AUSTRIJA UVODI NOVI LOCKDOWN / Samo za one koji se odbijaju cijepiti: Necijepljeni praktički neće moći promoliti nos na ulicu

Izvor/medij: Net hr
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: “Zaključavanje” za nevakcinisane u Austriji nije stupilo na snagu

'Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu', kazao je ovi austrijski kancelar Alexander Schallenberg aludirajući na necijepljene

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein kasno sinoć sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču te u dogovor s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje protuepidemijskih mjera. One se odnose samo na necijepljene građane, piše Večernji list.

”Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostupanjski plan mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedeno još dva dodatna stupnja”, rekao je Schallenberg. “Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno cjepiva. Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu”, dodao je aludirajući na necijepljene.

Ograničenja samo za necijepljene

Kancelar je naglaso da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i preboljele”, nego samo na necijepljene osobe. Njima je poručio da se cijepe ili da budu svjesni 'velike odgovornosi' ako to ne učine. Cijepljenje je nazvao 'jedinim izlazom iz pandemije”.

Austrija ima golemi rast broja novozaraženih posljednjih dana - više od 3000 dnevno.

“Nalazimo se u pandemiji spoticanja na necijepljene”, rekao je kancelar Schallenberg.

“Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni cjepivom”. Stoga je vlada, kako je dodao, uvela dva dodatna stupnja sigurnosti zaštite, četvrti i peti', rekao je ministar zdravstva Mückstein.

Uvode 4. i 5. stupanj sigurnosti zaštite

Austrija je trenutačno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stupanj bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400 pacijenata.

Novouvedeni četvrti stupanj podrazumijeva popunjenost 500 kreveta u intenzivnoj njezi, odnosno 25-postotnu opterećenost kapaciteta. Stoga se postoječe mjere pooštravaju pa će u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima moći samo cijepljeni i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz cijepljene i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Na snagu stupa i pravilo '3G' za zaposlene

Kod petog stupnja zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za necijepljene. Oni će zada moći izlaziti na ulicu samo u iznimnim slučajevima ao što su odlazak na posao, u kupovinu živežnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe.

Inače, u Austriji 1. studenog na snagu stupa tzv. pravlo 3G za zaposlene, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani.

Članak indeksiran 01. 11. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me