva oklopna, sistemi „grad“ i „akacija“.

– Kod naselja Mirno u Harkovskoj oblasti otkriven je položaj i uništen ukrajinski radar 36D6.

– Ka Kupjansku ukrajinske snage su poslije ruskih udara izgubile 40 vojnika.

– Na dijelu fronta kod Krasnog Limana u posljednja 24 sata likvidirano je preko 70 ruskih vojnika, jedno vozilo pješadije i haubica D-30.

– Ruska PVO je istovremeno uništila 14 dronova, pet projektila „himars“ i raketu sistema „Točka-U“.

Прегледач видео записа

  • Kadirov raspisao nagradu za ukrajinskim vojnikom koji je skrnavio i palio Kuran!

“Neću se ograničiti samo na suvu osudu djela ukrajinskih zlih duhova, koji su nedavno spalili stranice Kurana. Vidjeli ste snimak na mom kanalu.

Za eliminaciju ovog ološa objavljujem nagradu od 5 miliona rubalja. Za živog – duplo više – 10 miliona rubalja.

Kad god se desi – danas, sutra, za godinu dana, novac će čekati. I bez obzira ko to uradi: vod, grupa,pojedinac,komšija u rovu, novac će biti prebačen u potpunosti.

A ti, kukavice koja je sakrila lice, znaš da će kazna doći svakog trenutka, na svakom mjestu, gde god da se sakriješ. Sada tvoja zečja duša neće imati mira.” Ramzan Kadirov

Da podsjetimo: Preksinoć  je na mreži objavljen snimak na kojem su vojnici Oružanih snaga Ukrajine sjekli slaninu na Kuranu, a potom potpalili vatru iscjepanim stranicama iz svete knjige.

Članak indeksiran 28.03.2023. Zadnji put osvježen 28.03.2023.

Ocijenjeno u analizi