BAER: Milošević, Tuđman i Izetbegović bili plaćenici CIA-e

Izvor/medij: Poskok
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Izmišljeni intervju s bivšim agentom CIA-e već deceniju kruži Balkanom

WASHINGTON – Robert Baer, bivši agent CIA, u intervjuu za portal Novi svjetski poredak tvrdi da su među plaćenicima CIA, između, ostalih bili i Stipe Mesić, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pišu Nezavisne novine.  Baer je autor mnogih djela u kojima je odao tajne podatke o CIA i o administraciji Bila clintona i Georga Busha, bivših predsjednika SAD. Zbog ovoga je nekoliko puta bio privođen i zadržavan u pritvoru, a njegov prijatelj Mith Vaspour, koji mu je odao pojedine informacije o CIA, nađen je ubijen u hotelskoj sobi.

Robert Baer je radio kao tajni aget CIA od 1991. godine do 1994. na Bliskom Istoku. U nekoliko dokumentaraca na televiziji “National geographic ” optužio je američku Vladu kako vodi rat  iz skrivenih motiva, kako bi se domogla nafte.

On je za portal Novi svjetski poredak u Kanadi dao intervju u kome je izjavio da su Stipe Mesić, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili agenti CIA. Tema intervjua je bila pozadina rata u bivšoj Jugoslaviji, devedesetih godina.Kako je rekao, u Sarajevu se tada našao sa zadatkom da pripazi na srpske teroriste.

“Dati su nam popisi da grupa po imenu ‘Vrhovna Srbija’ planira izvesti bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu, zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije”, rekao je Baer.Međutim, kako on tvrdi, takva grupa nikad nije postojala.

“I nas je centrala prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i širimo paniku među političarima u Bosni, jednostavno – punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali poslije smo se malo zapitali”, objasnio je Robert.Nakon dvije nedjelje u Sarajevu, Robertu Beru je dodijeljen drugi zadatak, u Sloveniji. Kako je objasnio, agentima su date velike količine novca kako bi financirali nevladine organizacije i raspirivali mržnju prema poitičarima.

“Propaganda je imala za cilj zavaditi države i da se one odvoje od matične Jugoslavije. Morali smo izabrati žrtveno jagnje koje bi bilo krivo za sve. Nekog tko bi bio odgovoran za rat i nasilje. Srbija je odabrana jer je na neki način bila nasljednica Jugoslavije”, otkriva Baer.

 

On je rekao da su političari iz bivše Jugoslavije takođe bili plaćeni od CIA, a među njima je naveo imena Stipe Mesića, Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića, kao i mnoge savjetnike i članove Vlade, novinare, generale…Jedno vrijeme je plaćen bio i Radovan Karadžić ali je prestao uzimati pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u BiH.

Baer je objasnio i da su pojedini agenti CIA bili zaduženi i za pisanje izjava koje su naknadno čitali spikeri na vijestima.

“Naravno, spikeri nisu ništa znali, oni su to dobili od svog šefa, a on od svog, koji je bio naš čovjek. Postojao je jedan zadatak za sve, a to je da se kroz televiziju širi mržnja, nacionalizam i ističu razlike među ljudima”, navodi bivši agent CIA.

dnevno.ba l poskok

Članak indeksiran 16. 01. 2023 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me