BAKIR REGRUTUJE MIGRANTE ZA RAT SA RS?! Šta se krije iza providnih izmišljotina Sarajeva o kampovima ruskih specijalaca u Srbiji!

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević u novoj epizodi “destabilizacije regiona”

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA) namerava da plasiranjem lažnih informacija optuži Srbiju da zajedno s Rusijom priprema akcije destabilizacije regiona, a pre svega BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, navode beogradski mediji pozivajući se na dokumenta do kojih su došle srpske bezbednosne službe

Prema tim navodima OBA je pripremila dokument namenjen stranim službama s kojima sarađuje u kome se govori o navodnim obaveštajnim aktivnostima Ruske Federacije na prostoru Srbije.

Prema tom dokumentu, pripadnici vojno-obaveštajnih snaga Rusije, navodno, na poligonima Vojske Srbije obučavaju saradnike sa KiM, iz Severne Makedonije, Crne Gore i RS za destabilizaciju prilika na prostoru Zapadnog Balkana. OBA navodi i da ruski instruktori obučavaju specijalno oformljene timove oko 15 dana, a uz potpunu podršku državnog vrha i logistiku Vojske Srbije.

Pri tom se navodi da bi ovog meseca ta obuka trebalo da bude sprovedena na vojnom poligonu Peskovi kod Požarevca, a da su prošle godine održani kampova na nekoliko tajnih lokacija.

Međutim, bosanski ekspert u borbi protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević kaže da se nimalo ne smeju potcenjivati ''destruktivne akcije i delovanje'' OBA BiH.

- Pogrešno je i opasno tumačiti aktivnosti OBA kao srljanje neke male obaveštajne službe iz Sarajeva. Izmišljanjem ruske pretnje i tajnih obuka paravojnih snaga iz RS na teritoriji Srbije te praćenje i snimanje Milorada Dodika je ozbiljnije nego što se može pretpostaviti, zato što je OBA pod dikretnom kontrolom Bakira Izetbegovića - tvrdi Galijašević.

 

On navodi da širenje ovakvih informacija predstavlja vešto skovan plan da se Srbija predstavi kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti prema susedima.

- Međutim, pravi nosilac specijalne operacije koja za cilj ima destabilizaciju regiona jeste OBA, koja se koristi migrantskim potencijalom talibana i mudžahedina u Bosni, a za krajnji cilj ima formiranje organizacije koja će biti sposobna da izazove i kontroliše pobunu širih razmera protiv bezbednosnih i odbrambenih struktura u državi, a pre svega za vođenje ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske - naglašava Galijašević.

Prema njegovim rečima, napadi na Srbiju i lažna borba protiv "zloćudnog" uticaja Rusije predstavljaju staru, ali efikasnu matricu balkanske politike koja u pozadini ima obeležje nacionalne mržnje i srbofobije.

- Reč je o klasičnim tajnim operacijama koje skrivaju bezbednosnu pretnju i delovanje terorističkih entiteta u BiH, zatim sistematsku korupciju u vrhu SDA, kao i unutrašnje bošnjačke sukobe zbog nemoći SDA da ratnog generala Selma Cikotića postavi na mesto ministra bezbednost BiH, ali svakako i nemogućnosti SDA da zadrži Romana Mehmedagića Osmicu na čelu izuzetno važne službe, uprkos stvorenoj aferi - naglašava Galijašević.

 

Ekspert kaže da je osnovni cilj ovih tvrdnji OBA da se zatvore usta javnosti o aktuelnim problemima i homogenizuje narod protiv RS, Srbije i Rusije.

- Takve tajne operacije pod kontrolom islamističkog Sarajeva nikada nisu prestale, ali ova mirnodopska faza za dodatni cilj ima očuvanje obaveštajnog potencijala u političkim uslovima u kojima je Dodik najvažnija ličnost ustavne vlasti u Sarajevu. Bakir Izetbegović želi da preko OBA i dalje koristi taj moćni tajni aparat za održavanje kriznog stanja u BiH, kroz stalne sukobe sa Srbima i Hrvatima - tvrdi Galijašević.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je neozbiljno poverovati da bi jedna od najmoćnijih tajni službi na svetu, kao što je ruska, sebi dozvolila luksuz da se o njenim aktivnosti u drugim državama piše u medijima, a još manje da je Srbija u to uključena.

- Srbija je možda jedina zemlja Zapadnog Balkana kojoj ne odgovara bilo kakav oblik destabilizacije regiona. Zbog čega bi Srbija provocirala bilo kakvu nestabilnost u svom okruženju kad ima veoma snažnu muđunarodnu poziciju u odnosima s Rusijom, SAD i EU. Pritom smo svi svesni da bi u takvom raspletu situacije prvo na udaru bilo upravo srpsko stanovništvo, bilo da je reč BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Kosmetu - ističe Dragišić koji smatra da bi se jedino Rusiji isplatilo da dođe do destabilizacije jer bi imala još jedan prostor gde bi mogla da se pojavljuje kao arbitar i interese naplatila na račun Balkana.

Članak indeksiran 14. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me