Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA

31.03.2024
Tekst članka

Bela kuća je takođe zabranila jaja sa verskom tematikom na godišnjem događaju.

Američki predsednik Džo Bajden suočava se sa ljutom reakcijom konzervativnih i religioznih kritičara nakon što je 31. marta proglasio 31. mart Danom vidljivosti transrodnih osoba – datum koji se ove godine poklapa sa Uskršnjom nedeljom.

Prema Beloj kući, proslava je osmišljena da „oda počast izvanrednoj hrabrosti i doprinosu transrodnih Amerikanaca i potvrdi posvećenost naše nacije formiranju savršenije unije“.

„Danas šaljemo poruku svim transrodnim Amerikancima: Vi ste voljeni. Čuli ste se. Vi ste shvaćeni. Vi pripadate. Vi ste Amerika, i cela moja administracija, i ja vam čuvamo leđa“, napisao je Bajden u svom proglasu u petak.

U okviru kampanje za inkluzivnost, Bela kuća je takođe zabranila deci da podnose uskršnja jaja ukrašena „sumnjivim sadržajem“ kao što su „verski simboli, otvoreno religiozne teme“ sa tradicionalnog takmičenja za uskršnje likovne umetnosti. Događaj je ključna komponenta godišnje uskršnje proslave Bele kuće koja se održava skoro 50 godina.

Tradicija proslavljanja uspeha transrodnih osoba poslednjeg dana marta počela je 2009. godine i neće ponovo pasti na Uskrs sve do 2086. Međutim, ovogodišnja koincidencija izazvala je ogorčenje konzervativnih kritičara, a neki su to nazvali „ apsolutnom sramotom ” i ide tako daleko da se demokrate žigošu kao „satanistički kult”.

Predsednik Predstavničkog doma republikanaca Majk Džonson nazvao je taj korak „nečuvenim i odvratnim” potezima za kršenje tradicije, dok je Džim Blanks, kandidat u Senatu GOP, rekao da je to „šamar u lice stotinama miliona hrišćana u Americi i širom sveta”. ” Kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin izjavila je da „nema dužine i da demokrate neće ići da se rugaju vašoj veri, i da mu palče nos u Boga“.

Bivši predsednik i potencijalni kandidat GOP Donald Tramp takođe je odgovorio na kontroverzu, označivši taj potez „blasfemičnim“ i optužujući Bajdenovu administraciju za „višegodišnji napad na hrišćansku veru“.

„Užasavajuće je i uvredljivo da je Bela kuća Džoa Bajdena zabranila deci da podnose religiozne dizajne jaja za svoj događaj Uskršnje umetnosti i formalno proglasila Uskršnju nedelju kao „Trans dan vidljivosti“, navodi se u saopštenju Trampove kampanje objavljenom na Ks (bivši Tviter). ) u subotu, zahtevajući izvinjenje od predsednika Bajdena.

Bela kuća je uzvratila na kritike, optužujući republikance da su iskoristili priliku da napadnu predsednika Džoa Bajdena uprkos tome što znaju da se Dan transa uvek obeležava poslednjeg dana marta, dok se Uskršnja nedelja menja iz godine u godinu.

„Nažalost, nije iznenađujuće da političari žele da podele i oslabe našu zemlju okrutnom, mržnjom i nepoštenom retorikom. Predsednik Bajden nikada neće zloupotrebiti svoju veru u političke svrhe ili za profit“, rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts u saopštenju.

NultaTačka

Članak indeksiran 22.04.2024. Zadnji put osvježen 22.04.2024.

Ocijenjeno u analizi