Raskrinkavanje.ba

Večernji list (ba) → Baer: Imali smo zadatak širiti paniku među političarima u BiH

30.11.2015
Tekst članka

Jednostavno punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali poslije smo se malo zapitali. Zašto dižemo paniku kad ta grupa očito ni ne postoji?, ističe bivši agent

"Podmićivali smo stranke i političare koji su poticali mržnju među nacijama", poručuje bivši agent CIA-e čiji je zadatak početkom '90-ih bio širenje propagande o međunacionalnoj mržnji.

Bivši agent CIA-e, Robert Baer, u nekoliko je knjiga otkrio tajne te agencije te tajne Vlada bivših američkih predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha. Bio je uhićen i zatvaran nekoliko puta. Kao stariji CIA-in operativac, Baer je radio u Jugoslaviji u razdoblju od 1991.-94. te na Bliskom istoku. Sudjelovao je u stvaranju nekoliko dokumentaraca National Geographica, piše Web Tribune.

U Jugoslaviju je stigao helikopterom s još 3 agenta. Sletjeli su, kako kaže, 12. siječnja 1991. u Sarajevo. 

- Zadatak nam je bio da pripazimo na navodne teroriste srpske nacionalnosti, koji bi trebali napasti Sarajevo, kaže Baer. Govoreći o kojim teroristima je riječ i zašto bi oni navodno trebali izvršitite napade, kako se radilo o srpskim teroristima. 

- Dobili smo dosje da grupa po imenu 'Vrhovna Srbija' planira izvesti bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije, kaže Baer, prenosi Dnevnik.hr, 

Na upit je li takva grupa postojala i što su točno radili u Sarajevu po naredbi zapovjedništva CIA-e, kaže kako takva grupa nikad nije postojala! 

- I nas je CIA prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i širimo paniku među političarima u BiH, jednostavno punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali poslije smo se malo zapitali. Zašto dižemo paniku kad ta grupa očito ni ne postoji?, ističe bivši agent. 

Govoreći kako i kada se završila ta operacija i je li imala neko ime, kaže kako se za njega završila nakon dva tjedna. 

- Dobio sam novi zadatak u Sloveniji. Inače operacija je trajala još mjesec dana i imala je naziv 'ISTINA'. Iako je to bilo sve samo ne to!, ispričao je bivši agent CIA-e, Robert Baer. 

Članak indeksiran 16.01.2023. Zadnji put osvježen 16.01.2023.

Ocijenjeno u analizi