Raskrinkavanje.ba

Informer → Au! Stravičan udar na Rusiju! Krenule Nemačka, Poljska, Holandija... Moskva na nogama, kako će Putin odgovoriti na ovo?!

01.02.2024
Tekst članka

Holandija je potpisala deklaraciju sa Nemačkom i Poljskom o planovima za stvaranje vojnog koridora, izvestila je šefica Ministarstva odbrane Holandije Kajsa Olongren.

- Potreban nam je „vojni Šengen“ za brže i efikasnije kretanje vojnog osoblja i opreme. Ovo će učiniti Evropu jačom. Napravili smo važan korak - PoljskaNemačka i Holandija potpisale su deklaraciju o stvaranju vojnog koridora - napisala je Olongren.

U okviru sporazuma, posebno, planirano je smanjenje papirologije i standardizovanje uslova za vojno kretanje. Razmatra se i pojednostavljenje procedura prelaska granice i smanjenje broja pravila za vojne konvoje, piše TASS.

 

U oktobru 2023. šef logističke komande NATO-a, general Aleksandar Solfrank, predložio je da se razmotri mogućnost da se vojsci alijanse dozvoli da se slobodno kreće po bloku u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom. Prema Tajmsu, NATO bi mogao da objavi stvaranje „vojnog Šengena“ pre jula. Kremlj je ovu ideju nazvao povećanjem napetosti.

Članak indeksiran 19.02.2024. Zadnji put osvježen 23.02.2024.

Ocijenjeno u analizi