Raskrinkavanje.ba

Radio Feral → Austrija uvodi novi lockdown: Nevaksinisani će moći na ulicu i to u vanrednim situacijama

23.10.2021
Tekst članka

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mjera zaštite od koronavirusa, koje se odnose, kako su istaknuli samo na nevakcinisane Austrijance.

”Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći treći stepen korona plana mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedeno još dva dodatna stepena”, rekao je Schallenberg.

“Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno vakcina”, istakao je, dodavši: “Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu nevakcinisanih”.

Austrijski je kancelar posebno naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose navakcinisne i preboljele” nego samo na nevakcinisane osobe.

Ponovno je uputio apel nevakcinisanim da se vakcinišu, jer moraju biti svjesni ”velike odgovornosti” koju će imati ako se ne vakcinišu.

“Vakcinacija je jedina izlaznica iz pandemije”, poručio je neodlučnima. Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih posljednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Schallenberg je rekao: “Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane”.

Pojedinosti novih mjera predstavio je ministar zdravstva Mückstein. “Moja je zadaća jasno reći nevakcinisanima što ih čeka, ako će se situacija dalje pogoršavati i rasti broj novozaraženih i pacijenata u intenzivnoj njezi”, rekao je ministar dodavši: “Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni vakcinom”. Stoga je vlada, kako je dodao, uvela dva dodatna stepena sigurnosti zaštite, četvrti i peti.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stepen je opterećenost jedinica intenzivne njege korona pacijentima. Austrija je trenutno u 1. stepenu s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stepen bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400.

Kod novo uvedenog četvrtog stepena i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj njezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mjere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo vakcinisani i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz vakcinisane i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod petog stepena zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za nevakcinisane.

Za nevakcinisane se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu živežnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe…

Detalji odluke biti će sljedećih dana objavljeni, poručio je Mückstein. Još jednom je apelirao na nevakcinisane građane da se već sutra prijave za vakicinaciju i tako “zaštite sebe, svoje najbliže i sve ostale” od koronavirusa. Podsjetio je kako s 1. novembrom na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo vakcinisani, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani, te počinje i revakcinacija.

(Večernji.ba)

Članak indeksiran 01.11.2021. Zadnji put osvježen 01.11.2021.

Ocijenjeno u analizi