BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Srbomrzac Server najavljuje "promenu dejtonske strukture BiH..."

Izvor/medij: Pravda
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku

Rekonstrukcija, ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD DŽoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor „DŽon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server.

- Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH - naglasio je Server.

Prema njegovim rečima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvete za ulazak u NATO i EU.

- To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina - naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi. 

- Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu - istakao je Server.

- Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebao birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera - poručio je Server. 

Planirana likvidacija Šešelja! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dnevni avaz

Članak indeksiran 07. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me