Raskrinkavanje.ba

Sputnik → Bajden ukida Republiku Srpsku? Profesor Server o prvim potezima američke administracije u BiH

02.12.2020
Tekst članka

Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i Džoa Bajdena, kazao je za „Avaz“ profesor univerziteta „Džon Hopkins“ u Vašingtonu Danijel Server.

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

„Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH“, naglasio je Server.

Dodao je da se ipak ne može sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija iskoristiti istraživanje „Vilson“ centra za osnovu svoje politike prema BiH.

Prema njegovim rečima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU.

„To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebalo da upravlja vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina“, naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

„Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu“, istakao je Server.

„Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebao birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera“, poručio je Server.

Pogledajte i emisiju„Svet sa Sputnjikom“ – „Dejtonska Bosna pred prelomnim izazovom“:

Sputnjik Srbija

97.3K subscribers

Dejtonska Bosna pred prelomnim izazovom | Svet sa Sputnjikom

 

 

Watch later

 

 

Share

 

Članak indeksiran 07.12.2020. Zadnji put osvježen 07.12.2020.

Ocijenjeno u analizi