Raskrinkavanje.ba

Srbin → Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA

31.03.2024
Tekst članka

Bela kuća je takođe zabranila jaja sa verskom tematikom na godišnjem događaju.

Амерички председник Џо Бајден суочава се са љутом реакцијом конзервативних и религиозних критичара након што је 31. марта прогласио 31. март Даном видљивости трансродних особа – датум који се ове године поклапа са Ускршњом недељом.

Према Белој кући, прослава је осмишљена да „ода почаст изванредној храбрости и доприносу трансродних Американаца и потврди посвећеност наше нације формирању савршеније уније“.

 

„Данас шаљемо поруку свим трансродним Американцима: Ви сте вољени. Чули сте се. Ви сте схваћени. Ви припадате. Ви сте Америка, и цела моја администрација, и ја вам чувамо леђа“, написао је Бајден у свом прогласу у петак.

У оквиру кампање за инклузивност, Бела кућа је такође забранила деци да подносе ускршња јаја украшена „сумњивим садржајем“ као што су „верски симболи, отворено религиозне теме“ са традиционалног такмичења за ускршње ликовне уметности. Догађај је кључна компонента годишње ускршње прославе Беле куће која се одржава скоро 50 година.

 

Традиција прослављања успеха трансродних особа последњег дана марта почела је 2009. године и неће поново пасти на Ускрс све до 2086. Међутим, овогодишња коинциденција изазвала је огорчење конзервативних критичара, а неки су то назвали „ апсолутном срамотом ” и иде тако далеко да се демократе жигошу као „сатанистички култ”.

Председник Представничког дома републиканаца Мајк Џонсон назвао је тај корак „нечувеним и одвратним” потезима за кршење традиције, док је Џим Бланкс, кандидат у Сенату ГОП, рекао да је то „шамар у лице стотинама милиона хришћана у Америци и широм света”. ” Конгресменка из Џорџије Марџори Тејлор Грин изјавила је да „нема дужине и да демократе неће ићи да се ругају вашој вери, и да му палче нос у Бога“.

 

Бивши председник и потенцијални кандидат ГОП Доналд Трамп такође је одговорио на контроверзу, означивши тај потез „бласфемичним“ и оптужујући Бајденову администрацију за „вишегодишњи напад на хришћанску веру“.

„Ужасавајуће је и увредљиво да је Бела кућа Џоа Бајдена забранила деци да подносе религиозне дизајне јаја за свој догађај Ускршње уметности и формално прогласила Ускршњу недељу као „Транс дан видљивости“, наводи се у саопштењу Трампове кампање објављеном на Кс (бивши Твитер). ) у суботу, захтевајући извињење од председника Бајдена.

Бела кућа је узвратила на критике, оптужујући републиканце да су искористили прилику да нападну председника Џоа Бајдена упркос томе што знају да се Дан транса увек обележава последњег дана марта, док се Ускршња недеља мења из године у годину.

„Нажалост, није изненађујуће да политичари желе да поделе и ослабе нашу земљу окрутном, мржњом и непоштеном реториком. Председник Бајден никада неће злоупотребити своју веру у политичке сврхе или за профит“, рекао је портпарол Беле куће Ендрју Бејтс у саопштењу.

 

 
 
 

Izvor: Nulta Tačka

Oznake: 

Članak indeksiran 22.04.2024. Zadnji put osvježen 22.04.2024.

Ocijenjeno u analizi