Raskrinkavanje.ba

Informer → BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Srbomrzac Server najavljuje "promenu dejtonske strukture BiH..."

02.12.2020
Tekst članka

Rekonstrukcija, ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije. 

 

- Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH - naglasio je Server

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvjete za ulazak u NATO i EU.

- To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina - naglasio je.

 

BAJDEN U BOLNICI! Novoizabrani predsednik Amerike pao i povredio se!

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi. 

- Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu - istakao je Server.

- Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebalo da bira jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera - poručio je Server. 

Članak indeksiran 07.12.2020. Zadnji put osvježen 07.12.2020.

Ocijenjeno u analizi