Raskrinkavanje.ba

Alo online → AUSTRIJA UVODI NOVO „ZAKLJUČAVANJE“ Osobe koje nisu vakcinisane neće moći ni na ulicu?

23.10.2021
Tekst članka

Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu - kazao je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg aludirajući na nevakcinisane.

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg i ministar zdravstva Volfgang Mikštajn kasno sinoć sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču te u dogovor sa čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje protuepidemijskih mjera. One se odnose samo na nevakcinisane građane – piše Večernji list.

FOTO: NET.HR/PROFIMEDIA

– Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći plan u tri nivoa mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedemo još dva dodatna nivoa – rekao je Šalenberg.

– Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno vakcina. Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu – dodao je aludirajući na nevakcinisane.

Ograničenja samo za nevakcinisane

Kancelar je naglaso da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na vakcinisane i one koji su prebolovali kovid”, nego samo na nevakcinisane osobe. Njima je poručio da se vakcinišu ili da budu svjesni ‘velike odgovornosi’ ako to ne učine. Vakcinisanje je nazvao ‘jedinim izlazom iz pandemije”.

Austrija ima golemi rast broja novozaraženih posljednjih dana – više od 3000 dnevno.

– Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane – rekao je kancelar Šalenberg.

– Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni vakcinom.

Zato je vlada, kako je dodao, uvela dva dodatna nivoa sigurnosti zaštite, četvrti i peti –  rekao je ministar zdravstva Mikštajn.

Uvode 4. i 5. nivo sigurnosti zaštite

Austrija je trenutno u 1. nivou s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi nivo biće uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400 pacijenata.

Novouvedeni četvrti nivo podrazumijeva popunjenost 500 kreveta u intenzivnoj njezi, odnosno 25-postotnu opterećenost kapaciteta. Stoga se postojeće mjere pooštravaju pa će u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima moći samo cijepljeni i oni koji su prebolovali zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz cijepljene i one koji su prebolovali kovid mogu dolaziti i PCR testirani.

Na snagu stupa i pravilo ‘3G’ za zaposlene

Kod petog nivoa zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za nevakcinisane. Oni će zada moći izlaziti na ulicu samo u iznimnim slučajevima kao što su odlazak na posao, u kupovinu životnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe.

Inače, u Austriji 1. novembra na snagu stupa tzv. pravlo 3G za zaposlene, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani.

    Članak indeksiran 01.11.2021. Zadnji put osvježen 04.03.2022.

    Ocijenjeno u analizi