Raskrinkavanje.ba

Krstarica → Turski poslanik: Snimak na kojem ukrajinski vojnici spaljuju Kuran – provokacija

18.03.2023
Tekst članka

ANKARA – Poslanik vladajuće turske Partije pravde i razvoja Ibrahim Ajdin rekao je da video-snimke na kojima se ukrajinski vojnici rugaju muslimanskoj svetoj knjizi Kuranu, a zatim je spaljuju, smatra provokacijom i napadom na islam, iako nije siguran u njihovu autentičnost zbog nepoverenja u društvene mreže.
Ajdin je rekao da je politika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana usmerena na rešavanje sukoba u Ukrajini.
Turski poslanik je istakao da ne smatra društvene mreže ozbiljnom platformom, ali da, ukoliko je snimak autentičan, to predstavlja provokaciju kakva je bila u Švedskoj kada je na protestima u Stokholmu krajnje desničarski aktivista u januaru spalio Kuran, prenele su RIA novosti.
Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je prethodno na Telegramu snimak na kojem se vidi kako se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu, a zatim spaljuju svetu knjigu i obećao da će ih pronaći i kazniti.

Kadirov je za njihovo ubistvo obećao nagradu od oko 65.000 dolara, a za hvatanje oko 130.000 dolara.

Predsednik Duhovnog sabora muslimana Rusije (DSMR) muftija Albir Krganov rekao je da su takve negativne provokacije islamskih vernika preuzete iz primera sa Zapada.

„Videli smo kako je spaljen Kuran u Evropi i šta se posle toga dogodilo. Tada je ceo muslimanski svet iz protesta bio ispunjen antizapadnim osećanjima“, podsetio je Krganov.

Prema njegovim rečima, bogohulni čin ukrajinskih vojnika izaziva ne samo muslimane, već i hrišćane, Jevreje i budiste.

Lider krimskotatarske organizacije „Jedinstvo Krima“ i Javnog saveta krimskotatarskog naroda, Sejtumer Nimetulajev, rekao je za RIA novosti da će se oni koji se rugaju Kuranu „suočiti sa neizbežnom i strašnom kaznom“.

(Tanjug)

Članak indeksiran 28.03.2023. Zadnji put osvježen 28.03.2023.

Ocijenjeno u analizi