Bakir pred cijelim svijetom: Znate li vi šta je prošla moja Bosna, sad ću vam reći

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Izmišljanje naslova kao profesija

Bosnian Muslim member of Bosnia's tripartite Presidency Bakir Izetbegovic speaks during a press conference after talks with Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, Wednesday, Dec. 6, 2017. Three members of Bosnia's presidency are in Belgrade on an official visit two weeks after the U.N. tribunal convicted former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic of genocide and sentenced him to life in prison, which stirred tensions. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u Parizu učestvovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata. Tom prilikom je kazao da BiH zaslužuje mjesto u porodici slobode i demokratije, te da EU treba.
Izetbegović je u društvu drugih šefova država i vlada prisustvovao centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije.

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća. Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira.

Izetbegović je podrcrtao da zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije. Isto tako, i Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojem stoljećima baštini moto savremene Evrope, jedinstvo u različitostima.

Izetbegović će učestvovati i u radu Pariškog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Uoči ceremonije obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je prisustvovao večeri koju je za svjetske lidere priredio predsjednik Republike Fancuske.

Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, u delegaciji su bili ambasador BiH u Republici Francuskoj Kemal Muftić i savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića Ivana Zovko – Planinić.

Članak indeksiran 13. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me