Raskrinkavanje.ba

Livno online → Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći na ulicu i to u izvanrednim situacijama

23.10.2021
Tekst članka

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mjera zaštite od koronavirusa, koje se odnose, kako su istaknuli samo na necijepljene Austrijance.

”Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostupanjski korona plan mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedeno još dva dodatna stupnja”, rekao je Schallenberg.

“Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno cjepiva”, istakao je, dodavši: “Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu necijepljenih”.

Austrijski je kancelar posebno naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i preboljele” nego samo na necijepljene osobe. Ponovno je uputio apel necijepljenima da se cijepe, jer moraju biti svjesni ”velike odgovornosti” koju će imati ako se ne cijepe.

“Cijepljenje je jedina izlaznica iz pandemije”, poručio je neodlučnima.

Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih posljednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Schallenberg je rekao: “Nalazimo se u pandemiji spoticanja na necijepljene”.

Pojedinosti novih mjera predstavio je ministar zdravstva Mückstein.

“Moja je zadaća jasno reći necijepljenima što ih čeka, ako će se situacija dalje pogoršavati i rasti broj novozaraženih i pacijenata u intenzivnoj njezi”, rekao je ministar dodavši: “Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni cjepivom”. Stoga je vlada, kako je dodao, uvela dva dodatna stupnja sigurnosti zaštite, četvrti i peti.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stupanj je opterećenost jedinica intenzivne njege korona pacijentima. Austrija je trenutačno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stupanj bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400. Kod novo uvedenog četvrtog stupnja i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj njezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mjere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo cijepljeni i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz cijepljene i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod petog stupnja zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za necijepljene. Za necijepljene se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu živežnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe...

Detalji odluke biti će sljedećih dana objavljeni, poručio je Mückstein. Još jednom je apelirao na necijepljene građane da se već sutra prijave za cijepljene i tako “zaštite sebe, svoje najbliže i sve ostale” od koronavirusa.

Podsjetio je kako s 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani, te počinje i docjepljivanje.

Članak indeksiran 01.11.2021. Zadnji put osvježen 01.11.2021.

Ocijenjeno u analizi