BAJDEN LUPIO ŠAKOM O STO, AMERIKA IDE DO KRAJA U UKRAJINI! "Krećemo se što je brže moguće... Idemo na svakoga ko pokuša da pomogne Rusiji!"

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: Biden nije rekao da će "uništiti svakog ko pomaže Rusiji"

Bitka za Kijev bila je 'istorijska pobeda' za Ukrajince, pobeda za slobodu koju je izvojevao ukrajinski narod uz pomoć bez presedana od strane SAD-a i njihovih saveznika, rekao je u četvrtak američki predsednik Džo Bajden

"Sada moramo da ubrzamo paket pomoći kako bismo pomogli i pripremili Ukrajinu za rusku ofanzivu koja će biti ograničenija u smislu geografije, ali ne i u smislu brutalnosti. SAD i njihovi saveznici 'kreću se što je brže moguće' kako bi osigurali oružje ukrajinskim snagama", kazao je najavljujući još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Novi paket uključivaće tešku artiljeriju, desetine haubica, 144.000 komada municije i taktičke dronove, dodao je i da kazao će 'nova oprema biti poslata direktno na bojno polje slobode'.

Američki predsednik rekao je da je 'upitno' da li Vladimir Putin kontoliše opkoljeni Marijupolj, nakon što je Rusija ranije danas proglasila grad 'oslobođenim' nakon gotovo dva meseca opsade - uprkos tome što je stotine vojnika i dalje ostalo skriveno unutar čeličane.

"Još nema dokaza da je Marijupolj potpuno pao", rekao je Bajden i pozvao Putina da dopusti humanitarne koridore kako bi oni koji su zarobljeni unutar čeličane Azovstalj mogli da izađu.

Bajden je komentarisao i program za ukrajinske izbeglice u sklopu kojeg će Ukrajinci u SAD-u moći da ostanu do dve godine, ali to im neće omogućiti put do državljanstva.

"Biće brzo i pojednostavljeno", istakao je.

Biden je takođe rekao da SAD zabranjuje brodove koji su povezani s Rusijom u svojim lukama, u pokušaju da 'pojačaju pritisak na Putina'.

"Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom, ili koji je u ruskom vlasništvu ili kojim upravljaju ruski interesi, neće moći da pristane u američkoj luci ili pristupiti našim obalama. Nijedan, nijedan", napomenuo je i najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju da pomognu Rusiji u izbegavanju sankcija.

Američko ministarstvo financija takođe je saopštilo da će Ukrajini pružiti dalju pomoć od 500 miliona dolara za vladine operacije kao što su isplata plata i pružanje usluga. Bajden je paket pomoći najavio nakon što je ukrajinski premijer Denis Šmihal posetio Belu kuću.

Članak indeksiran 27. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me