Raskrinkavanje.ba

Facebook profili i stranice → Azra Pašić II: "Vakcine u salati"

26.09.2021
Tekst članka

Nakon svih mogućih i nemogućih načina testiranja, čačkanja i traženja neizolovanog virusa, pa onda "dizajniranja" vakcine u roku od 2 sata od isporučivanja "kompjuterskog koda virusa" od strane kineza laboratoriji koja ju je kao "dizajnirala" i proslijedila proizvođačima, sada su smislili novi način da nam nametnu vakcinaciju i to putem hrane. Pa ti jedi‼️

Jedan od najalarmantnijih događaja u trenutnoj trci za vakcinu protiv COVID-a pojavljuje se u obliku relativno bezopasnog saopštenja za javnost od 16. septembra sa Kalifornijskog univerziteta u Riversideu (UCR). U saopćenju za javnost počinje: „Budućnost vakcina može više ličiti na jelo salate nego na ubod u ruku. Naučnici UC Riverside proučavaju mogu li jestive biljke poput salate pretvoriti u tvornice vakcina za mRNA. ”

Pretvaranje biljaka u „tvornice vakcina“ nadilazi sadašnji način isporuke vakcina putem injekcija. Ovo saopštenje za javnost predviđa početak nečeg mnogo zlokobnijeg i opasnijeg: mogućnost vakcina u našoj hrani. Iako se ubod može izbjeći, kako možemo izbjeći nanočestice vakcine u našem povrću? I kako se može regulisati doza izvan nadzora medicinskog radnika? U stvari, ljudi bi mogli biti "vakcinisani" protiv COVID -a ne ubodom igle, već konzumacijom hrane. Lekarski pristanak je možda prošlost.

Jedan od izazova s ovom novom tehnologijom je da se mora držati na hladnom kako bi se održala stabilnost tokom transporta i skladištenja. Ako ovaj novi projekt bude uspješan, biljne mRNA vakcine-koje se mogu jesti-mogle bi prevladati ovaj izazov uz mogućnost skladištenja na sobnoj temperaturi.

Omogućeno grantom od 500.000 USD

Nacionalne zaklade za nauku koji finansiraju poreski obveznici, ciljevi projekta su trostruki:

1) pokazati da se DNK koja sadrži mRNA vakcine može uspješno isporučiti u dio biljnih ćelija gdje će se replicirati;

2) pokazati da biljke mogu proizvesti dovoljno mRNA koja bi parirala tradicionalnom načinu; i

3) odrediti pravu dozu.

"U idealnom slučaju, jedna biljka proizvela bi dovoljno mRNA za vakcinaciju jedne osobe", rekao je Juan Pablo Giraldo, vanredni profesor na UCR -ovom Odsjeku za botaniku i biljne nauke koji vodi istraživanje, sprovedeno u saradnji sa naučnicima iz UC San Diega i Carnegie -a Univerzitet Mellon.

"Testiramo ovaj pristup sa špinatom i zelenom salatom i imamo dugoročne ciljeve da ga ljudi uzgajaju u vlastitim vrtovima", rekao je Giraldo. "Poljoprivrednici bi na kraju mogli uzgojiti i čitava polja."

Za ovaj projekt, Giraldo se udružila s Nicole Steinmetz, profesoricom nanoinženjeringa na Univerzitetu San Diego, kako bi iskoristila nanotehnologije koje je izradio njen tim, a koje će isporučiti genetski materijal kloroplastima.

"Naša ideja je prenamjena prirodnih nanočestica, naime biljnih virusa, za isporuku gena biljkama", rekao je Steinmetz. "Inženjering ulaže u to kako bi nanočestice otišle u kloroplaste i učinile ih neinfektivnima prema biljkama."

https://news.ucr.edu/.../16/grow-and-eat-your-own-vaccines

https://www.news-medical.net/.../Researchers-aim-to...

https://www.mindingthecampus.org/.../vaccines-in-food-uc.../

Marija Stojaković Sladjana Velkov Adnan Jamakovic Iman Sara Svjetlana Valentić Matea Zelenika Mate Bulič Sanja Lucarevic Amra Ba Djana Ana II Erna Selimović
 

Članak indeksiran 08.10.2021. Zadnji put osvježen 08.10.2021.

Ocijenjeno u analizi