Raskrinkavanje.ba

Imunizacija bez pristanka u obliku “vakcine u salati” je plod mašte teoretičara/ki zavjere

Zagovornici/e antivakcinacijskog narativa dijele tvrdnje o navodnom nametanju vakcinacije putem hrane. Ovakvi navodi, ipak, potiču iz manipulativne interpretacije stvarnog istraživanja.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 26. septembra 2021. godine objavljen opširan status o “nametanju vakcinacije” protiv Covid-19 “putem hrane”. U objavi se, između ostalog, navodi:

Nakon svih mogućih i nemogućih načina testiranja, čačkanja i traženja neizolovanog virusa, pa onda "dizajniranja" vakcine u roku od 2 sata od isporučivanja "kompjuterskog koda virusa" od strane kineza laboratoriji koja ju je kao "dizajnirala" i proslijedila proizvođačima, sada su smislili novi način da nam nametnu vakcinaciju i to putem hrane. Pa ti jedi‼️

Jedan od najalarmantnijih događaja u trenutnoj trci za vakcinu protiv COVID-a pojavljuje se u obliku relativno bezopasnog saopštenja za javnost od 16. septembra sa Kalifornijskog univerziteta u Riversideu (UCR). U saopćenju za javnost počinje: „Budućnost vakcina može više ličiti na jelo salate nego na ubod u ruku. Naučnici UC Riverside proučavaju mogu li jestive biljke poput salate pretvoriti u tvornice vakcina za mRNA. ”

Pretvaranje biljaka u „tvornice vakcina“ nadilazi sadašnji način isporuke vakcina putem injekcija. Ovo saopštenje za javnost predviđa početak nečeg mnogo zlokobnijeg i opasnijeg: mogućnost vakcina u našoj hrani. Iako se ubod može izbjeći, kako možemo izbjeći nanočestice vakcine u našem povrću? I kako se može regulisati doza izvan nadzora medicinskog radnika? U stvari, ljudi bi mogli biti "vakcinisani" protiv COVID -a ne ubodom igle, već konzumacijom hrane. Lekarski pristanak je možda prošlost.

Foto: Screenshot dijela objave sa Facebook profila Azra Pašić II, 8.10.2021. 

U statusu su podijeljena i tri linka. Jedan vodi na saopštenje Univerziteta Riverside, a druga dva na članke o ovoj temi, objavljene na internet-stranicama News Medical Life Science i Minding the Campus. Na kraju statusa označene su neke od najprominentnijih antivakcinacijskih zagovornika/ca i propagatora/ki teorija zavjere, poput Marije Stojaković, Slađane Velkov, Erne Selimović i drugih. Status je objavljen uz screenshotove dva naslova medijskih članaka o “vakcinama u hrani”.

Gotovo identična objava našla se i 27. septembra na Facebook profilu Pravoslavni Misionar. 

Kako se u objavama tvrdi, istraživanje naučnika/ca sa Univerziteta Riverside o tome da li se “jestive biljke poput salate mogu pretvoriti u tvornice vakcina” navodno predstavlja “način nametanja vakcine putem hrane”.

Šta su činjenice?

Istraživanje o kom se govori u pomenutim statusima zaista postoji, ali nema nikakve veze sa “nametanjem vakcinacije”. Analizu činjenica o sličnim tvrdnjama, u kojima se ova studija pogrešno prikazuje, objavio je 29. septembra 2021. godine USA Today. 

Na sajtu Univerziteta Riverside iz Kalifornije je 16. septembra 2021. godine objavljen članak koji govori o projektu ovog istraživanja. 

Kako se objašnjava, riječ je o projektu kojim se istražuje mogućnost pretvaranja jestivih biljaka u “proizvođače” mRNA vakcina. Dakle, u pitanju je istraživanje usmjereno na vakcine, u čijoj se proizvodnji koristi mRNA tehnologija uopšteno, ne isključivo na one protiv Covid-19. Vakcine protiv ove bolesti različitih proizvođača zasnovane su na različitim tehnologijama. Vakcine proizvođača Pizer/BioNTech i Moderna koriste mRNA tehnologiju. 

Kako se u članku Univerziteta navodi, ideja za ovakvo istraživanje i eventualni razvoj tehnologije počiva u činjenici da je za vakcine zasnovane na mRNA tehnologiji potrebna niska temperatura pri čuvanju i transportu. Ukoliko bi razvoj ove tehnologije bio uspješan, taj problem mogao bi se prevazići omogućavanjem da se ove vakcine čuvaju na sobnoj temperaturi. 

Da bi se takvo nešto postiglo, objašnjava se, genetički materijal iz mRNA vakcina trebao bi se umetnuti u hloroplaste, organele unutar biljnih ćelija zadužene za pretvaranje sunčeve energije u energiju koju biljke koriste. Ove ćelije, navodi se u saopštenju Riversidea, predstavljaju “neiskorišćeni izvor za stvaranje poželjnih molekula.”

Kako je za USA Today objasnio Juan Pablo Giraldo, glavni istraživač na projektu, ovakva tehnologija neće biti dostupna za upotrebu u skorije vrijeme.

"Ovom istraživanju će trebati nekoliko godina da pokaže dokaz koncepta ove tehnologije", napisao je u e-mailu za USA Today. 

"Ako uspije, biće potrebno još studija i još nekoliko godina prije nego ljudi budu koristili zeljaste biljke kao fabrike mRNA vakcina.”

U pomenutoj objavi na Facebooku navodi se i da virus uzročnik bolesti Covid-19 nije izolovan. Riječ je o od ranije poznatoj dezinformaciji kojom se Raskrinkavanje bavilo u analizi iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, virus SARS-CoV-2 inicijalno je izolovan još u januaru 2020. godine u Kini, a nakon toga i nebrojeno mnogo puta od pacijenata/kinja širom svijeta. 

Dakle, dok istraživanje usmjereno na mogućnost korištenja jestivih biljaka za pravljenje mRNA vakcina zaista postoji, ova tehnologija je još uvijek daleko od praktične upotrebe. To jasno znači i da ona ne predstavlja “novi način da nam nametnu vakcinaciju”. Dodatno, samo istraživanje nije fokusirano na vakcine protiv bolesti Covid-19, već uopšteno na vakcine koje koriste mRNA tehnologiju. 

Shodno činjenicama, tvrdnje o “nametanju vakcinacije putem hrane” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.09.2021

Facebook profili i stranice: Azra Pašić II: "Vakcine u salati"

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 27.09.2021

Facebook profili i stranice: Pravoslavni Misionar: "Vakcine u salati"

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama